1. La resolució de la convocatòria Interlingua augmenta fins a 1,5 M€ d’euros els ajuts per fomentar el català, l’aranès, la llengua de signes catalana i les terceres llengües en l’àmbit universitari
  2. També es destinaran 150.000 euros al programa d’ajuts per a Manuals universitaris en català


Ajuts Interlingua{"name":"2024/07/25/11/27/18d5dde2-b7bb-4649-8319-64092fb47455.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":270875}

Els ajuts Interlingua per fomentar el català en l’àmbit universitari, impulsats pel Departament de Recerca i Universitats en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística, han incrementat la dotació final de la convocatòria en més de 400.000 euros, un 35% més respecte al 2023. Així, la resolució final de la convocatòria 2024 ha concedit ajuts per valor d’1.462.000 euros destinats a projectes que inclouen, entre d’altres, cursos de llengua catalana i occitana i de llengua de signes catalana, activitats d’acollida lingüística i cultural per a alumnat de mobilitat (com ara parelles lingüístiques o coneixement de l’entorn), mesures per desplegar els plans d’increment de la docència en català (PIDOC) a cada universitat, plans de foment de la recerca en català i campanyes de difusió dels drets lingüístics de la comunitat universitària.

Entre els projectes finançats, destaca el programa Aprendre a conversar amb la IA com a recurs d’acollida lingüística. Es tracta d’un recurs per a l’aprenentatge de la llengua catalana (comprensió, expressió i interacció oral) per mitjà de ChatGPT o altres eines d’IA. És un projecte que implica serveis lingüístics de diverses universitats.

Aquests ajuts, gestionats per l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), formen part de les mesures previstes en el Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya i s’afegeixen a altres accions que ja s’han desplegat com la política de promoció dels cursos de català en origen per als estudiants internacionals, la Guia per a l’elaboració de plans d’increment de la docència en català o, més recentment, la guia La gestió del multilingüisme als centres de recerca de Catalunya.

Ajuts a manuals en català

El Departament de Recerca i Universitats, en col·laboració amb la Secretaria de Política Lingüística, també promou per segon any consecutiu el programa d’ajuts a Manuals universitaris en català amb una provisió de 150.000 euros. Gràcies a aquests ajuts l’any passat es va finançar l’edició de 20 manuals universitaris i obres de referència, com ara El món d’avui, d’Antoni Segura i Mas; la traducció de Crítica de la raó pura de Kant, a càrrec de Miquel Montserrat Capella, o Didàctica de la física per a l’educació secundària obligatòria, de Víctor López-Simó i Digna Couso. Un cop aprovades les bases reguladores, està previst que la convocatòria s’obri a finals de setembre.