1. El Departament de Territori, juntament amb els consells Comarcals del Berguedà, la Cerdanya i l’Alt Urgell, presenten les noves mesures, que entraran en vigor entre aquest setembre i l’octubre
  2. Es mantenen les condicions actuals per a beneficiar-se de la gratuïtat i s’afegeixen alguns supòsits
  3. El sistema es gestionarà des d’una nova plataforma web que entrarà en funcionament el 31 de març de 2025


El Departament de Territori introduirà en els pròxims mesos un conjunt de millores en el sistema de descomptes al Túnel del Cadí per a persones residents amb l’objectiu de facilitar la mobilitat local obligada en aquest àmbit. Aquestes mesures van encaminades a modernitzar i digitalitzar el sistema, alhora que garantir-ne un ús adequat, i inclouen també l’ampliació de supòsits per a poder ser-ne beneficiari.

El secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas i Alcantarilla, ha presentat avui les millores que incorporarà el Decret que regula el sistema de descomptes per a les persones usuàries habituals del túnel del Cadí, residents a qualsevol dels municipis de les comarques del Berguedà, de la Cerdanya i de l'Alt Urgell, juntament amb els presidents del Consells Comarcals del Berguedà, Ramon Caballé Planas, i de l’Alt Urgell, Josefina Lladós Torrent. Hi estava prevista la participació del Consell Comarcal de la Cerdanya, però per motius sobrevinguts a última hora ha excusat la seva presència. Aquestes mesures entraran en vigor entre el setembre i l’octubre vinents, un cop el Govern aprovi el nou Decret.

Actualment, 22.000 persones residents al Berguedà, la Cerdanya i l’Alt Urgell són beneficiàries dels descomptes al túnel del Cadí, que consisteixen en la gratuïtat del preu del peatge a motocicletes i turismes, furgons i furgonetes. Un de cada 4 trànsits que registra diàriament el Túnel correspon a una persona resident, de manera que a l’entorn de 1.900 trànsits diaris es beneficien d’aquest 100% de descompte.

El sistema, que s’adaptarà progressivament, inclourà com a principals millores:

  1. La gestió de sol·licituds, acreditacions, registres i renovació de documentació, així com de comunicació amb les persones usuàries, es durà a terme mitjançant una nova plataforma web, que entrarà en funcionament el 31 de març de 2025 Es mantindrà l’atenció presencial en la seu dels tres consells comarcals.
  2. Per a beneficiar-se del descompte, les persones inscrites hauran de fer el pagament del peatge mitjançant el sistema dinàmic Via-T o mitjançant el telèfon mòbil (aplicació mòbil gratuïta Awai d’ús personal). Per a les persones que es donin d’alta, aquesta mesura serà aplicable a partir de l’entrada en vigor del Decret. Per a les persones ja inscrites que estan registrades amb targeta bancària, hi haurà un període de transició fins al 30 de juny de 2025. L’aplicació Awai, per al pagament a Túnel de Cadí, estarà disponible un cop entri en vigor el nou Decret, previst entre aquest setembre i l’octubre. Per a l’aplicació del descompte els beneficiaris hauran de notificar la numeració que facilita AWAI al Consell Comarcal corresponent.
  3. La gratuïtat del peatge serà aplicable a fins a dos vehicles diferents per a cada resident (dues matrícules) i fins a quatre desplaçaments diaris per resident i mitjà de pagament.
  4. Es millora la protecció de dades i se simplifica la documentació per acreditar la condició de beneficiari segons la finalitat del descompte. Així, ja no caldrà aportar el DNI, el certificat de l’Ajuntament corresponent d’estar al corrent de pagament dels impostos municipals o el certificat de l’entitat bancària emissora del mitjà de pagament dinàmic.
  5. La documentació acreditativa del compliment dels requisits d’accés es renovarà cada tres anys. La persona beneficiària serà donada de baixa del sistema en el cas que ja no compleixi amb els requisits o si es detecta un ús inadequat del sistema.
  6. Es mantenen les condicions actuals per a beneficiar-se de la gratuïtat i se n’afegeixen dos supòsits: professional liberal acollit/da a mútues col·legials que desenvolupa presencialment l’activitat econòmica a qualsevol del municipis de les tres comarques i persona de 67 anys o més que tingui assignat un centre d'atenció primària (CAP) a qualsevol dels municipis de les comarques del Berguedà, de la Cerdanya i de l'Alt Urgell.
  7. Les persones actualment inscrites, que mantenen la condició de beneficiari segons la situació per la qual van accedir, tenen temps per aportar la matrícula/les del vehicle i migrar, si escau, a un mitjà de pagament dinàmic, fins al 30 de juny de 2025.

1  

Imatges

El secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas i Alcantarilla, al centre de la imatge, ha presentat avui les millores del sistema de descompte.

El secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas i Alcantarilla, al centre de la imatge, ha presentat avui les millores del sistema de descompte. 207494