· La campanya comptarà amb un pressupost de 25,4 milions d’euros

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat el procés de pagament del bo social tèrmic corresponent a l’any 2023. La mesura beneficiarà 130.475 llars en situació de vulnerabilitat o risc d’exclusió social, i comptarà amb un pressupost de 25,4 milions d’euros. Les persones beneficiàries del bo social tèrmic són aquelles que ja ho són del bo social elèctric, i rebran un pagament únic per compensar les despeses necessàries per garantir el subministrament d’energia per a usos tèrmics o per finançar actuacions d’estalvi o millores de l’eficiència energètica.

El primer pas del procediment és comunicar a les persones beneficiàries que tenen dret a aquest ajut, i també demanar-los que procedeixin a modificar les seves dades si s’escau. Les persones beneficiàries poden efectuar des d’avui i en el termini d’un mes les comprovacions o les correccions de dades que considerin pertinents en aquest enllaç, que també inclou informació addicional sobre el tràmit. Un cop acabat aquest termini, es començarà a materialitzar el pagament de l’ajut.

Enguany, l’import del bo social tèrmic a Catalunya oscil·larà entre els 81,48 i els 413,88 euros, en funció del grau de vulnerabilitat de cada llar i de la climatologia de la seva ubicació.

El bo social tèrmic és un programa de concessió directa d’ajuts destinats a pal·liar la pobresa energètica en persones consumidores vulnerables, en allò relatiu a energia destinada a calefacció, aigua calenta sanitària o cuina. Aquesta actuació contra la pobresa energètica s’integra en el procés de transició energètica que ha iniciat Catalunya, i que compta amb la justícia i amb el compromís de no deixar ningú enrere com un dels seus eixos vertebradors.