El Govern de la Generalitat ha destinat, només a través de la direcció general d’Indústria, un total de 245,8 milions d’euros a la indústria catalana durant aquesta legislatura (2021-2024). Així ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, durant la presentació aquest matí de l’Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2023. Aquests recursos han generat una inversió de 1.800 milions d’euros, la creació de 5.401 llocs de treball i el manteniment de 43.076.

Més de la meitat del total del pressupost que el Departament d’Empresa i Treball, a través de la Direcció General d’Indústria, ha destinat al sector industrial corresponen als ajuts a noves inversions industrials (78,8 milions d’euros) i a la reindustrialització (50,4 milions d’euros).

El conseller Torrent ha destacat que “els resultats d’aquestes actuacions, i del conjunt de polítiques destinades a reforçar la indústria del nostre país, són molt positius”. En aquest sentit, el titular d’Empresa i Treball ha qualificat les dades de “molt rellevants” perquè “el que hem fet en aquesta legislatura és obrir un camí, que esperem que tingui continuïtat amb la reindustrialització de Catalunya”.

Torrent ha conclòs que “hem fet molta feina pensant en futur però és important que part d’aquesta feina ha tingut un impacte immediat”.

El Govern es va fixar com a prioritat la reindustrialització de Catalunya per tal d’aconseguir que la indústria recuperi pes en l’economia en un moment de canvis i transformacions globals de les formes de producció.

I l’eina clau és el Pacte Nacional per la Indústria 2022-2025, un gran acord de país aconseguit amb un gran consens que enforteix el potencial de la indústria catalana, un dels motors més importants de l’economia del país. L’objectiu és transformar el model industrial a Catalunya, rellançar l’economia productiva, augmentar el pes de la indústria en l’estructura econòmica, promoure unaindústriamés digitalitzada, innovadora, sostenible i generadora d’ocupació de qualitat, i atorgar un marc d’estabilitat temporal a la política industrial.

La indústria, el sector que més va créixer el 2023

El conseller Torrent, acompanyat del director general d’Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, han explicat els principals resultats de l’Informe anual sobre la indústria a Catalunya 2023 que ha publicat pel Departament d’Empresa i Treball. Una de les principals conclusions és que el sector industrial català va ser el que més va créixer (3,5%), fins i tot per sobre dels serveis. Aquest increment quasi duplica la xifra espanyola (1,8%) i contrasta amb la de la Unió Europea que va disminuir un 1,3%.

Pel que fa al primer trimestre del 2024, la indústria s’ha accelerat de nou amb un increment interanual del 4,4% i d’aquesta manera ha recuperat els nivells pre-pandèmia i ja acumula cinc trimestres pujant per sobre la UE.

D’altra banda, l’ocupació continua sent una de les grans fortaleses de la indústria i, de fet, es va situar el 2023 un 2’7% per sobre dels nivells anteriors a la pandèmia. En aquest sentit, l’afiliació a la Seguretat Social el 2023 va créixer un 1,4% i actualment hi ha 500.000 afiliats al sector industrial. L’atur registrat va baixar un 5,3% fins a situar-se en 37.608 persones de mitjana desocupades, el valor més baix de la sèrie. L’alimentació, la indústria farmacèutica i la química va ser els sectors que més ocupació van crear en aquest període.

La producció industrial es va mantenir estable durant el 2023 i indica que la indústria catalana es va comportar millor que l’europea, on la producció va disminuir un 1,9%.

Entre gener i maig de 2024, la producció ha millorat notablement a Catalunya (5,0% interanual), mentre que al conjunt de l’Estat i la UE es va reduir (-5,1% i 3,5% respectivament), d’acord amb el context global. Amb aquestes dades, la producció catalana va aconseguir recuperar els nivells pre-pandèmia, i se situa un 1,5% per sobre que el mateix període del 2019.

L’índex de preus industrials va disminuir un 2,1% durant el 2023 després d’un fortíssim increment de preus l’any anterior en el qual es va registrar la taxa més alta de la sèrie. En aquest sentit, la reducció del preu de l’energia es va traslladar als productes industrials, que ja van començar a baixar en alguns casos .

Més empreses exportadores

Les empreses exportadores regulars van augmentar a Catalunya un 2,2% el 2023 (1,1% les que exporten més de 50.000 euros) fins a situar-se en 17.581. Pel que fa a les exportacions van augmentar un 6,1% interanual en termes nominals, assolint una xifra superior als 100.000 milions, mentre que les europees van disminuir un -2,8%.

Els sectors que més destaquen per l’increment de les seves exportacions l’any 2023 van ser l'automoció (+40,8%), el cuir (15,1%) i els productes informàtics, electrònics i òptics (+11,0%), així com el moble (+8,1%) i els productes farmacèutics (+6,5%).


Podeu consultar l’informe en aquest link: http://empresa.gencat.cat/industria/informe

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials

5  

Imatges

El director general d'Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, durant l'acte.

El director general d'Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, durant l'acte. 98025

Fotografia de la intervenció del conseller Torrent

Fotografia de la intervenció del conseller Torrent 82637

Fotografia de la intervenció de Laia Castany

Fotografia de la intervenció de Laia Castany 169404

Fotografia del públic assistent a la jornada

Fotografia del públic assistent a la jornada 155540

Fotografia de la taula rodona

Fotografia de la taula rodona 183633