1. Aquest és el quart any que la Generalitat impulsa un programa de seguiment d’aquesta activitat per millorar-ne la gestió i tenir unes pesqueres més sostenibles
  2. L’informe indica que l’any 2023, entre les tres modalitats de pesca marina recreativa, es van capturar 1.000 tones de peix que serien equivalents al 6% de les captures de pesca comercial a Catalunya
Pescador recreatiu
Un 64% dels pescadors recreatius practiquen principalment la pesca des de costa
{"name":"2024/07/26/09/47/6c1d0e6e-b79f-4f65-9070-c0a125205c15.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":"310850"}

A Catalunya, hi ha un total de 49.000 practicants de pesca marina recreativa, dels quals un 64% practiquen principalment la pesca des de costa, un 26% la pesca des d’embarcació i un 10% la pesca submarina. Aquesta xifra representa 3.500 pescadors més que l’any 2022. Així ho indica el Programa de seguiment de la pesca marina recreativa a Catalunya que duu a terme el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) mitjançant la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible (DGPMPS), executat per l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) des de l’any 2020.

Aquest tipus de pesca és practicada principalment per homes de mitjana edat amb com a mínim una dècada d’experiència, tot i que les diferents modalitats de pesca estan representades per grups d’edat lleugerament diferents: els pescadors amb embarcació són els més grans i els pescadors submarins els més joves. A les enquestes in situ realitzades l’any 2023, el percentatge de dones entre els pescadors marins recreatius ha augmentat.

Un impacte econòmic de 65 milions d’euros

L’informe també reflecteix que aquesta activitat té un impacte econòmic total d’uns 65 milions d’euros anuals en el conjunt de l’Economia Blava de Catalunya, 7 M€ menys que l’any 2023. S’hi inclouen les despeses indirectes de la pesca marina recreativa, i també vacances, àpats, transport, lloguer d’embarcacions i servei de manteniment i de ports. Uns 18 milions d’aquest impacte total corresponen a la despesa directa sobre botigues i distribuïdores de materials per fer l’activitat.

Pel que fa a les captures estimades, el total anual de l’activitat a Catalunya seria de 1.003 t anuals, mentre que l’any 2022 es va estimar en 931 t. El major nombre de captures correspon a la modalitat de pesca des d’embarcació (566 t), seguida de la pesca des de costa (351 t) i, en menor mesura, la pesca submarina (120 t). A tall de comparació, aquesta captura total seria equivalent al 6% de les captures de pesca comercial a Catalunya.

Les principals captures de cada modalitat varien significativament. Les espècies capturades mitjançant la pesca des de costa inclouen principalment l’orada i altres espècies d’espàrids (bogues, sards, pagells) i el llobarro. La pesca amb barca principalment extreu déntol, espècies pelàgiques com la bacoreta, la seriola, el verat i la sípia i el calamar. Les captures de pesca submarina inclouen principalment el mero, juntament amb una varietat d’espàrids (bogues, sards, pagells) i el pop comú.

Les zones on es van realitzar més sortides de pesca amb embarcació l’any 2023 van ser el delta de l’Ebre, el sud de la Costa Brava, el golf de Roses, el cap de Creus i la Costa Daurada, seguides de les Costes del Garraf i el Maresme (43% al nord de Catalunya i 57% a la resta), cosa que evidencia una distribució espacial molt semblant a la que es troba per a la pesca a la costa. Pel que fa a les sortides de pesca estimades, la pesca des de costa és la que presenta més dies (606.208). A la majoria de zones, la temporada amb més activitat va ser l’estiu, amb 115.074 sortides de pesca estimades.

Aquesta informació permetrà millorar la gestió d’aquesta activitat i complir les directrius establertes per la Unió Europea a partir de l’any 2020. Per avançar en aquest sentit, l’any passat es va constituir la Taula de Cogestió de la Pesca Recreativa de Catalunya, un espai de diàleg constructiu entre tots els actors involucrats en la pesca marina recreativa de Catalunya.

A més, el Departament va posar a disposició dels pescadors la Guia d’espècies objecte de la pesca recreativa a Catalunya i la Guia de Bones Pràctiques de la pesca marina recreativa a Catalunya, que s’han consolidat com dues eines al servei dels practicants de l’activitat i del sector de la pesca marina recreativa en general. Podeu consultar-les en l’enllaç següent: https://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/pesca/pesca-recreativa.

La recollida de dades

Aquest programa de seguiment recull les dades obtingudes des de l’any 2020 i actualment ja compta amb dades de 36.132 enquestes telemàtiques, 5.777 enquestes a peu de platja i informació sobre 10.572 captures de pescadors recreatius al litoral de Catalunya.

La metodologia de recollida i anàlisi de dades es treballa en el marc d’un grup de treball d’ICATMAR amb participació de totes les parts implicades: científics, pescadors i Administració.

La recollida de dades en continu permet representar la dinàmica de l’activitat. D’aquesta manera, any rere any, s’aniran obtenint dades essencials cada cop més fiables per caracteritzar l’activitat, contribuir a la presa de decisions multidisciplinàries orientades a una bona gestió del sector i tenir unes pesqueres més sostenibles a Catalunya.

Trobareu l’informe amb els resultats del Programa de seguiment 2022-2023 en aquest enllaç: https://agricultura.gencat.cat/ca/departament/dar_plans_programes_sectorials/politica-maritima/icatmar