1. La consellera Verge ha visitat el local del nou SIE de Tàrrega, que al setembre comença les obres per adequar l’espai.
  2. Durant el 2023, els SIE de Catalunya han atès gairebé 14 mil dones i els seus fills i filles, dada que suposa un increment del 9,2% en relació amb l’any anterior
  3. Els SIE és consoliden com a servei de referència en l’atenció integral a les dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles.

El nou Servei d’Intervenció Especialitzada per atendre les violències masclistes de Tàrrega obrirà a finals d’any. Ho ha anunciat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, que ha visitat avui el local del futur servei, que comença aquest setembre les obres d’adequació de l’espai. “Amb aquest nou servei a Tàrrega augmentarem l'atenció a les dones de la vegueria de Lleida, i això vol dir que tindrem més dones que no estan soles, que se senten acompanyades i que coneixen quins són els serveis que tenim com a país al seu abast per ajudar-les a recuperar i a reparar tots els drets que els han sigut danyats”, ha compartit Verge durant la visita. La consellera ha recordat que “els darrers tres anys hem fet de la lluita contra les violències masclistes un objectiu de país i una prioritat de tot el govern, i això ha implicat triplicar els recursos que es destinen a les polítiques que fan front a aquestes violències”.

Gràcies a aquest increment de recursos, “hem apostat per més i millor prevenció i atenció a les dones en tots els àmbits i sectors, amb el reforç dels serveis existents però també l’obertura de nous”, ha seguit Verge, que ha afirmat que “la voluntat del govern ha sigut apropar els serveis a les dones perquè tinguin serveis especialitzats a prop, perquè és imprescindible que quan es produeix una situació de violència masclista on sigui de Catalunya, les dones estiguin vinculades a aquests serveis de proximitat”.

Durant la visita, l’alcaldessa de Tàrrega, Alba Pijuan Vallverdú, ha afirmat que "és una bona notícia que Tàrrega pugui oferir acompanyament i suport directe a dones en situació de violència masclista”. “Gràcies a la Generalitat, el nostre municipi continua així eixamplant el seu ventall de serveis a la ciutadania", ha afegit Pijuan.

L’any 2022 es va realitzar un estudi per valorar la necessitat d’obrir nous SIE a Catalunya, així com per ampliar les dimensions d’alguns serveis existents per atendre a més dones i a les seves filles i fills. La diagnosi va tenir en compte variables com el volum de població, la superfície comarcal o el nombre d’atencions que els serveis de la xarxa de violències masclistes estaven realitzant. Les conclusions han dut a planificar l’obertura de 7 nous SIE a Blanes, l’Hospitalet, Vic, Reus, Tortosa, Palamós i Tàrrega.

Per determinar la necessitat d’obrir un nou SIE a Tàrrega, s’ha tingut en compte el volum de població a atendre i la superfície comarcal i dispersió territorial dels municipis. A més, també s'ha valorat el nombre d’atencions per motiu de violència masclista realitzades pel Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de l’Urgell, que dona cobertura a tota la comarca.

Fins ara, a la vegueria de Lleida es disposava de 2 SIE, un a la ciutat de Lleida i un altre a la Seu d’Urgell, el qual compta amb servei itinerant a Tremp, Sort, Puigcerdà, Pont de Suert i Vielha. Amb l'obertura d’un SIE a Tàrrega, augmentarà la cobertura del servei a la vegueria, amb més punts on atendre les dones que ho necessitin.

Específicament, el SIE de Tàrrega tindrà una capacitat d’atenció de 1.000 persones a l’any. L’equip estarà format per una directora, 3 psicòlogues per a les dones,1 psicòloga per a infants i adolescents, 1 jurista, 1 treballadora social, 2 educadores socials i 1 administrativa.

A banda, s’estan ampliant els espais d’alguns SIE existents per poder donar resposta a les necessitats detectades atès que, en general, tots els SIE han vist com augmentava la seva activitat els darrers anys. Aquests SIE són els de Tarragona, Sant Feliu de Llobregat, Amposta i el del Maresme, amb seu a Mataró.

Tots els SIE compten amb sales d’atenció a les dones, així com amb espais per atendre infants i adolescents. En concret, el de Tàrrega tindrà 268 m² i disposarà de 4 sales d’atenció a les dones, un espai per atendre infants i adolescents, i una sala amb material de joc destinada als fills i filles de les dones ateses. També disposarà d’una sala polivalent i una zona de treball per l’equip del servei.


Prop de 14 mil persones ateses als SIE de Catalunya

L’any 2023 els SIEs de Catalunya van atendre a 13.876 persones, tant dones joves com adultes, i els seus fills i filles. D’aquestes, el 31% va accedir al SIE per iniciativa pròpia, el 15,5% derivada pels serveis de salut, el 13% pels Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el 12% pels serveis socials bàsics, i el 8,6% pels cossos policials. En relació amb el 2022, en què hi van haver un total de 12.702 persones ateses, hi ha hagut un increment del 9,2%. A banda, es van dur a terme un total de 78.436 sessions.

Pel que fa als serveis de la vegueria de Lleida, el SIE de la ciutat de Lleida i el de la Seu d’Urgell, el 2023 van atendre 1.226 persones (1.031 persones a Lleida i 195 a l’Alt Pirineu). El 30% van arribar als SIE per iniciativa pròpia, un 18% per derivació dels serveis de salut, i un 13% dels cossos policials.

El SIE és un servei gratuït que ofereix atenció especialitzada i acompanyament a nivell jurídic, psicològic i social a totes les dones joves i adultes, així com als seus fills i filles afectats per processos de violències masclistes. L’objectiu és facilitar el seu procés de recuperació i reparació de les violències viscudes i del dany patit.

1  

Fitxers adjunts

Document amb la proposta de la línia estètica dels espais dels futurs SIE.

Document amb la proposta de la línia estètica dels espais dels futurs SIE.
PDF | 2441845