Direcció General de Comunicació

Catalunya és la primera comunitat autònoma que signa un conveni de cooperació internacional amb l'ACNUR [Actualitzada]

Artur Mas no descarta que la Generalitat signi més acords amb l'ONU, especialment en cooperació sanitària contra la SIDA

query_builder   10 desembre 2002 14:49

event_note Nota de premsa

Catalunya és la primera comunitat autònoma que signa un conveni de cooperació internacional amb l'ACNUR [Actualitzada]

Artur Mas no descarta que la Generalitat signi més acords amb l'ONU, especialment en cooperació sanitària contra la SIDA

El conseller en cap de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas i l’Alta Comissionada adjunta de l’ACNUR, Mary Ann Wyrsch, han firmat aquest matí a Ginebra (Suïssa) un conveni de cooperació per a realitzar un projecte d’ajuda als refugiats colombians a l’Equador. Amb la signatura d’avui Catalunya es converteix en la primera comunitat autònoma de l’Estat que subscriu un conveni directe amb ACNUR. Aquest organisme internacional pertany a l’ONU i té com objectius bàsics protegir els refugiats i buscar solucions a llarg termini perquè puguin viure en condicions de normalitat. L’alt comissionat de l’ACNUR, l’holandès Rudd Lubbers, no hi ha pogut assistir com en principi estava previst a causa de la defunció d’un familiar.

El conveni entre la Generalitat i l’ACNUR permetrà portar a terme l’assistència als refugiats colombians que es troben a la regió fronterera de Sucumbíos, a l’Equador. En línies generals consistirà en enfortir i donar suport als serveis sanitaris i educatius equatorians per poder fer front al creixent nombre de refugiats colombians. Artur Mas ha explicat que “les persones que s’atendran són gent que està patint molt i viuen en situacions de vida molt vulnerables”. El projecte també preveu que es realitzin activitats per generar ingressos, de manera que es promogui l’autosuficiència dels refugiats colombians mitjançant la concessió de microcrèdits. El conveni suposarà una aportació de 450.000€ per part de la Generalitat.

D’altra banda, el conseller en cap, Artur Mas, ha explicat que la política del Govern català en cooperació internacional es basa en “prioritats”. Una d’elles és “la cooperació amb el continent africà, especialment en temes sanitaris” i un altre són les “ajudes sectorials” a través d’entitats i ONG’s de “reconegut prestigi” com ara l’ACNUR.

Un dels objectius de la Llei de Cooperació al desenvolupament aprovada al 2001 és el de cooperar amb països amb conflictes interns causats per la falta de democràcia i la vulneració dels drets humans. Per aquest motiu la Generalitat té un interès especial en treballar en aquests països i ajudar la població refugiada o desplaçada a causa d’aquests conflictes o guerres.

El conseller en cap no ha descartat que el Govern català pugui arribar a signar més convenis amb les Nacions Unides, “preferentment en temes de cooperació sanitària a l’Àfrica i de lluita contra la SIDA”. De tota manera, la Generalitat ja té signat amb el PNUD un programa per reforçar la governabilitat a l’Amèrica Llatina i Artur Mas ha insistit que “abans de signar nous convenis primer hem de veure com  funcionen els que ja hem signat i avaluar els resultats obtinguts”. Mas ha insistit que la voluntat del Govern és aplicar una política de cooperació internacional “conjuntament amb les ONG”.

Cooperació de Catalunya amb Colòmbia

El conflicte armat a Colòmbia continua empitjorant i provoca moviment de persones cap a l’Equador. De fet, Colòmbia és el 8è país del món d’on surten més persones desplaçades. En l’actualitat l’Equador acull 5.500 refugiats colombians, que es distribueixen bàsicament entre Quito i les províncies rurals de Sucumbíos, Esmeraldas, Carchi i Imbadura. L’Equador és un dels països de la regió andina que es troba amb dificultats socioeconòmiques internes més greus. Això fa que l’arribada de refugiats representi una càrrega excessiva per als deteriorats serveis bàsics del país.

La greu crisi política de Colòmbia i la intensificació del conflicte després del trencament del procés de pau el febrer d’aquest any han fet decidir al Govern a ser present a la zona, mitjançant la col·laboració amb l’ACNUR. A part del projecte que es finançarà amb l’acord d’avui, la Generalitat, a través de la Secretaria de Relacions Exteriors, col·labora en un altre projecte que porta a terme el Comitè català per als Refugiats amb l’ACNUR també a la zona de Sucumbíos. En aquest cas, el Govern fa una aportació de 120.000€.

Precisament, una delegació de l’organització España con ACNUR, acompanyada de representants de la Generalitat de Catalunya són aquesta setmana a Colòmbia per comprovar sobre el terreny el desenvolupament d’aquests projectes. D’altra banda, la Generalitat també està present en la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, que promou la reflexió i el debat a l’entorn del conflicte de Colòmbia. També traça estratègies de cooperació amb aquest país encaminades a consolidar el  procés de pau.

Reunió amb Rodríguez Zapatero

Pel que fa a l’actualitat política, el conseller en cap ha explicat que espera reunir-se “aviat” amb el secretari general del PSOE per estudiar conjuntament la seva proposta de redactar un nou Estatut per Catalunya. Artur Mas ha dit que només pretén que “els dos grans partits espanyols, PP i PSOE, coneguin de primera mà les meves intencions” i per això diu que “li agradaria que Pasqual Maragall també hi assistís per poder comprovar si el que diu el líder del PSC és el mateix que diuen els socialistes espanyols a nivell espanyol”. Segons Mas en aquest tema “ja n’estem una mica escamats” i ha insistit que “és evident que qui mana en els socialistes és Rodríguez Zapatero”.

1  

Imatges

Fotografia de la Signatura

Fotografia de la Signatura 636

2  

Fitxers adjunts

Tall ACNUR

Tall ACNUR
RM | 558

Tall Zapatero

Tall Zapatero
RM | 400