Empresa i Treball

La Generalitat inicia una campanya per fomentar l'eficiència energètica en els transports

query_builder   1 abril 2003 13:14

event_note Nota de premsa

La Generalitat inicia una campanya per fomentar l'eficiència energètica en els transports

El Director General d’Energia, Albert Mitjà, ha anunciat que "els vehicles nous en venda hauran d’incorporar una etiqueta amb els seus consums d’energia i emissions de CO2"

A partir d’ara, tots els turismes nous en venda hauran d’incorporar en un lloc visible una etiqueta amb el consum del vehicle i la quantitat de CO2 que emet a l’atmosfera. El Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, juntament amb la Federació Catalana de Venedors de Vehicles a Motor (FECAVEM), posen a l’abast de qualsevol persona que vulgui adquirir un cotxe, una guia amb una informació completa sobre els consums i les emissions de CO2 dels cotxes nous disponibles en el mercat. Aquest material, que es podrà trobar en els 1.350 punts de venda afiliats a la FECAVEM, té l’objectiu de millorar l’eficiència energètica del parc de vehicles a Catalunya.

Des de 1992, el sector dels transports és el primer consumidor d’energia a Catalunya, per davant d’altres sectors que tradicionalment han tingut consums més alts, com la indústria. Les noves mesures d’estalvi energètic en els vehicles volen ser una eina per al comprador d’un vehicle nou, per facilitar una conducció més eficient, amb consums més baixos i amb menys perjudici per a l’atmosfera.

Noves eines per a l’eficiència

D’acord amb la política energètica europea, l’Institut Català d’Energia ha posat en marxa una campanya per a subministrar als compradors de vehicles de turisme la informació suficient sobre consum d’energia i les emissions de CO2 de cada vehicle en venda per tal de que puguin escollir amb fonament.

L’element principal d’aquesta campanya és la “Guia de vehicles de turisme nous en venda, amb indicació de consums d’energia i emissions de CO2”, que conté informació comparada sobre els consums d’energia i les emissions de CO2 dels diferents models de cotxe que actualment estan a la venda. D’aquesta manera, el consumidor que vulgui comprar un vehicle nou tindrà una informació detallada, en el punt de venda, de tots els models de cotxe nous —amb dades sobre la cilindrada i la potència del vehicle—, de gasolina o dièsel, classificats per marca i ordre alfabètic. La guia també inclou una llista de models amb el consum d’energia més baix per a cada tipus de carburants.

Una altra mesura és l’etiqueta obligatòria que hauran de portar tots els turismes nous, amb informació sobre el seu consum i les emissions de CO2. Aquesta etiqueta té en compte tots els escenaris de conducció: mesura els litres consumits per cada 100 Km en carretera, ciutat i també en fa la mitjana. Aquest conjunt d’accions també contemplen una etiqueta voluntària, on el consum del vehicle és comparat amb el consum mig de la resta de vehicles d’iguals característiques.

Segons l’acord entre l’Institut Català d’Energia (ICAEN) i la FECAVEM, els punts de venta també disposaran de cartells informatius per a cada model de cotxe nou amb informació sobre el consum i les emissions de CO2, i altre material gràfic. En la pàgina web de l’ICAEN, també es podrà consultar la versió actualitzada de la guia de vehicles nous (www.icaen.net). Les noves mesures d’eficiència energètica de la Generalitat han estat presentades pel Director General d’Energia i Mines, Albert Mitjà.

Sector transports, el que més consumeix

Durant els darrers cinc anys, l’augment mig del consum d’energia a Catalunya ha estat del 18%, mentre que el corresponent al sector dels transports ha suposat un 20%. Els cotxes de turisme (de gasolina i dièsel) representen el 42% del total, les furgonetes el 31% i els camions, el 23%. El 63% del carburant consumit pels transports de carretera és el dièsel, mentre que el 37% restant és la benzina.

El total anual d’emissions de CO2 del sector transport a Catalunya és de 14 milions de tones, un 30% del total d’emissions. El 66% d’aquestes emissions corresponen als vehicles que utilitzen dièsel, mentre que el 34% restant als que funcionen amb benzina. Més de la meitat (57%) són provocades pel transport de mercaderies i el transport de persones representa el 43% restant.

El Pla de l’Energia a Catalunya de la Generalitat calcula unes inversions de 586 milions d’EUR per afavorir l’eficiència energètica en el sector dels transports. Aquest mateix document preveu una reducció del 9% del consum del sector en l’horitzó de l’any 2010. Això s’aconseguirà impulsant les diferents línies d’actuació de l’ICAEN, basades en el foment de l’estalvi i la diversificació energètica en aquest sector.

2  

Imatges

Imatge de la roda de premsa

Imatge de la roda de premsa 113

Imatge de la roda de premsa 2

Imatge de la roda de premsa 2 70

1  

Fitxers adjunts

Presentació Power Point

Presentació Power Point
PPT | 380