1. El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital explica, juntament amb el Consell Comarcal del Solsonès, els següents passos a seguir per connectar els municipis de la comarca a la xarxa de fibra pública.

El secretari de Telecomunicacions i Transformació Digital, Marc Realp ha presentat aquest matí el desplegament de la xarxa de fibra òptica pública en els municipis del Solsonès, en un acte celebrat al Consell Comarcal del Solsonès que ha comptat amb la presència de representants dels diferents municipis i del Consell Comarcal. Ha participat en la presentació el president del Consell, Benjamí Puig, i la subdirectora d'Infraestructures Digitals i Comunicacions Electròniques de la Generalitat, Cristina Campillo, que ha detallat l'estat d'execució del projecte.

El secretari Realp ha destacat que és important la col·laboració entre administracions per “fomentar el talent i l’emprenedoria de la comarca mitjançant la digitalització i la connectivitat”. En aquest sentit ha agraït la feina feta i els esforços conjunts fets per les administracions de la comarca.

Segons s’ha avançat des del Govern, cap a finals de setembre es comptarà amb un punt d’accés de connectivitat pública que faciliti a les operadores distribuir serveis a tots els municipis del Solsonès, llevat dels municipis de Lladurs i Pinell, que ja tenen el projecte aprovat per part de la Diputació de Lleida, titular de les carreteres d’accés a ambdues poblacions, que executarà les obres de canalització tan aviat com sigui possible.

Tenir un punt d’accés de connectivitat pública facilita que els operadors puguin connectar-se a la xarxa troncal de la Generalitat i arribar amb un cost d’inversió molt baix a indrets amb poca població o amb població molt disseminada. D’aquesta manera es pretén compensar la baixa rendibilitat que suposa pel sector privat la distribució a zones poc poblades, d’una banda, i fer arribar la connectivitat arreu del territori, de l’altra.

La posada en marxa d’aquesta xarxa facilitarà també dotar les seus de la Generalitat escoles, hospitals, consultoris, comissaries de Mossos o Parcs de Bombers, entre d’altres de serveis d’alta capacitat per millorar els serveis públics i l’atenció a la ciutadania.

Per dur a terme el desplegament dels serveis digitals, la coordinació i el diàleg entre institucions és un element fonamental, especialment a comarques de les característiques del Solsonès. Per aquest motiu, s’ha acordat la creació d’un grup de treball entre la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital i el Consell Comarcal del Solsonès que fomenti la col·laboració entre administracions i el sector per tal d’abordar les demandes de cobertura dels serveis digitals.

El context d’un territori amb orografia complexa

La comarca del Solsonès, com moltes comarques de muntanya, té condicionants orogràfics que han dificultat l’extensió de les xarxes de telecomunicacions. Tant amb els sistemes de ràdio, a través de torres i emplaçaments que suporten els serveis de TDT, FM i telefonia mòbil, com en els serveis de cable ( ADSL i Fibra òptica) la complexitat orogràfica ha estat determinant a l’hora de accedir a aquests serveis. D’altra banda, la dispersió de la població en unitats disseminades afegeix més dificultat a l’extensió dels serveis de telecomunicacions d’una forma equitativa i general.

En aquest sentit, les accions del Govern pretenen superar el desequilibri territorial i assegurar la igualtat entre la població pel que fa a l’accés i les oportunitats que sorgeixen de la revolució digital.