Justícia

El conseller ofereix la creació d'una taula permanent de diàleg i seguiment del sistema penitenciari català

Josep M. Vallès convida a participar a la taula els grups parlamentaris, els sindicats, els treballadors i les entitats.

query_builder   22 juliol 2004 15:00

event_note Nota de premsa

El conseller ofereix la creació d'una taula permanent de diàleg i seguiment del sistema penitenciari català

Josep M. Vallès convida a participar a la taula els grups parlamentaris, els sindicats, els treballadors i les entitats.

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, ha anunciat avui la creació d’una Taula Permanent de Diàleg i Seguiment del sistema penitenciàri català, a la qual ha convidat a participar a tots els grups parlamentaris, els sindicats i els treballadors penitenciaris i altres agents i entitats socials que col·laboren en la reinserció dels interns. El conseller afirma també que no tolerarà cap vulneració de drets a les presons, siguin treballadors o interns.

Durant la seva compareixença voluntària i extraordinària en la Comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana del Parlament de Catalunya per informar de l’actual situació del sistema penitenciari, Vallès ha dit que, a partir de setembre, s’iniciaran els contactes per a la constitució d’aquest Taula, amb la creació de la qual es pretén convertir la política penitenciària en una política que impliqui a tot el teixit social i polític per a millorar les condicions dels centres penitenciaris.

D’igual manera, Vallès ha anunciat que proposarà al nou Síndic de Greuges, Rafael Ribó, amb qui es reunirà pròximament, la creació de la figura d’un “Síndic” per a qüestions penitenciàries i ha afegit que els membres de la Comissió de Justícia del Parlament tenen les portes de les presons obertes per a visitar-les i comprovar la seva situació.

El conseller, acompanyant del secretari de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil, Albert Batlle, ha explicat com es van desenvolupar els greus fets del passat 30 d’abril al CP Quatre Camins, lamentant la brutal agressió al subdirector Manuel Tallón, així com de l’actitud d’un grup de funcionaris després dels incidents.

Aquest grup de funcionaris, segons Vallès, van demanar aquella mateixa nit als màxims responsables del Departaments dimissions i altres peticions “inacceptables en aquells moments” i van exigir que la presó estigués tancada tot el cap de setmana, sense que els interns poguessin gaudir de comunicacions amb els seus familiars, demanda que el conseller no va acceptar i la vida a la presó al dia següent va tornar a ser de normalitat absoluta. 

També s’ha informat als grups parlamentaris de les informacions reservades portades a terme pel Departament per esclarir els fets presumptament registrats després dels incidents, informació reservada que no s’ha aturat en cap moment i que ha donat origen a una resolució que ha estat traslladada a la Fiscalia i al jutjat de Granollers per tal que facin la investigació corresponent dins de l’ordre penal.

Josep M. Vallès ha deixat ben clar, novament, que el Departament no ha imputat a cap funcionari, ni ha dit noms ni ha intoxicat a l’opinió pública com han dit els grups de l’oposició i ha defensat que la conselleria ha fet el que havia de fer en posar en coneixement de la Fiscalia una informació de la qual se’n desprenen indicis de presumptes delictes.

Quant a la situació de l’ex-subdirector mèdic de Quatre Camins, el conseller ha afirmat que la conselleria no l’ha acusat de res, que la seva situació laboral, que arrossegava des de fa anys, no el facultava per ocupar l’esmentat càrrec i que el va deixar dins d’un procés de revisió de les estructures organitzatives dels centres penitenciaris i no sota cap acusació de presumptes maltractaments a interns.

“No es podia actuar d’una altra manera, per responsabilitat política i obligació moral i legal”, ha afegit Vallès, qui ha apel•lat a la transparència pública i al escrupulós compliment de la legalitat, afirmant que en cap cas s’ha vulnerat la presumpció d’innocència del col•lectiu de treballadors penitenciaris.

D’aquest col•lectiu, Vallès ha defensat que fan la seva feina en condicions molt complicades per la congestió de les presons i les deficiències i mancances de centres penitenciaris, personal format i condicions d’habitabilitat que s’arrosseguen des de fa anys.

Al respecte, ha indicat que també hi ha mancances i disfuncions, des de fa anys, quant al control d’accés de substàncies estupefaents a les presons, que s’han començat a corregir amb un pla de mesures urgents, en al•lusió a la investigació feta per una comissió independent d’experts sobre aquest assumpte.

També ha explicat que s’han aplicat altres mesures urgents per a millorar la seguretat i altres protocols d’actuació, complint el compromís anunciat al principi de la legislatura, a l’espera que es pugui aplicar el Pla proposat pel Govern i que, entre d’altres coses, preveu un augment substancial de places penitenciàries i una àmplia implicació social en la tasca de la reinserció.

Vallès ha anunciat que el pla d’equipaments penitenciaris 04-07 preveu inversions per valor de 300 milions d’euros i que la secretaria de Serveis Penitenciaris compta aquest any amb un pressupost de 156 milions, un 21% més que els 129 milions que es van destinar a aquest capítol el 2003.

El Departament, ha afirmat el seu màxim responsable, no canviarà la seva política penitenciària per fets aïllats, basada en el diàleg, la transparència i la seva dimensió social i nacional i ha advertit que si no hi ha una àmplia implicació social i política serà difícil assolir el repte i la finalitat última de la pena, la reinserció social i laboral.

“Es una carrera de resistència a mig i llarg termini a través d’un bosc ple de paranys”, ha conclòs Vallès.

1  

Imatges

Foto del conseller a la Comissió del Parlament

Foto del conseller a la Comissió del Parlament 249

2  

Fitxers adjunts

Declaracions del conseller durant la comissió de Justícia del Parlament

Declaracions del conseller durant la comissió de Justícia del Parlament
WAV | 3047

Declaracions del conseller durant la comissió de Justícia del Parlament

Declaracions del conseller durant la comissió de Justícia del Parlament
WAV | 2815