Recerca i Universitats

Llei d'Universitats: Govern i ERC arriben a un acord sobre la política de professorat

El Pla de Professorat Serra Húnter, inclòs en aquest acord, preveu la creació de 1.200 noves places docents

query_builder   13 desembre 2002 18:02

event_note Nota de premsa

Llei d'Universitats: Govern i ERC arriben a un acord sobre la política de professorat

El Pla de Professorat Serra Húnter, inclòs en aquest acord, preveu la creació de 1.200 noves places docents

El conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, ha presentat aquesta tarda al Parlament l’acord entre el Govern de la Generalitat i el Grup d’ERC sobre la política de professorat en el Projecte de Llei d’Universitats de Catalunya (LUC). Mas-Colell ha agraït a ERC el seu suport per tirar endavant el model de professorat contractat no funcionari que recull la LUC i que és un dels punts forts del text. El conseller també ha subratllat que aquest acord és un acord obert i ha refermat la voluntat que la futura Llei rebi un suport polític ampli.

Per la seva banda, Carles Bonet, diputat ponent de la Llei per ERC, ha explicat que el seu partit defensa un sistema universitari català sòlid i eficaç, que pugui integrar-se en el sistema europeu d’ensenyament superior, i ha dit que l’acord al qual s’ha arribat va en aquesta línia. També ha manifestat la intenció d’ERC d’ampliar el  suport a la resta de la Llei, tot i que, igual que el conseller Mas-Colell, ha manifestat el seu desig que aquest suport es faci extensible a la resta de partits.

La futura Llei d’Universitats de Catalunya, que actualment es troba en la fase de discussió d’esmenes al tràmit parlamentari, inclourà com a novetat important un Pla de promoció de professorat contractat. Es tracta d’un Pla que vol promoure les noves figures de contracte permanent no funcionàries i que és fruit d’un acord entre el Govern i el Grup Parlamentari d’ERC.

El Pla preveu la creació, durant els propers 12 anys, de 400 contractes de catedràtic i 800 de professorat agregat, a raó d’uns 100 cada any. El Govern els cofinançarà al 50% amb les universitats, amb càrrec als pressupostos de la Generalitat.

L’acord entre el Govern i el Grup d’ERC garanteix la viabilitat de la política de professorat que planteja la LUC. El Projecte de Llei estableix, per primera vegada des de la Generalitat republicana, categories laborals estables de professorat contractat, que seran regulades pel Govern: catedràtic contractat i professorat agregat, precedides per la figura de professorat lector com a inici de la carrera acadèmica. Es tracta d’una possibilitat oberta per l’aprovació de la LOU, que permet que aquestes noves figures contractuals puguin arribar a representar el 49% del total. Aquesta via tindrà un grau d’exigència i una compensació econòmica que en cap cas serà inferior de la dels professors titulars o els catedràtics funcionaris.

Homenatge a Serra Húnter

El Pla de Professorat portarà el nom de Serra Húnter, que va ser el responsable nomenat pel Govern de la Generalitat durant la Segona República per dirigir transitòriament la Universitat de Barcelona mentre es discutia l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i el de la mateixa Universitat. Primer rector elegit pel Claustre, va presidir tot el període transitori fins a l’aprovació de l’Estatut de la Universitat Autònoma (1931-33). Filòsof i historiador, Jaume Serra i Húnter va néixer a Manresa el 1878 i va morir a Mèxic, a l’exili, el 1943.

L’actual Projecte de Llei d’Universitats és fruit de la voluntat de diàleg i consens que el Govern ha volgut mantenir en tot moment amb la comunitat universitària, que es va iniciar en les Jornades Universitàries de Catalunya, celebrades a Sitges a principis d’any, i que es va concretar en el posterior debat de l’avantprojecte amb les universitats en el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya.

El Projecte de Llei es basa en tres eixos principals:

- L’existència d’una realitat universitària catalana, hereva d’una tradició antiga i rica, que anomenem sistema universitari de Catalunya.

- La voluntat d’aquest sistema universitari d’integrar-se plenament a l’espai europeu d’ensenyament superior (que implica l’adaptació de plans d’estudis, facilitar la mobilitat, noves estructures cícliques, convalidació de crèdits, etc.).

- La voluntat d’excel·lència en tots els àmbits de l’activitat universitària com a garantia de progrés.

1  

Imatges

El diputat Carles Bonet (ERC), el conseller Mas-Colell i el diputat Antoni Castellà (CiU)

El diputat Carles Bonet (ERC), el conseller Mas-Colell i el diputat Antoni Castellà (CiU) 49

2  

Fitxers adjunts

Text de l'acord amb ERC

Text de l'acord amb ERC
DOC | 103

Annex tècnic sobre el nou model de professorat

Annex tècnic sobre el nou model de professorat
DOC | 98