1. L’acord inclou el traspàs de competències en l’àmbit de la infància, l’adolescència i la joventut
  2. Pel que fa a l’atenció primària, es farà una transferència de prop de 400.000 euros

El Govern ha aprovat el traspàs de funcions i l’ampliació dels recursos econòmics al Conselh Generau d’Aran amb prop de 500.000 euros a partir del 2025 en matèria de drets socials. Un traspàs fruit de l’acord de 17 de juliol de 2024 en el marc de la Comissió Bilateral Govern de la Generalitat – Conselh Generau d’Aran. D’aquesta manera, es dotarà l’Aran d’un finançament més estable i clar per impulsar iniciatives en l’àmbit de la infància i la joventut a partir de l’1 de gener de 2025.

Concretament, es traspassa al Conselh Generau d’Aran:

  1. El servei d’intervenció socioeducativa no residencial per a infants i adolescents en situació de risc i les seves famílies, per 69.233,52 euros.
  2. Les competències i serveis per al desplegament de polítiques locals de joventut, per 36.891,09 euros. Un desplegament que estarà subjecte als plans d’actuació i a la normativa de la Generalitat de Catalunya en matèria de joventut.
  3. Serveis d’atenció primària, com l’atenció d’urgència social, els Equips Bàsics d’Atenció Social (EBAS), el servei d’orientació i acompanyament de les famílies o el Servei d’Atenció a l’Entorn Domiciliari (SAED), entre d’altres, amb una transferència de 393.679,71 euros.

Amb aquest traspàs de competències, juntament amb d’altres vinculades a l’esport i a la llengua, la Generalitat fa un pas més en el camí per consolidar l’autogovern aranès i reconèixer la singularitat aranesa en el conjunt de la societat catalana.