1. L’entitat fa front a un 14% més d’atacs respecte de l’any anterior
  2. L’Agència continua assolint una altíssima taxa d’efectivitat dels sistemes de protecció, ja que només el 0,00005% dels ciberatacs esdevenen un incident de ciberseguretat

Segons recull la memòria de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, presentada avui al Govern, l’entitat ha tingut un paper rellevant en les tasques de resposta i coordinació per a la gestió d'incidents de seguretat durant el 2023, tant pel que fa a la Generalitat com en diferents entitats del territori català. El nombre de ciberatacs rebuts va ser de més de 5.000 milions, en contraposició als 4.400 milions d’atacs del 2022. Pel que fa als incidents de seguretat, l’Agència en va gestionar prop de 2.670 durant el 2023, en comparació amb els 2.175 de l’exercici anterior.

Les dades remarquen que, tot i aquest increment de 495 incidents respecte de l’any 2022, l’Agència continua assolint una altíssima taxa d’efectivitat dels sistemes de protecció, ja que només el 0,00005% dels ciberatacs provoquen un incident de ciberseguretat.

L’Agència intensifica les capacitats de ciberseguretat avançades en àmbits clau

El 2023, el ransomware va esdevenir una de les amenaces més dominants i disruptives, amb un augment en el nombre d’incidents. Sectors com el sanitari, les administracions locals o el sector educatiu, van experimentar incidents en aquest període.

Com a fet destacat, el correu electrònic continua sent la principal font d'entrada d'atacs de frau o d'intent de compromís de sistemes d’informació. Gràcies a les mesures aplicades, s’han bloquejat més de 478,5 milions de correus maliciosos dirigits a personal de l'àmbit de la Generalitat de Catalunya.

L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, organisme que forma part de la Secretaria de Telecomunicacions i Transformació Digital, és l’encarregada de desenvolupar l’estratègia de ciberseguretat de la Generalitat de Catalunya, així com d’executar les polítiques públiques en aquesta matèria i contribuir a la sensibilització quant a ciberprotecció i prevenció per part de la ciutadania.