Territori i Sostenibilitat

Medi Ambient i la Fundació Gas Natural signen un conveni de col·laboració en actuacions de protecció ambiental

query_builder   13 desembre 2002 18:31

event_note Nota de premsa

Medi Ambient i la Fundació Gas Natural signen un conveni de col·laboració en actuacions de protecció ambiental

 La problemàtica de la degradació del sòl és un dels principals àmbits en què es treballarà en virtut d’aquest acord El conveni se suma a les iniciatives conjuntes ja existents entre Medi Ambient i la Fundació Gas Natural, i que estan orientades al respecte i la conservació del nostre entorn

El Departament de Medi Ambient i la Fundació Gas Natural han signat avui un conveni de col·laboració per a la realització d’actuacions d’interès general en l’àmbit de la protecció del medi ambient.

Han signat el conveni el conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, i el president del Grup Gas Natural i de la Fundació Gas Natural, Antoni Brufau. Ambdues parts han considerat de màxim interès la col·laboració en l’esforç comú per a fer compatible el progrés i el desenvolupament econòmic de la societat amb la protecció de l’entorn.

El conveni fixa unes línies generals de col·laboració per a la realització d’actuacions d’interès general en l’àmbit de la educació mediambiental i la protecció de l’entorn. Un dels principals temes a desenvolupar per la Fundació Gas Natural, en virtut del conveni signat, es centra en la problemàtica de la degradació del sòl.

Degradació dels sòls

A petició de la Conselleria de Medi Ambient, la Fundació Gas Natural ja ha posat en marxa l’elaboració d’un informe sobre la Degradació i protecció dels sòls: situació actual i tendències. Línies d’actuació a Catalunya.

La degradació dels sòls genera una sèrie de riscos per a les persones, equivalents als derivats de la degradació d’altres medis bàsics com ara la contaminació de les aigües, la pèrdua de la diversitat o la degradació del paisatge. La UE està preparant un conjunt d’actuacions en aquesta matèria per als propers anys. L’elaboració d’aquest informe permetrà aportar les dades bàsiques sobre l’abast del problema i les iniciatives d’actuació, amb atenció especial a l’erosió i la pèrdua de matèria orgànica.

Aquest informe sobre la degradació dels sòls servirà de referència per a l’organització d’un Seminari Internacional que se celebrarà durant el mes de juny del 2003, coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra la Desertització. Les conclusions principals d’aquest seminari s’integraran en un informe que permetrà l’elaboració d’una publicació específica de la Fundació Gas Natural.

Altres accions

El conveni de col·laboració signat avui planteja la possibilitat d’endegar altres accions en diverses direccions:

 Les iniciatives relacionades amb els problemes ambientals generats per la producció, distribució i consum de l’energia a Catalunya.

 La informació referida a la qualitat de l’aire arreu de Catalunya. 

 Les tasques referides a l’anàlisi de la qualitat de l’aire a tot Catalunya.

 Les tasques de promoció i difusió d’energies menys contaminants, entre les quals destaca el gas natural en les seves aplicacions de generació elèctrica, climatització d’edificis, usos industrials i utilització com a combustible per a vehicles de transport.

 La col·laboració en la tasca d’informar la població catalana sobre iniciatives ambientals del Departament de Medi Ambient o sobre qualsevol altra qüestió ambiental rellevant, a través dels mitjans a l’abast del Grup Gas Natural (enviaments a través de la factura del gas, per exemple).

 Qualsevol altra activat de sensibilització i educació ambiental sobre les que estiguin d’acord ambdues parts.

L’acord tindrà una vigència anual i serà prorrogable de manera tàcita. Per al seu desenvolupament, es crearà una comissió bilateral de seguiment que vetllarà per al compliment i revisió dels acords, i alhora s’encarregarà de proposar i promoure noves actuacions o projectes.

Dues iniciatives conjuntes ja realitzades

El Departament de Medi Ambient i la Fundació Gas Natural ja han col·laborat conjuntament en d’altres iniciatives ambientals, donat que la Fundació té entre els seus objectius principals la informació i sensibilització de la societat en el respecte i la conservació del medi ambient.

 El passat mes de maig de 2002, van organitzar un seminari a Barcelona amb l’objectiu d’analitzar l’estat ambiental del món, deu anys després de la Cimera de Río, i a les portes de la de Johannesburg. En aquestes jornades  també hi va intervenir el conseller de Medi Ambient.

 Ambdues entitats han editat recentment un Full Informatiu amb diversos consells per a l’estalvi d’energia a la llar. El Full també inclou una detallada informació, elaborada per la Fundació Gas Natural, sobre els avantatges ambientals dels grups de generació elèctrica amb la tecnologia dels cicles combinats de gas natural. D’entrada se n’ha fet una primera tirada de prop d’un milió i mig, la tramesa dels quals s’està fent juntament amb la factura del gas.

3  

Imatges

Baldriga balear tacada de fuel de vertiment del "Prestige"

Baldriga balear tacada de fuel de vertiment del "Prestige" 1388

Ramon Espadaler i Antoni Brufau signen el conveni de col.laboració

Ramon Espadaler i Antoni Brufau signen el conveni de col.laboració 1356

Ramon Espadaler i Antoni Brufau signen el conveni de col.laboració

Ramon Espadaler i Antoni Brufau signen el conveni de col.laboració 1388