- El curs de català per a joves residents a l’estranger és una proposta en línia de l’Institut Obert de Catalunya adreçada a joves de 12 a 17 anys residents a l’exterior i mínimament familiaritzats amb el català
- La matrícula serà del 18 al 26 de setembre de 2024, però ja es pot fer la sol·licitud d’inscripció a través de la pàgina web de l’IOC
El Govern de Catalunya, a través de l’Institut Obert de Catalunya (IOC), ha posat en marxa una nova edició del Programa CRE ―curs de català per a joves residents a l’estranger― que reforça l’ensenyament del català entre joves de 12 a 17 anys que resideixen a l’exterior i que ja estan mínimament familiaritzats amb la llengua. Es tracta d’un curs en línia adaptat a diversos nivells que pretén millorar la competència comunicativa en català d’aquest col·lectiu, tant oral com escrita.
El programa fomenta la immersió en la cultura catalana des d’una perspectiva global i oberta, ofereix una gran flexibilitat i s’adapta als diferents ritmes, interessos i disponibilitats horàries, atès que té en compte calendaris escolars d’arreu del món. El jovent pot seguir el programa de manera autònoma i compta amb la presència activa del professorat. Les famílies també poden fer un seguiment dels informes dels seus fills i filles.
La matrícula és anual i el curs es pot seguir amb una dedicació horària lliure. Tot i que es formalitzarà entre el 18 i el 26 de setembre de 2024, les persones interessades ja poden fer la sol·licitud d’inscripció per mitjà del web de l’IOC. En el cas de l’alumnat que ja estigui cursant alguna formació al CRE, haurà de renovar la matrícula tot i tenir garantida la continuïtat. Els que s’hi vulguin afegir un cop iniciat el semestre, podran fer-ho si hi ha places disponibles. Per a qualsevol dubte, es pot contactar amb l’adreça electrònica cre@ioc.cat.
L’IOC és l’institut d’ensenyament a distància del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que posa a l’abast de la ciutadania una àmplia oferta formativa, que va des dels cursos d’idiomes fins al batxillerat, i permet estudiar d’una manera flexible i adaptada a les necessitats de l’alumnat.
Més ensenyament del català a l’exterior
La defensa i promoció de la llengua catalana és part de les prioritats del Govern també en matèria d’acció exterior.
Fa dècades que la quarantena de comunitats catalanes que el Govern té registrades a l’exterior ensenyen el català i l’occità ―aranès a la Vall d’Aran― en format presencial o virtual. Només el 2024, des del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea s’hi han destinat gairebé 200.000 euros i la xifra acumulada dels darrers cinc anys supera els 760.000 euros.
A més, el Govern de Catalunya ha exportat recentment el model d’escola catalana a Londres i a Berlín per als infants residents a l’exterior. Per mitjà d’aquest sistema, s’imparteixen classes de català amb una metodologia i planificació regular, així com amb un currículum validat pel Departament d’Educació que ha de facilitar la convalidació de les certificacions.