Cultura

L'Arxiu Nacional de Catalunya ingressa 500 fotos i una quinzena de textos del president Companys

La col·lecció ha estat adquirida pel Departament de Cultura i té condició d'inèdita

query_builder   14 octubre 2003 12:23

event_note Nota de premsa

L'Arxiu Nacional de Catalunya ingressa 500 fotos i una quinzena de textos del president Companys

La col·lecció ha estat adquirida pel Departament de Cultura i té condició d'inèdita

L’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC) ha ingressat una important col·lecció de 500 fotografies i una quinzena de documents polítics i personals del qui va ser president de la Generalitat, Lluís Companys, que s’ha mantingut durant més de seixanta anys en condició d’inèdita. La col·lecció ha estat presentada aquest matí pel conseller de Cultura, Jordi Vilajoana, i pel director general del Patrimoni Cultural, Josep Maria Sans Travé.

El fons ha estat adquirit pel Departament de Cultura de la Generalitat en una venda pública a la casa de subhastes Bretagne Enchères, de Rennes (França), per un import de 15.500 euros. El lot, que durant aquests anys ha estat conservat en una maleta que va acompanyar el president Companys en el seu exili a França, segons el responsable de la casa de subhastes, ha estat integrat en el fons del president Lluís Companys que hi ha a l’ANC, que disposa d’una àmplia documentació institucional, política i personal del qui va ser president de la Generalitat entre 1934 i 1940.

El gruix principal de la col·lecció adquirida pel Departament de Cultura correspon a fotografies de Companys com a president de la Generalitat. Entre les imatges, n’hi ha de recepcions al palau de la Generalitat, visites a diverses poblacions (com ara Manresa, Gandesa o la Granada del Penedès), actes commemoratius (com celebracions de l’Onze de Setembre, de l’aniversari de la Revolució Russa, concerts o esdeveniments esportius), actes polítics (mítings, recepcions a autoritats estrangeres) i desfilades militars durant la Guerra. Un centenar de fotografies de la col·lecció corresponen a l’àmbit familiar (casaments, naixements, celebracions, festes de Nadal), en moltes de les quals apareix la seva segona esposa, Carme Ballester, així com altres familiars.

La major part de les imatges van ser realitzades pels fotògrafs Josep Maria Sagarra, José Domínguez i Gabriel Casas, dels quals es conserven també altres fons a l’ANC. En gairebé la meitat de les fotografies apareix descrit al dors la data, el lloc o les persones que hi apareixen.

El llibre que tenia en la seva detenció

Juntament amb les imatges, la col·lecció també té un apartat textual, entre el qual hi ha objectes de gran valor sentimental i documental en la vida del president Companys, com és el cas del llibre Vie des Saints, que el president de la Generalitat tenia a les seves mans quan va ser detingut per agents de la Gestapo a La Baule (Bretanya, França) l’agost de 1940. El llibre –una edició del 1871-– conté una anotació manuscrita de Carme Ballester: “Al moment en què va ésser agafat i mes pres per els alemanys el meu estimat marit mai més oblidat espòs, tenia aquest llibre a les mans”.

Juntament, amb aquest exemplar de Vie des Saints, el lot conté una carpeta amb els textos de 10 intervencions públiques de Lluís Companys com a president de la Generalitat. Entre aquests textos, hi ha discursos com el pronunciat en el procés contra el Govern de la Generalitat pels fets del 6 d’octubre de 1934, intervencions amb motiu de l’alçament dels militars franquistes el 18 de juliol de 1936 o la seva darrera elocució radiofònica al final de la Guerra Civil. Una altra carpeta conserva retalls d’articles publicats per Companys a El Mercantil Valenciano durant el seu empresonament, l’any 1935, notícies sobre el propi president després del triomf del Front Popular a les eleccions de febrer de 1936 i cròniques aparegudes a la premsa francesa sobre l’exili republicà després de la derrota a la Guerra Civil. Per últim, el lot també disposa d’una llista mecanografiada de “llibres que hi ha a la biblioteca del despatx” i “llibres comprats a Mr. Morera”.

La col·lecció ha estat integrada en el fons sobre el president Companys que hi ha a l’Arxiu Nacional de Catalunya, entre el qual hi ha objectes d’un elevat valor simbòlic com els darrers textos escrits per Companys als catalans hores abans del seu afusellament al castell de Montjuïc, el 15 d’octubre de 1940, així com cartes, fotografies, dibuixos, medalles i altres documents personals.

Barcelona, 14 d’octubre de 2003

2  

Imatges

FOTOS

FOTOS 138

FOTOS

FOTOS 68

1  

Fitxers adjunts

Dossier

Dossier
DOC | 102