- FGC vol captar maquinistes que ja tinguin la titulació per conduir per via d’ample ibèric i incentivar altres persones a iniciar la formació pertinent
- Es convocaran aproximadament 20 places per treballar a Rodalies Lleida i unes 40 més per a la línia que unirà Barcelona amb l’Aeroport de Barcelona-El Prat

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) incorporarà fins a 70 maquinistes per treballar als nous serveis ferroviaris que començarà a operar en la xarxa d’ample ibèric en els propers dos anys: la línia Lleida-Manresa, mitjançant FGC Rail SA, i la nova connexió ferroviària ràpida entre Barcelona i l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, mitjançant FGC Mobilitat SA. Per aquest motiu, ha llançat una pàgina web per donar a conèixer la futura convocatòria d’aquestes places de maquinista amb l’objectiu de captar maquinistes que ja tinguin la titulació de conducció necessària i, alhora, d’incentivar joves i adults a iniciar la formació pertinent per poder acabar treballant en alguna de les dues companyies.
Per al servei entre Lleida i Manresa, que FGC Rail operarà a partir del segon semestre del 2025, es contractarà aproximadament una vintena de maquinistes. La convocatòria de les places és previst que es publiqui entre finals del 2024 i inicis del 2025. La línia Lleida-Manresa forma part del sistema de Rodalies Lleida i té una longitud de 120 quilòmetres. L’oferta de Ferrocarrils consistirà en 12 circulacions diàries per sentit entre Lleida i Cervera, 5 de les quals circularan fins a Manresa. Actualment, s’estan construint els quatre nous trens que prestaran el servei.
Pel que fa a la futura nova connexió ferroviària ràpida entre Barcelona i l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat, FGC Mobilitat té previst contractar una quarantena de maquinistes més, en una convocatòria que es farà pública el 2026. La nova línia, actualment en construcció, unirà el centre de la capital catalana amb les dues terminals de l’Aeroport de Barcelona-El Prat, amb freqüències de pas de cada 15 minuts i un temps de trajecte de 20 minuts. En aquests moments, també s’estan construint els 10 trens que donaran servei a la futura línia, de 22,7 quilòmetres de longitud.

En tots dos casos, Ferrocarrils, a través de les seves filials, necessitarà contractar maquinistes que tinguin la titulació i el diploma oficials de l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària (AESF), que els habilita per poder conduir trens de la Xarxa Ferroviària d’Interès General. Aquestes titulacions s’obtenen després de superar un curs formatiu en una escola homologada i, posteriorment, un examen teòric i pràctic a l’AESF, cosa que permet disposar del certificat de conducció de vehicles ferroviaris de categoria B.
FGC dona a conèixer l’oferta de maquinistes
El nou portal web inclou informació relacionada amb aquestes ofertes i té també l’objectiu de despertar vocacions ferroviàries i incentivar persones joves i adultes, tant homes com dones, a iniciar la formació de maquinista.
En aquest sentit, el web informa dels requisits específics per poder accedir a les futures convocatòries de places de maquinista, com ara haver complert 21 anys i haver superat el batxillerat o un cicle de formació professional. També informa sobre el calendari i l’itinerari de formació, a més a més d’incloure un apartat de preguntes freqüents. Les persones interessades poden enviar un formulari per sol·licitar rebre directament qualsevol novetat relacionada amb la futura convocatòria de places.
El web inclou diversos vídeos amb testimonis de maquinistes de Ferrocarrils que expliquen la seva experiència i els beneficis del sector. També s’hi inclou una càpsula de vídeo on s’expliquen els projectes de l’Aeroport de Barcelona-El Prat i de Lleida-Manresa.
Una feina amb inici i final de torn a la mateixa localitat
La informació de l’espai web incideix especialment en els avantatges de ser maquinista, com ara el fet que es tracta d’una feina estable i amb futur, amb un inici i final de torn a la mateixa localitat (Lleida, en el cas del servei Lleida-Manresa, o l’Aeroport de Barcelona-El Prat, en el cas del servei Barcelona-Aeroport de Barcelona-El Prat).
D’aquesta manera, la crida s’adreça a persones que ja tinguin el títol, però també a persones interessades en formar-se com a maquinistes i que, un cop disposin de la titulació i del diploma, puguin acabar treballant en els nous serveis de Ferrocarrils. En aquest cas, s’incideix en diferents perfils, com joves amants del món ferroviari, joves que exploren possibilitats de professions amb un nivell alt d’ocupació; adults que volen canviar de feina per buscar estabilitat laboral, o conductors i conductores d’altres tipus de transport. Al portal web trobaran tota la informació sobre el procés formatiu que hauran de seguir.