Titular
Meritxell Benedí Altés
Contacte amb mitjans
Pl. Pere Coromines, 1Tel. 93 495 16 02
Fax. 93 321 61 11
Web del departament
Mail de contacte
query_builder 6 març 2004 12:00
event_note Nota de premsa
L’objectiu d’aquest acte ha estat propiciar l’intercanvi d’experiències i opinions entre les dones, grups i col·lectius de dones d’arreu, al voltant del significat d’una data tan emblemàtica al món occidental com és el 8 de març.
La consellera de Benestar social, Anna Simó, ha declarat aquest matí en el marc de la cloenda de la jornada que "des del nou govern de la Generalitat ens comprometem a contemplar l’especifitat de les migrants en tots els serveis públics". I ha puntualitzat que "no és conveninent la creació de serveis ’només’ per a les dones migrants", ja que no volem crear ’guetos’ que dificultin la seva plena participació social. El que cal és que en tot servei, en tot programa, en tota activitat promoguda per la Generalitat es tingui present la diversitat dels públics als quals s’adreça".
Per la seva banda, la presidenta de l’Institut Català de la Dona, Marta Selva, ha destacat que "les dones migrades es veuen sotmeses a una triple discriminació: com a dones, com a immigrades i com a treballadores. La immigració no és un fenomen assexuat. Per això cal introduir la perspectiva de gènere en totes les polítiques del Govern, fet que implica repensar tots els models d’intervenció."
La presidenta de l’Institut Català de la Dona considera que "tot això ha d’anar acompanyat també de la superació de l’androcentrisme de la societat d’acollida, que fa que tendim a considerar que allò que convé a les migrades és allò que nosaltres pensem, i que no sol donar oportunitats per tal que les migrades expressin els seus desitjos i necessitats reals".
La secretària per a la Immigració, Adela Ros, ha destacat "la importància creixent de la dona migrada com a motor del procés migratori", i ha expressat la voluntat i el compromís de la Generalitat de reconèixer el paper que juguen en el fet migratori.
La secretària per a la Immigració ha dit que les polítiques d’immigració "no han tingut prou present la potencialitat de la dona migrada com a actriu principal del procés migratori i de socialització", i que el govern de la Generalitat "tindrà molt present aquest paper específic de la dona". Entre d’altres línies d’actuació, Ros ha avançat que la Secretaria per a la Immigració "potenciarà iniciatives que promoguin l’autonomia de les dones migrades i les seves capacitats i potencialitats".
Remei Sipi, organitzadora de l’acte i membre de l’Associació de dones E’Waiso Ipola i de la Federació de Col.lectius d’Immigrants, ha destacat que "moltes de les dones migrades que ja estem integrades en aquesta societat som capaces de crear grups de pressió que ens portin a dissenyar estratègies orientades a fer projectes que diginifiquin la nostra situació com a dones i com a migrades".
Des de l’Institut Català de la Dona i la Secretaria de la Immigració s’ha volgut, amb aquesta jornada, donar veu a la migració femenina, per tal de començar a crear espais que ajudin a fer visible la presència i el fet diferencial d’aquest col·lectiu, fet que ha d’aportar elements de reflexió per repensar el model de polítiques adreçades a la immigració.
A l’acte participen prop de 100 dones procedents de països tan diversos com Marroc, Argèlia, Xile, Argentina, Colòmbia, Ecuador, Uruguay, Cuba, Filipines, etc.
Aquesta jornada, que té lloc en el marc dels actes de commemoració del Dia de les Dones, ha estat organitzada per l’Institut Català de la Dona amb la col·laboració de la Secretaria de la Immigració, de la Generalitat de Catalunya.
Mataró, 6 de març de 2004