Vicepresidència, Economia i Hisenda

Catalunya posa en marxa el primer tribunal autonòmic de Defensa de la Competència

El conseller Homs ha rebut aquesta tarda el seu president, Lluís Franco

query_builder   14 gener 2003 19:54

event_note Nota de premsa

Catalunya posa en marxa el primer tribunal autonòmic de Defensa de la Competència

El conseller Homs ha rebut aquesta tarda el seu president, Lluís Franco

El conseller d’Economia i Finances, Francesc Homs, ha rebut aquesta tarda el president del Tribunal de Defensa de la Competència, Lluís Franco, i els vocals d’aquesta institució Margarida Gil, Josep Ramon Dueso i Cristina Pellisé. Tots elsl han près, així, posessió del seu càrrec. Catalunya és la primera comunitat autònoma que crea un organisme d’aquest tipus.“El Tribunal és un instrument al servei dels ciutadans que servirà per aprofundir més en la garantia de la necessària defensa de la competència als mercats”, ha dit Homs.

El conseller Homs també ha dit que amb la implantació d’aquest organisme “la Generalitat fa un ús clar de les seves competències”. Tot i que la legislació que aplicarà el Tribunal és la estatal –la Llei de defensa de la competència– l’organisme català té potestat per emetre dictàmens en diversos àmbits.

Conveni amb el Tribunal estatal

Això no obstant, el Tribunal de Defensa de la Competència neix amb la voluntat de cooperar amb les institucions homòlogues a l’Estat espanyol i a Europa. Lluís Franco ha anunciat que molt aviat es proposarà al Tribunal de Defensa de la Competència espanyol signar un conveni de col·laboració. Franco ha assegurat que l’organisme que presideix“actuarà amb la màxima objectivitat i professionalitat”. El conseller Homs ha afegit que es vetllarà per un “estricte i rigorós compliment de les normes”, cosa que, segons ha assegurat, “beneficiarà ciutadans i empreses”.

El Tribunal de Defensa de la Competència és un organisme autònom de caràcter administratiu. Es va crear a finals d’agost del 2002 juntament amb la Direcció General de la Competència i depèn del Departament d’Economia Finances. Amb la presa de possessió del president i els tres vocals comença a funcionar i ara enceta una primera fase d’implantació. Les resolucions sobre expedients concrets, però, no es produiran de forma immediata. 

Amb aquest organisme, la Generalitat s’ha dotat per primera vegada d’un ens per investigar i penalitzar les conductes que atemptin contra la lliure competència dins el territori català. Així, aquesta institució ha de vetllar perquè no s’apliquin polítiques que fixin els preus a priori o es reparteixin voluntàriament el mercat. També ha de servir per sancionar les pràctiques d’explotació abusiva per part d’una o vàries empreses des de la seva situació de domini del mercat, així com els actes de competència deslleial.

4  

Imatges

Fotografia 1 (Fermí Esteve)

Fotografia 1 (Fermí Esteve) 293

Fotografia 2 (Fermí Esteve)

Fotografia 2 (Fermí Esteve) 219

Fotografia 2 (Fermí Esteve)

Fotografia 2 (Fermí Esteve) 219

Fotografia 1 (Fermí Esteve)

Fotografia 1 (Fermí Esteve) 293