Empresa i Treball

La Generalitat aposta per una ràpida implantació de la televisió digital terrestre

100 llars catalanes seran les primeres de tot l'Estat a gaudir d'una televisió digital interactiva

query_builder   23 maig 2003 12:36

event_note Nota de premsa

La Generalitat aposta per una ràpida implantació de la televisió digital terrestre

100 llars catalanes seran les primeres de tot l'Estat a gaudir d'una televisió digital interactiva

Aquest matí, la Generalitat ha signat un conveni amb operadors de televisió, desenvolupadors de continguts i fabricants de descodificadors per a la posada en marxa de la primera prova pilot, a nivell Estatal, de Televisió Digital Terrestre a Catalunya que arribarà a l’usuari final. La Televisió Digital Terrestre permet rebre un senyal de més qualitat, accedir a més canals de televisió i gaudir de serveis interactius avançats gràcies a la utilització del sistema MHP (Multimedia Home Platform).

 

L’objectiu d’aquest acord és posicionar Catalunya com a pionera en la implantació i utilització de la Televisió Digital Terrestre a nivell de tot l’Estat. Això es vol aconseguir a través del compromís de la indústria catalana de producció i de desenvolupament de continguts; de les empreses fabricants de tecnologia, i de la involucració d’usuaris reals davant la nova televisió digital. En aquest sentit, unes 100 llars de la zona metropolitana de Barcelona seran les primeres a rebre i testar, durant el darrer trimestre del 2003, aquest nou servei basat en les emissions digitals de Televisió de Catalunya. El Departament de Treball, Indústria, Comerç i Turisme ha estat l’impulsor d’aquesta iniciativa.

Així mateix, s’ha publicat el web temàtic de Televisió Digital Terrestre a Catalunya, accessible a través de l’adreça d’Internet <http://dursi.gencat.net/stsi/tdt>, amb la voluntat de constituir-se com a espai de comunicació i informació de totes les iniciatives relacionades amb la TDT al territori.

La Generalitat té com a fita la implantació total de la Televisió Digital Terrestre abans de la data límit del 2012 que marca la Llei, moment en què el sistema actual analògic haurà desaparegut a favor d’un sistema digital. Aquest nou sistema està basat en un model de negoci igualment gratuït, que permetrà gaudir d’àudio i vídeo amb qualitat digital, i de serveis interactius. El nou senyal, que arribarà a través d’una antena tradicional, serà processat per un descodificador.

Quin temps farà a Reus?

La resposta a aquesta pregunta és un dels serveis interactius que oferirà la nova Televisió Digital Terrestre: l’accés a una informació meteorològica detallada per zones. Altres serveis que es podran testar durant el projecte pilot són una guia electrònica de programació dels diferents canals de televisió i l’accés a un servei de notícies. En un futur proper, aquest nou sistema permetrà des de fer la compra a través de l’aparell de televisió, fins a tramitar permisos, llicències i altres serveis relacionats amb l’administració, i accedir a xats interactius.

Han signat el conveni la Generalitat de Catalunya (a través del Centre d’Innovació i Desenvolupament Empresarial (CIDEM), la Direcció General de Mitjans Audiovisuals, i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació); l’empresa radiodifusora Televisió de Catalunya SA; l’empresa operadora de xarxa Tradia; les empreses proveïdores de continguts i desenvolupadores d’aplicacions interactives TVC Netmedia Audiovisual SL, CCRTV Interactiva SA, FUNITEC-La Salle i Serveis Públics Electrònics; i els empreses fabricants de descodificadors ADB, Panasonic, Philips, Samsung i Sony. Amb aquesta actuació, el CIDEM també desenvolupa la seva política de suport a les multinacionals estrangeres establertes a Catalunya, ajudant-les a consolidar les seves activitats i a obrir noves línies de negoci.

Catalunya ha estat pionera a nivell estatal i europeu en la introducció de la tecnologia de la Televisió Digital Terrestre. L’any 1998 es van realitzar les primeres proves tècniques i el gener de 2002, Televisió de Catalunya va fer les primeres emissions reals utilitzant els sistema MHP. Des de fa un any s’estan fent emissions regulars de continguts amb diverses aplicacions interactives des de la Torre de Collserola (Barcelona), amb una cobertura potencial associada de gairebé el 60% de la població de Catalunya. La població catalana podrà accedir a aquest servei tan aviat com els aparells descodificadors es trobin al mercat.

Aquesta actuació, inclosa en el pla d’Innovació de Catalunya 2001-04, impulsat per la Generalitat, és una peça clau en les noves estratègies de negoci digital. En aquest sentit, a través de la implantació de la TDT, el Govern de la Generalitat de Catalunya pretén reforçar la competitivitat i la productivitat del teixit empresarial català mitjançant una política d’innovació eficaç.

2  

Imatges

Imatge de la signatura

Imatge de la signatura 837

Imatge de la roda de premsa

Imatge de la roda de premsa 753