Direcció General de Comunicació

El Govern del Marroc dóna suport a l'obertura d'una oficina de la Generalitat a Casablanca

El primer ministre del Marroc felicita el Govern català per la iniciativa després d'entrevistar-se amb Artur Mas

query_builder   25 març 2003 11:43

event_note Nota de premsa

El Govern del Marroc dóna suport a l'obertura d'una oficina de la Generalitat a Casablanca

El primer ministre del Marroc felicita el Govern català per la iniciativa després d'entrevistar-se amb Artur Mas

El primer ministre del Marroc, Driss Jettou, considera que la nova oficina que la Generalitat de Catalunya pensa obrir a Casablanca reforçarà encara més les relacions entre Marroc i Catalunya. El mateix Jettou, en declaracions públiques davant la premsa catalana i marroquina just sortir de la reunió que ahir al vespre va mantenir amb el conseller en cap, Artur Mas, va declarar que el Pla Catalunya-Marroc que impulsa el Govern català és un projecte interessant per al seu país, especialment en les matèries d’ensenyament i universitats.

D’aquesta manera, el Govern del Marroc, a través del seu primer ministre, expressa públicament el seu vist-i-plau a la voluntat del Govern català d’obrir una oficina a Casablanca per estrényer les relacions entre tots dos països. En aquest sentit, l’ambaixada espanyola a Rabat, durant les últimes hores havia expressat reiteradament les seves reticències a les activitats d’aquesta nova iniciativa catalana a l’exterior. De tota manera, també cal ressaltar, que l’ambaixador espanyol al Marroc, Fernando Arias-Salgado, era un altre dels presents a la reunió d’ahir a la nit entre el conseller en cap, Artur Mas i el primer ministre marroquí, Driss Jettou.

La intenció del Govern català és la de respectar les lleis vigents, tal i com va manifestar, en sortir del a reunió, el conseller en cap. Artur Mas va assegurar que “no som uns saltataulells” i va especificar que la intenció del la Generalitat és la de procurar que “els immigrants que vulguin venir a Catalunya puguin formar-se en origen i se’ls pugui explicar què és Catalunya; no es tracta que en vinguin molts sinó que els que ho facin vinguin ben orientats i canalitzats”. Una possibilitat, aquesta, que “és a l’abast del Govern català d’acord amb les lleis espanyoles”, va concloure el conseller.

Precisament a primera hora d’aquesta tarda, el conseller en cap, Artur Mas, té previst inaugurar la nova oficina que dirigirà Àngel Colom. El Govern ha decidit establir-la a Casablanca, la capital econòmica del país. L’obertura oficial serà l’acte més destacat del viatge oficial que el conseller en cap ha realitzat durant aquests dies al país africà. Juntament amb el conseller en cap, han viatjat fins al Marroc, el conseller de Treball, Indústria, Comerç i Turisme, i tota una delegació amb representants dels principals agents econòmics i socials de Catalunya (Foment del Treball, Pimec-Sefes, CCOO, UGT, Unió de Pagesos i CECOT) que aquesta tarda seran presents a l’acte d’inauguració.

La nova oficina serà l’encarregada d’impulsar el Pla Catalunya – Marroc, una iniciativa del Govern per canalitzar i intensificar les relacions econòmiques i polítiques amb aquest país. En l’acte d’inauguració de l’Oficina de la Generalitat és previst que hi assisteixi algun membre del govern del Marroc i el walli de Casablanca (el president regional nomenat directament pel rei Mohamed VI), Driss Benhima. L’acte d’inauguració finalitzarà amb un dinar ofert pel conseller en cap on hi ha prevista l’assistència d’entre 150 i 200 persones del món econòmic i social del Marroc.

A més d’encarregar-se de la representació institucional de Catalunya al Marroc, l’Oficina de la Generalitat formarà part de la Xarxa d’Informació i Selecció Laboral en Origen (XILA). Aquesta iniciativa del Govern té per objectiu canalitzar millor la immigració que vol arribar a Catalunya, donar resposta als sectors empresarials que necessiten professionals de l’estranger i informar i orientar als immigrants sobre la situació del nostre país. La nova oficina coordinarà també els serveis oferts per la representació del COPCA ja establerta a la ciutat marroquina des de 1989.

Cooperació al desenvolupament i aprenentatge del català

El viatge del conseller Artur Mas també suposarà impulsar el projecte de creació de l’Escola de Negocis Euro-Med al Marroc. ESADE participa, conjuntament amb dues escoles de negocis europees més, en la creació d’aquesta escola orientada a la formació de joves emprenedors a través de l’organització de màsters i cursos MBA.

El suport del Govern català a la creació d’aquesta escola respon a les directrius marcades pel Pla de Cooperació de Catalunya. Aquest programa preveu la col·laboració de la Generalitat en projectes de cooperació de les ONGD, però també en iniciatives d’altres agents socials com els sindicats, les empreses i les universitats. L’Oficina de la Generalitat al Marroc també s’encarregarà de coordinar tots els programes de cooperació al desenvolupament entre Catalunya i el Marroc.

D’altra banda, l’Institut Ramon Llull, creat per la Generalitat i el Govern Balear, signarà aquest matí un conveni amb la Universitat Hassan II la creació d’un Lectorat de llengua i literatura catalanes a partir del curs 2003-2004. D’aquesta manera es contribuirà a la difusió de la cultura catalana i es fomentarà l’intercanvi amb la cultura marroquina.

2  

Imatges

Foto 2 (Jordi Bedmar)

Foto 2 (Jordi Bedmar) 181

Foto 1 (Jordi Bedmar)

Foto 1 (Jordi Bedmar) 197

2  

Fitxers adjunts

Tall A.Mas polèmica sobre Oficina

Tall A.Mas polèmica sobre Oficina
RM | 370

Tall A.Mas Decret Exteriors

Tall A.Mas Decret Exteriors
RM | 397