- La companyia ha desenvolupat una tecnologia que aconsegueix reaprofitar fins a 5.500 quilos anuals de restes de producció per crear un fil que conté un 10% de fibres reciclades
- El projecte compta amb el suport del Govern, per mitjà d’ACCIÓ i l’Agència de Residus de Catalunya, amb un ajut econòmic de 162.990 euros, mitjançant el programa Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental
- Amb el procés de fabricació del nou teixit, es pot reduir a la meitat l’impacte ambiental, especialment en l’àmbit de les emissions de CO2
L’empresa catalana Marina Tèxtil ha desenvolupat un projecte d’economia circular per generar un nou teixit que aprofita fins a un 88% de residus que fins ara anaven a la brossa durant el procés industrial de la companyia. Amb aquesta tecnologia innovadora estimen reutilitzar fins a 5.500kg de residus tèxtils anualment.
Per dur a terme aquest projecte, Marina Tèxtil ha comptat amb el suport del Govern per mitjà d’ACCIÓ – l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball – i l’Agència de Residus de Catalunya, del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, amb un ajut de 162.990 euros, provinents de la línia Nuclis de Recerca Industrial i Desenvolupament Experimental en l’àmbit dels residus.
El nou teixit conté un fil produït amb un 90% de fibres verges i un 10% de reciclades. El projecte es du a terme mitjançant un procés innovador de separació i reciclatge de diferents teixits laminats que Marina Tèxtil ha desenvolupat amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat. Amb aquesta tecnologia, s’aconsegueix separar les diferents capes de teixits de les membranes i adhesius de poliuretà. Una vegada separades, es reintrodueix la matèria recuperada en un nou procés de fabricació de fil amb el qual es tornen a fabricar teixits tècnics per a protecció personal, ampliant així l’actual línia de productes reciclats de l’empresa.
La cap d’R+D+i de Marina Tèxtil, Helena Esteve, explica que “aquest projecte ha sigut un repte per a l’empresa i s’han obtingut uns resultats molt satisfactoris”. Esteve afegeix que “gràcies a aquest nou desenvolupament, tenim l’oportunitat de fer créixer i donar encara més importància al concepte de sostenibilitat i reciclatge, que són objectius fonamentals i estratègics per a la companyia”.
A més, amb aquest teixit d’economia circular, Marina Tèxtil redueix fins a un 49% l’impacte ambiental generat, especialment pel que fa a l’emissió de gasos contaminants, que aconsegueixen rebaixar, tot generant un menor impacte en l’atmosfera. En aquest sentit, la companyia té previst implantar aquesta metodologia industrial en altres processos del seu negoci.
Marina Tèxtil és una empresa catalana fundada l’any 1992, amb seu a Barberà del Vallès (Vallès Occidental), especialitzada en la fabricació de teixits tècnics de protecció personal. Amb una facturació de 47 milions d’euros anuals, compta amb una plantilla de 45 treballadors distribuïts entre les oficines i la nau de Barberà. Marina Tèxtil té tres delegacions obertes a l’estranger: una oficina comercial a Toulouse (França) i una altra a São Paulo (Brasil), i la filial Marina Technical Textiles a Houston (Estats Units). Actualment, l’empresa exporta a 60 països dels cinc continents.
Sobre el programa Nuclis
Els ajuts Nuclis d’R+D empresarial són l’eina que ACCIÓ posa a disposició de les empreses que tenen un projecte de producte o servei tecnològic d’alt risc. En l’àmbit dels residus, treballa conjuntament amb l’Agència de Residus de Catalunya. A través d’un programa que atorga subvencions de fins a 250.000 euros a fons perdut, permet desenvolupar projectes diferencials i fer front als nous i constants reptes de transformació tecnològica i verda. El 2023, el programa va comptar amb un pressupost total de 17 milions d’euros.
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
@empresacat | @treballcat