Justícia

Sis interns de Tarragona i 3 nens disminuïts fan junts el Camí de Santiago

En una experiència sòcio-penitenciària única a l'Estat espanyol

query_builder   30 juliol 2004 13:43

event_note Nota de premsa

Sis interns de Tarragona i 3 nens disminuïts fan junts el Camí de Santiago

En una experiència sòcio-penitenciària única a l'Estat espanyol

Sis interns del CP Tarragona i tres nens disminuïts psíquics, acompanyants per funcionaris i monitors i voluntaris, un d’ells amb fiblomialgia, han portat a terme una experiència única Espanya de convivència en recòrrer junts el Camí de Santiago

En una experiència única a l’Estat espanyol, sis interns de la presó de Tarragona i tres adolescents disminuïts psíquics han recorregut a peu el tram final del Camí de Santiago, el que ha permès fomentar la convivència entre aquest dos col•lectius tan diferents.

La idea va sorgir del criminòleg del centre, José Francisco, pare d’una nena disminuïda psíquica, que prepara diversos projectes de futur per fomentar la interrelació entre els menors disminuïts i els interns, de manera que aquests últimes puguin gaudir d’una altra manera de reinserir-se en la societat.

José Francisco va reunir un grup de 17 persones en total per participar en aquesta experiència embrionària: 6 interns de Tarragona condemnats per robatoris, drogues i un homicidi en grau de temptativa; 3 adolescents disminuïts psíquics, d’entre 16 i 21 anys, un d’ells la pròpia filla del criminòleg; 5 voluntaris, un amb problemes físics importants i un altre amb fibromialgia i 3 treballadors de la presó, l’esmentat José Francisco, un funcionari de serveis i una monitora del Pla d’Intercanvi de Xeringues (PIX).

Junts, van sortir de Tarragona el passat 5 de juliol i durant cinc dies van recórrer els 113 quilòmetres que separen la població de Sarrià (Lugo) i Santiago de Compostela, tram mínim necessari per a guanyar-se la condició de peregrí.

Van fer cinc etapes d’entre 20 i 40 quilòmetres durant les quals els interns, els nens disminuïts i la resta de l’expedició es van distribuir les tasques comunes, com ara fer el menjar, netejar o, fins i tot, ajudar-se l’un a l’altre quan el cansament els hi passava factura.

Els membres de l’expedició van fer nit a tendes de campanya, polisportius i al Seminari Menor de Santiago, on van oferir el seu esforç a l’Apòstol.

Es dóna la circumstància que era la primera vegada per alguns dels interns que sortien de la presó i, en diversos casos, el jutge havia denegat permisos de sortida, encara que José Francisco va aconseguir que participessin en aquesta experiència després d’insistir i de presentar un projecte plantejat com a una nova forma de reinserció social.

José Francisco ha explicat que la convivència durant el Camí de Santiago entre els participants, en especial entre els nois disminuïts i els interns, va ser força positiva fins el punt d’establir relacions d’amistat que en el futur poden culminar en la creació de projectes  socials comuns.

Un dels interns que ha participat en aquesta experiència única, J.F., ha escrit un diari de les seves vivències i, entre d’altres reflexions, diu: “vull explicar les meves experiències viscudes durant una setmana (...) amb nens extraordinaris dels que he après moltes coses. He tingut l’oportunitat de viure durant aquests dies amb aquests nens i comprovar la gran força de voluntat que tenen i com superen les dificultats que la vida els hi posa dia a dia. No només ha estat una via de sortida fora dels murs que ens envolten pels diferents errors que haguem pogut cometre, sinó un fet molt especial per reflexionar sobre ells i tenir l’oportunitat d’intentar donar un gir a les nostres vides”.

4  

Fitxers adjunts

Declaracions del criminòleg del CP Tarragona sobre aquesta experiència

Declaracions del criminòleg del CP Tarragona sobre aquesta experiència
WAV | 1248

El criminòleg de la presó explica el nivell de convivència en aquesta experiència

El criminòleg de la presó explica el nivell de convivència en aquesta experiència
WAV | 560

El criminòleg explica les sensacions d'uns dels interns

El criminòleg explica les sensacions d'uns dels interns
WAV | 1026

El criminòleg de Tarragona destaca la confiança dipositada en els interns

El criminòleg de Tarragona destaca la confiança dipositada en els interns
WAV | 1003