1. En els darrers mesos, l’ASPCAT ha validat que empreses exportadores autoritzades del sector carni puguin seguir portant els seus productes a països com Mèxic, Corea del Sud, Singapur, Malàisia, Hong Kong, Veneçuela i els Estats Units
  2. El valor econòmic de les exportacions de carn i derivats a països tercers durant l’any 2023 va ser de 1.766 M€, un 46,5% de les exportacions de l’estat espanyol
Instal·lacions d'una indústria càrnia durant una inspecció veterinària.{"name":"2024/08/02/14/57/dbaddfab-c4ef-4e9f-8d52-3682768287fe.jpg","author":"Salut","type":"0","location":"0","weight":832717}

L’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) acaba de passar satisfactòriament al juliol l'auditoria del Servei de Seguretat Alimentària i Inspecció dels Estats Units d’Amèrica (FSIS). Aquest organisme estatal nord-americà ha avaluat el sistema de control oficial implementat per l’ASPCAT en els establiments carnis de porcí que exporten a aquell país. El resultat de l’auditoria, la més exigent en aquest àmbit, ha estat satisfactori, de manera que es consolida la solidesa del sistema de control oficial portat a terme pels inspectors oficials i altres professionals de l’ASPCAT assignats a aquests establiments.

El reconeixement de les exportacions a països tercers de les indústries alimentàries catalanes es fonamenta en l’excel·lència sanitària d’aquests establiments i en el sistema d’inspecció oficial implementat en les empreses exportadores d’aliments d’origen animal i no animal per part de l’ASPCAT, que garanteix el compliment dels estàndards sanitaris exigits per les autoritats competents dels països tercers als quals s’exporta.

Per verificar la implementació d’aquest sistema, les autoritats competents dels països receptors realitzen periòdicament auditories de sistema en què avaluen l’organització i execució dels controls oficials així com verifiquen el compliment per part de les empreses exportadores dels estàndards sanitaris acordats en els acords bilaterals amb cadascun d’aquests països. Una de les principals tasques de l’ASPCAT és atendre aquestes auditories amb l’objectiu de ratificar la solidesa del sistema d’inspecció oficial com a garantia de les exportacions. El fet de superar les auditories de les autoritats competents dels països tercers és condició necessària perquè les empreses puguin continuar exportant.

En els darrers mesos, s’han rebut les auditories de les agències oficials dels governs de Mèxic, Corea del Sud, Singapur, Malàisia, Hong Kong, Veneçuela i els Estats Units d’Amèrica, en les quals s’ha verificat que el sistema de control oficial en les indústries càrnies compleix les seves exigències i que, per tant, les empreses autoritzades per exportar a aquests països poden continuar comercialitzant els seus productes.

La Secretaria de Salut Pública garanteix la prestació dels serveis de control i certificació oficials en els establiment exportadors, destinant recursos humans i tècnics per consolidar el sistema de control oficial en aquestes empreses i donar resposta al constant creixement de l’activitat exportadora de la indústria alimentària catalana en els darrers anys.

Els elevats estàndards sanitaris de les empreses exportadores, i l’exigent sistema de control oficial així com la xarxa de laboratoris de salut pública i centres oficials de recerca, aporten robustesa i credibilitat i són una garantia per les exportacions de productes alimentaris a països tercers.

Un 25% de les exportacions agroalimentàries estatals

El valor econòmic de les exportacions a països tercers de productes alimentaris per al consum humà de les indústries agroalimentàries catalanes va representar el 2023 un valor de 5.630 M€, que suposa el 25% de les exportacions de productes agroalimentaris per al consum humà de l’estat espanyol, i concretament, el valor de les exportacions de carn i derivats va ser de 1.766 M€, un 46,5% de les exportacions de l’estat espanyol. El valor de les exportacions dels aliments d’origen no animal va ser de 2.652 M€, que suposa un 47% del valor total de les exportacions catalanes. Més enllà de les dades econòmiques, el comerç internacional d’aliments repercuteix directament i indirectament en milers de llocs de treball en les indústries exportadores.

1  

Imatges

Instal·lacions d'una indústria càrnia durant una inspecció veterinària.

Instal·lacions d'una indústria càrnia durant una inspecció veterinària. 832717