- El sector registra una expansió forta (4,9 % interanual) i diversificada per branques d’activitat
- El PIB català avança un 2,9% interanual, i acumula tres anys amb un ritme de creixement molt superior al de la zona euro (0,6%)
- El mercat de treball es manté dinàmic, amb un nou màxim de 3,8 milions d’afiliacions
La industria catalana es va accelerar a un ritme elevat (4,9% interanual) el segon trimestre del 2024, el que va permetre impulsar el creixement del PIB fins al 2,9%. Així ho recull la Nota de Conjuntura Econòmica que elabora el departament d’Economia i Hisenda amb les dades d’avanç del PIB que publica l’Idescat. Segons la Nota, es tracta d’una millora consolidada (la indústria ja va créixer un 4,4% el primer trimestre) i força generalitzada per branques d’activitat, que contrasta amb la feblesa del sector a la zona euro. En aquest sentit, destaca el dinamisme de la fabricació de productes informàtics i d’equips elèctrics, de la indústria de l’automoció i també en els productes farmacèutics i els alimentaris.
El segon trimestre del 2024 l’avanç de l’economia catalana va ser del 2,9% interanual, al mateix ritme que el conjunt de l’Estat i molt per sobre d’altres economies de l’entorn com França (1,1%) o Alemanya (-0,1%). L’economia catalana manté, així, un creixement elevat, i acumula ja tres anys amb un ritme superior a la zona euro (0,6% interanual). La variació intertrimestral del PIB català se situa en un 0,8%, com la de l’economia espanyola.
Juntament amb el dinamisme de la indústria, el creixement del PIB en el segon trimestre del 2024 es va veure impulsat pel bon comportament del mercat de treball, la solidesa dels serveis i l’impuls destacat del turisme estranger. El context econòmic segueix, però, amb riscos importants, per la feblesa econòmica a la zona euro, la resistència a la baixa d’algunes tensions inflacionistes i la persistència dels conflictes geopolítics.
Els serveis continuen amb una resistència notable
Els serveis continuen mantenint un ritme sòlid (2,3% interanual), impulsats pels serveis tecnològics, els serveis a les empreses i el turisme i l’hostaleria. Durant el primer semestre, el turisme estranger ha continuat amb un creixement dinàmic, i les pernoctacions de turistes estrangers són un 4,7% més altes que el 2019.
La construcció s’accelera el segon trimestre (3,8%), després d’haver-se moderat el 2023 per l’enduriment de les condicions financeres. El VAB del sector agrari anota un creixement destacat (10,7%), després de la forta davallada durant els dos últims anys (derivada de la sequera i de l’encariment d’inputs bàsics per al sector).
El mercat de treball manté el dinamisme
El segon trimestre del 2024 l’afiliació registra un creixement destacat (2,6 % interanual), i assoleix un nou rècord amb més de 3,8 milions d’afiliacions. L’ocupació EPA creix un 1,9%, inferior al ritme del trimestre anterior, però es manté la fortalesa de l’ocupació indefinida.
La taxa d'atur (9,4%) continua en els valors més baixos des del 2008, davant l’11,3% d’Espanya i el 6,4% de la zona euro.
La inflació s’estabilitza (3,6% el juny) i la subjacent es modera (3,3%)
La inflació assoleix el 3,6% interanual, tant el maig com el juny, i la inflació subjacent (3,3% el juny), que havia estat superior a la inflació general durant tot l’any 2023, es modera. Destaca el creixement alt dels preus dels aliments (3,8%), de l’energia (5,6%) i dels serveis (3,8%).
Després d’uns mesos de baixada, la inflació de la zona euro ha experimentat un cert estancament que l’ha situat en el 2,5% el juny (2,8% la subjacent). Aquestes taxes, properes a l’objectiu del Banc Central Europeu, han obert la porta a una primera reducció de tipus d’interès.
El document sencer de la Nota de Conjuntura corresponent al segon trimestre del 2024 es pot consultar al web del Departament d’Economia i Hisenda.
1