- El cap de l’Executiu ha fet balanç de la legislatura, destacant que el nou executiu que arribi a la Generalitat “trobarà una Catalunya millor de com la vam trobar el 2021”, amb més recursos i acords polítics de fons que suposaran “un salt endavant en la sobirania del país”
- Aragonès ha remarcat que aquesta ha estat la legislatura en què “s’ha aprofundit més que mai en la negociació i el diàleg per abordar el conflicte polític amb l’Estat”
El president de la Generalitat en funcions, Pere Aragonès i Garcia, ha fet aquest matí balanç de la seva legislatura a les portes de la formació d’un nou Executiu, i ha assegurat que “el Govern que entri trobarà una Catalunya millor de com la vam trobar el 2021”. “Acabo la presidència de la Generalitat amb més eines que les que ens vam trobar al principi, amb més recursos, més àmbits de poder i de gestió, i amb acords polítics de fons que en la seva implementació suposaran un salt endavant en la sobirania del país”, ha declarat.
El president ha destacat que, “en cada cruïlla que ens hem trobat, hem pres la decisió que permetia que guanyés el país”, i ha defensat la “tasca coordinada” del Govern i el seu treball conjunt per “deixar un país millor, més just, més pròsper, més feministes, i amb majors quotes de llibertat política”.
Acompanyat de tots els consellers i les conselleres de l’Executiu, que han celebrat prèviament la última reunió del Govern, el president ha detallat els grans actius de la seva etapa al capdavant de la Generalitat, entre els quals ha destacat “el procés de diàleg i negociació amb el Govern espanyol”. “El compromís de la presidència en aquest procés ha permès avançar, deixant enrere la repressió i permetent l’increment de quotes d’autogovern i poder polític més rellevant dels darrers divuit anys”, ha reblat.
En aquest sentit, Aragonès ha posat en valor que es deixa enrere “la legislatura en què s’ha aprofundit més que mai en la negociació i el diàleg per abordar el conflicte polític amb l’Estat”, i ha reivindicat els indults, l’eliminació del delicte de sedició i la llei d’amnistia com a “fruits d’aquest procés”, igual com el ple reconeixement de la llengua catalana, el traspàs de Rodalies o l’assumpció de l’Ingrés Mínim Vital.
En l’àmbit de sobirania fiscal, també ha destacat que l’acord assumit recentment “serà el salt endavant més important en la sobirania del país des de la recuperació de la Generalitat de Catalunya després del franquisme”. Un acord que “assumeix de forma pràcticament íntegra” la proposta de finançament singular presentada el mes de març, i que, tot i que haurà de “vèncer obstacles”, com ho va fer l’amnistia, compta amb “la determinació política i el compromís per assolir-ho”.
Recuperació de l’estat del benestar
Durant la compareixença que ha tingut lloc a la Galeria Gòtica del Palau, Aragonès ha insistit que l’horitzó nacional del Govern i d’ell mateix “no és cap altre que la independència” i que per aquest motiu “reforçar les institucions de l’autogovern i seure de tu a tu amb l’Estat, amb l’acompanyament internacional, són passes que ens acosten al nostre objectiu”.
Però al costat de l’àmbit nacional, Aragonès ha constatat que aquesta també ha estat la legislatura de la “recuperació de l’Estat del benestar”, no només respecte de la pandèmia, sinó també de les retallades de la crisi econòmica que “finalment s’han deixat enrere”. “Avui tenim més personal sanitari, educatiu, mossos i mosses d’Esquadra que mai. Malgrat les dificultats, hem arribat a acords en tots aquests àmbits per la recuperació dels serveis públics i també per a la recuperació de les condicions laborals dels seus professionals, amb increments pressupostaris a l’Estat del benestar de més del 30% respecte a l’inici de legislatura”, ha declarat.
En aquest context, ha destacat les polítiques “encarades a millorar la igualtat d’oportunitats i l’equitat social”, com la gratuïtat de l’I2, i les enfocades a combatre la pobresa i l’atenció als més vulnerables.
En el camp de l’economia productiva, el president ha presentat un “balanç francament positiu”, encapçalat per “l’atur més baix dels darrers 15 anys” i la recuperació de la dinàmica d’inversions estrangeres. També ha posat en valor la política feminista del Govern, “que ha impregnat tots les departaments i ha garantit nous drets”, així com la “clara aposta per la llengua i la cultura” o la lluita contra el canvi climàtic. Un àmbit on “s’han assentat les bases d’una transició energètica inajornable” i s’han afrontat urgències com la sequera, “deixant en marxa les inversions que permetran l’autosuficiència en l’abastament d’aigua a Catalunya el 2030”.