Justícia

Els registres civils de Catalunya s'informatitzaran i asseguraran als ciutadans l'ús del català

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i el Ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, signen el Protocol per fer possible aquests objectius.

query_builder   22 octubre 2004 19:09

event_note Nota de premsa

Els registres civils de Catalunya s'informatitzaran i asseguraran als ciutadans l'ús del català

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i el Ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, signen el Protocol per fer possible aquests objectius.

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, i el Ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, han signat avui a Barcelona el protocol pel qual s’assegurarà als ciutadans l’ús del català en els registres civils de Catalunya i que també comportarà la plena informatització d’aquest servei.

El conseller de Justícia, Josep M.Vallès, i el Ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, han signat avui un Protocol que assegurarà als ciutadans l’ús del català als registres civils de Catalunya i també comportarà la plena informatització d’aquest servei públic.

Fins ara, l’ús del català al Registre Civil era dificultós degut a una normativa confusa en matèria lingüística i només es permetia la inscripció en llengua catalana de noms reconeguts oficialment, mentre que la resta d’assentaments s’havia de fer en castellà.

El Protocol signat avui reconeix la cooficialitat de les llengües en els registres civils  i la seva aplicació es farà amb independència que es portin a terme les modificacions oportunes a la Llei i al Reglament del Registre Civil, que daten de 1957 i 1958, respectivament.

A partir de la modificació del Reglament del Registre Civil, els assentaments en els llibres dels registres civils es podran fer en català i, a més, es facilitaran als ciutadans certificats en les dues llengües. Els folis dels llibres del Registre Civil, així com els impresos, segells i els sistemes informàtics també inclouran el català.

Mentre es porta a terme aquesta modificació, la direcció general de Registres i Notariat dictarà una sèrie d’instruccions per garantir l’ús del català als registres civils.

D’altra banda, el desplegament del Protocol també comportarà la plena informatització dels registres civils catalans, i en especial el del Registre Unic de Barcelona, que comptaran amb el programa de gestió registral “INFOREG”, desenvolupat pel Ministeri.

El Departament i el Ministeri de Justícia crearan una comissió de seguiment de l’aplicació d’aquest Protocol, que també treballarà perquè el català abasti a tots els tràmits que fan els registres civils i no es limiti als assentaments i a l’emissió de certificats.

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès,  ha destacat que la signatura d’aquest protocol es produeix després d’un “canvi de clima polític” que ha significat una millora de les relacions entre la Generalitat i el Govern estatal  i que també ha comportat, entre d’altres, acords el desestiment, per part de l’executiu central, dels recursos d’inconstitucionalitat presentats pel govern de l’anterior legislatura contra tres importants lleis del Dret Civil català.

Josep M. Vallès ha anunciat que, a principis de 2005, alguns dels objectius del Protocol ja es podran assolir.

La renovació integral dels sistemes informàtics que portarà a terme el Departament a l’Administració de Justícia començarà, precisament, pel Registre Civil Unic de Barcelona, segons ha avançat el conseller Vallès.

Per la seva banda, el ministre de Justícia, Juan Fernando López Aguilar, ha destacat l’aposta del Govern per “integrar la pluralitat, diversitat i singularitat de l’Estat de les autonomies a totes les polítiques sectorials”.

L’altra gran objectiu, ha afegit, és “actualitzar els instruments d’aquesta política, fent una aposta per la modernització dels serveis públics”.

1  

Imatges

Fotografia de la signatura del Protocol signat avui pel conseller de Justícia i el Ministre de Justícia

Fotografia de la signatura del Protocol signat avui pel conseller de Justícia i el Ministre de Justícia 593

1  

Fitxers adjunts

Protocol signat avui pel Conseller de Justícia i el Ministre de Justícia

Protocol signat avui pel Conseller de Justícia i el Ministre de Justícia
DOC | 34