1. L’Agència Catalana del Consum ha rebut 3.039 denúncies i comunicacions, ha realitzat 1.891 actuacions inspectores i ha obert 1.292 expedients sancionadors

El Govern ha aprovat aquest dimarts en reunió del Consell Executiu, prorrogar el Programa per a la tramitació i gestió dels expedients derivats de l'aplicació de la Llei 1/2022, del 3 de març, de modificació de la Llei 18/2007, la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016 per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge.

El Govern a través del Departament d’Empresa i Treball va impulsar aquest Programa amb l’Acord GOV/193/2022, de 4 d'octubre, amb l’objectiu de dotar de recursos a l’Agència Catalana del Consum(ACdC), amb la contractació de 19 professionals dedicats especialment a vetllar pel compliment de les obligacions previstes en les disposicions que reforcen i garanteixen la protecció de les famílies en risc d’exclusió residencial.

La normativa estableix que les persones físiques o jurídiques considerades grans tenidors han d’oferir un lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda d’execució hipotecària o desnonament –o bé abans d’adquirir un habitatge fruit d’acord de compensació o dació en pagament–, quan la unitat de convivència d’un habitatge es troba en situació de risc d’exclusió residencial, d’acord amb el nivell d’ingressos previst en la Llei 24/2015. Així mateix, la llei de 2022 amplia aquesta protecció a tots els ocupants d’habitatges sense títol jurídic habilitant, ja sigui per venciment del seu contracte d’arrendament, per haver patit un procés de reclamació d’un deute hipotecari o per haver ocupat un habitatge desocupat d’una entitat financera o fons d’inversió. La funció principal de les persones adscrites a aquest programa és tramitar els expedients sancionadors als grans tenidors que incompleixen aquesta obligació.

El Programa tenia una vigència inicial d’un any, prorrogable per un any més, a partir de la publicació de l’esmentat Acord al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya. L’elevat nombre d’expedients i la necessitat de tramitar-los en els terminis legalment previstos, va permetre prorrogar-lo un any. Donat el gran volum d’expedients que continuen entrant a l’Agència i que persisteix el risc d’exclusió residencial, el Govern ha acordat, de manera excecpcional, allargar-lo un any més.

Abans de la implementació del Programa, l’ACdC havia rebut 386 denúncies i comunicacions, havia realitzat 150 actuacions inspectores i havia obert 141 expedients sancionadors a grans tenidors, 57 dels quals es van resoldre amb sanció. En dades de maig de 2024, amb el Programa en ple funcionament, s’han rebut 3.039 denúncies i comunicacions, s’han realitzat 1.891 actuacions inspectores, s’han obert 1.292 expedients sancionadors, i se n’han resolt amb sanció 435.

Durant el 2023 la mitjana d’expedients oberts ha estat de 100 cada mes. Per altra banda, a més dels expedients sancionadors oberts en tràmit (més de 600), hi ha aproximadament uns 2000 expedients pendents de tramitar, la qual cosa justifica àmpliament la necessitat de prorrogar aquest programa.