Innovació, Universitats i Empresa

Noves infrastructures de telecomunicacions a l'Alt Urgell i el Solsonès

query_builder   29 novembre 2002 13:43

event_note Nota de premsa

Noves infrastructures de telecomunicacions a l'Alt Urgell i el Solsonès

Representants de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, la Diputació de Lleida, Amena, Telefónica, Televisió de Catalunya, Tradia, Vodafone i Doxa s’han traslladat avui a la Seu d’Urgell i a Solsona, on han estat rebuts pels respectius consells comarcals, per analitzar el desplegament de xarxes i serveis de telecomunicacions en aquestes zones, així com l’impacte del projecte MICROCOM, que desenvolupa dues de les seves proves pilot en aquestes comarques.

La jornada ha començat amb una reunió a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, a la Seu d’Urgell, on el secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació de la Generalitat de Catalunya, Jordi Alvinyà, ha explicat amb detall en què consisteix el Pla d’Actuació en matèria de Tecnologies de la Informació i Xarxes de Telecomunicacions, més conegut com MICROCOM, fent especial èmfasi en les accions empreses en les proves pilot del projecte a la comarca de l’Alt Urgell.

Les accions que es desenvoluparan a l’Alt Urgell contemplaran:

- l’ampliació de la cobertura de telefonia mòbil en els municipis de Josa, Tuixén, Montferrer, Castellbò, Coll de Nargó i Arsèguel.

- la cobertura dels canals de CCRTV i compensar les deficiències de recepció a Josa, Tuixén, La Vansa, Fórnols, Nuclis d’Albet, Seix, Castellbó, Perles, Prats, Sallent, Boixos, Alinyà, Alzina d’Alinyà, Canel, Argolell i Querforadat. Actualment, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació està actualitzant els estudis de deficiències en la recepció de TVC per prendre les mesures que siguin necessàries.

- Ampliació de la cobertura d’accés a internet: fruit del conveni signat amb Telefònica, Localret i la Generalitat de Catalunya, el passat 21 de novembre de 2002, que contempla que els serveis d’ADSL de gamma alta estiguin disponibles durant 2003 per al 97,5% de les empreses ubicades en zones de desenvolupament empresarial a Catalunya (polígons industrials), mentre que el 99,4% podran accedir als serveis d’ADSL de gamma baixa. Així mateix, el nou conveni preveu l’ampliació de la cobertura ADSL durant 2003 a 88 nous municipis, amb el que la cobertura total del servei ADSL assoliria el 96,15% de la població. Per tant, als municipis d’ Oliana i Organyà s’activarà el servei d’ADSL, fet que possibilitarà que puguin disposar d’aquest servei al voltant de 3.000 nous habitants, així com els polígons industrials de la zona.

A més, s’està estudiant la possibilitat d’oferir via satèl·lit accés ràpid a internet amb una cobertura complementària a l’ADSL tant per als ajuntaments i centre cívics d’aquesta comarca com per a usuaris residencials o empresarials.

Des de la Seu d’Urgell, l’expedició s’ha traslladat al Refugi de l’Arp, on ha pogut visitar la torreta i les instal·lacions de telecomunicacions que s’han emplaçat en aquest indret, a uns 1900 m d’alçada, per a, un cop equipades, ampliar la cobertura de telefonia mòbil i millorar la qualitat en la recepció de les emissores de ràdio i televisió de Catalunya. Aquesta torreta de telecomunicacions és la primera que s’ha construït en el marc del projecte Microcom.

Des d’allà, el viatge ha continuat fins a Solsona, on ha tingut lloc una trobada a la seu del Consell Comarcal del Solsonès. El president del Consell Comarcal, Joan Serra, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda. A continuació, Jordi Alvinyà ha explicat novament en què consisteix el projecte MICROCOM, centrant-se sobretot en el seu impacte a la comarca del Solsonès.

Les accions que es desenvoluparan al Solsonès contemplaran:

- l’ampliació de la cobertura de telefonia mòbil, com a mínim en els municipis de Pinell de Solsonès, Castellar de la Ribera i Llobera.

- la cobertura dels canals de CCRTV; compensar les deficiències de recepció a Pinell del Solsonès, Naves (La Selva i Valldora), Castellar, Lladurs, Guixers, Vallmanya, Sú, Matamarcó i Vall de Castellciutat. Actualment, la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació està actualitzant els estudis de deficiències en la recepció de TVC per prendre les mesures que siguin necessàries.

- ampliació de la cobertura d’accés a internet: (fruit del conveni signat amb Telefònica, Localret i la Generalitat de Catalunya). Per tant, al municipi de Sant Llorenç de Morunys s’activarà el servei d’ADSL, fet que possibilitarà que puguin disposar d’aquest servei al voltant de 900 nous habitants i les empreses que estiguin ubicades a la zona.

A més, s’està estudiant la possibilitat d’oferir via satèl·lit accés ràpid a Internet amb una cobertura complementària a l’ADSL tant per als ajuntaments i centre cívics d’aquesta comarca com per usuaris residencials o empresarials.

El Solsonès i l’Alt Urgell, junt amb la Terra Alta, són les comarques on es desenvolupen les proves pilot del projecte MICROCOM. Es va escollir una comarca de cadascuna de les tres zones territorials amb menys cobertura de serveis i infrastructures de telecomunicacions: a la Zona de Ponent, l’Alt Urgell; a les Comarques Centrals, el Solsonès; i a les Terres de l’Ebre, la Terra Alta. Les proves pilot d’abast comarcal i la valoració dels resultats obtinguts són la base a partir de la qual s’extrauran conclusions i s’estudiarà la possibilitat d’exportar les solucions aplicades a altres comarques del país, de manera que la planificació per a la posterior execució del pla l’actuació tingui unes bases realistes.

A més de les proves pilot, el projecte MICROCOM es concreta en el disseny, l’elaboració i l’execució d’un pla d’actuació en matèria de tecnologies de la informació i xarxes de telecomunicació sobre la totalitat del territori català. L’objectiu final del pla d’actuació és que els ciutadans i les empreses de Catalunya tinguin accés a un servei de telecomunicacions més complert que l’universal, que inclogui la telefonia bàsica (substitució de les línies TRAC), l’accés a internet (amb un estàndard mínim de qualitat), l’ampliació de la cobertura de telefonia mòbil i la recepció dels programes de ràdio i televisió de la Generalitat de Catalunya. L’execució efectiva i correcta d’aquest pla requereix una col·laboració intensa entre les diferents administracions (Generalitat, consells comarcals, ajuntaments) i d’aquestes amb les operadores i els proveïdors d’infraestructures.

El desenvolupament del projecte s’articula en tres fases. La primera inclou l’elaboració d’estudis de detall a nivell comarcal de les actuals xarxes de telecomunicacions, així com de les deficiències del servei, amb l’objectiu de confeccionar mapes detallats i actualitzats dels serveis i infraestructures de telecomunicacions, i una caracterització geosocial dels diferents nuclis de població. La segona implica l’execució de les tres proves pilot d’abast comarcal mencionades. La darrera fase del projecte contempla el desenvolupament del pla estratègic integral de telecomunicacions per a Catalunya.

Dintre del projecte, una de les accions ja realitzada va ser la signatura, el passat 18 de novembre de 2002, d’un conveni entre la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del DURSI, amb les operadores de telefonia mòbil i el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació per millorar la cobertura en el servei de telefonia mòbil al Solsonès, l’Alt Urgell i la Terra Alta. S’assoleix així un dels objectius fonamentals de MICROCOM, l’ampliació de la cobertura de la telefonia mòbil, que només és un aspecte del projecte, ja que la instal·lació d’antenes també permetrà l’ampliació de la cobertura del senyal de Televisió de Catalunya i ràdio, per tal de solucionar les deficiències detectades arreu del territori.

L’execució del pla estratègic integral de telecomunicacions per a Catalunya serà possible si les diferents administracions del país col·laboren estretament, tant en la detecció de deficiències com en la cerca de solucions, i afavoreixen i esperonen la iniciativa privada perquè el desplegament d’infraestructures de telecomunicacions arribi també a aquelles zones allunyades, amb poca població o amb una activitat econòmica reduïda. L’objectiu de tots ha de ser aconseguir l’equilibri territorial i evitar la fractura digital perquè la implantació plena de la societat de la informació sigui una realitat al nostre país.

1  

Imatges

Torreta telecomunicacions

Torreta telecomunicacions 22

1  

Fitxers adjunts

Dossier (Acrobat Reader)

Dossier (Acrobat Reader)
PDF | 107