1. El Cos de Bombers té activades 84 dotacions i prioritzen la contenció del cap, que llença focus secundaris massius i poden fer carrera si es troben en plena alineació
  2. El cos d’Agents Rurals ha informat que han cremat 68 hectàrees, mentre que el potencial de l’incendi marcat per la Unitat Tècnica del GRAF és d’unes 600 hectàrees

El Cos de Bombers de la Generalitat treballa en un incendi de vegetació a la Noguera. Els Bombers han rebut l’avís a les 15.23 hores d’un incendi en un camp de conreu a Artesa de Segre, que ha entrat immediatament a massa forestal, en una zona de barrancs a prop de la població de Boada.

Per ara, les tasques d’extinció se centren principalment en tres objectius tàctics per tal d’estabilitzar l’incendi. L’objectiu prioritari és la contenció del cap, que ha llençat focus secundaris massius de fins a 400 metres, on se centren les descàrregues dels mitjans aeris i els efectius del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF), que treballen amb eines manuals.

El segon objectiu és el flanc dret, que la part alta ha quedat ancorada a una zona de conreus, gràcies als pagesos que han llaurat els camps, i la cua del flanc dret ha quedat ancorada a una zona de barrancs a sota d’una línia d’alta tensió, fet que ha impossibilitat les descàrregues dels mitjans aeris. S’ha demanat a la companyia elèctrica que talli la tensió de la línia elèctrica per treballar amb seguretat.

Finalment, el tercer objectiu actual és el flanc esquerre, que el primer terç està perimetrat amb línia d’aigua i es treballa per acabar de tirar la línia d’aigua a tot el flanc per evitar que s’obri en algun punt.

A les 16.45 hores els Bombers han indicat el confinament de les poblacions de Boada i Montargull, i més tard, a les 18.10 hores, de les poblacions de Tórrec i Lluçars. El Servei Català de Trànsit informa que la carretera L-512 a Artesa de Segre està totalment tallada a la circulació i es fan desviaments senyalitzats per la C-1412b.

En aquest servei, els Bombers han treballat amb 233 bombers i bomberes, i han activat un total de 85 dotacions, entre les quals hi ha 17 mitjans aeris (8 helicòpters bombarders, 4 helicòpters de coordinació i comandament, 5 avions de vigilància i atac) de la unitat de mitjans aeris. A l’incendi hi ha treballat també el Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i el Grup Operatiu de Suport (GROS).

A l’incendi hi ha treballat també el Cos de Mossos d’Esquadra, el Cos d’Agents Rurals, Protecció Civil de la Generalitat, el Sistema d’Emergències Mèdiques, les Agrupacions de Defensa Forestal i pagesos de la zona, i també hem comptat amb el suport de dos avions amfibis (FOCA) del Ministerio de Transicion Ecológica y Reto Demográfico.

Protecció Civil de la Generalitat ha activat aquest matí la fase d’Alerta del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). A conseqüència d’aquest incendi, s’ha mobilitzat l’Operativa Territorial de la DGPC, així com un Vehicle d’Avituallament Avançat i el Centre Mòbil d’Operacions, ambdós de Creu Roja. A petició dels Bombers de la Generalitat, s’ha ordenat el confinament dels nuclis de Boada, Lluçars i Tòrrec al terme municipal de Vilanova de Meià, i el de Montargull a Artesa de Segre. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha enviat una Alerta de Protecció Civil als mòbils que es troben en aquesta zona informant del confinament.

En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat recorda que totes les persones que rebin aquesta Alerta al mòbil i que es trobin en la zona de confinament que s’indica al missatge, s’han de confinar en l’edifici més proper i tancar portes i finestres, així com desconnectar els aparells de climatització. També vol recordar a totes les persones que es trobin prop de l’incendi, però no dintre de la zona de confinament, que evitin els desplaçaments per no entorpir les tasques dels equips d’emergències.

El Cos d’Agents Rurals informa que l’incendi iniciat a Artesa de Segre (Noguera) afecta una superfície d'unes 68 hectàrees. D'aquestes, 65,85 hectàrees afecten terreny forestal i 2,15 hectàrees terreny agrícola, segons les dades a les 19:30 hores.

Pel que fa a les causes, segons la informació recollida pels Agents fins al moment, treballem amb la hipòtesi que l'incendi ha estat provocat per una màquina que segava farratge.

Agents Rurals fan una crida a la prudència i informen que demà 10 d’agost a les 00:00 s’activarà el nivell 4 del Pla Alfa per perill extrem d’incendi forestal a 70 municipis de 10 comarques. També es restringiran els accessos a 3 espais naturals: Montsant, Baronia de Rialb i Ribera Salada.


Podeu fer seguiment de totes les informacions relacionades amb incendis forestals a través de la xarxa social X dels Bombers de la Generalitat @bomberscat, al web incendisforestals.gencat.cat i amb el visor d’actuacions dels Bombers.