1. El dispositiu del Cos de Bombers, per ara, ha comptat amb un desplegament de més de 575 bombers i bomberes
  2. L’estratègia de contenció va consistir en amorrar el cap del foc contra conreus i una zonaprèviament treballada amb cremes prescrites i tractaments silvícoles
  3. El cos d’Agents Rurals ha informat que han cremat 71 hectàrees, mentre que el primer potencial de l’incendi marcat per la Unitat Tècnica del GRAF arribava a unes 600 hectàrees

El Cos de Bombers de la Generalitat ha donat per controlat aquesta tarda l’incendi de vegetació que cremava des del migdia de divendres a la Noguera. Les tasques d’extinció previstes durant el dia han consistit en acabar de definir el perímetre, controlar les represes que han sorgit i controlar punts calents i fumeroles, a més de revisar que no despertés cap punt calent a fora del perímetre.

Els Bombers van rebre ahir l’avís a les 15.23 hores d’un incendi en un camp de conreu a Artesa de Segre, que havia entrat immediatament a massa forestal, en una zona de barrancs a prop de la població de Boada. Les tasques d’extinció durant la tarda de divendres es van centrar principalment en evitar la propagació de l’incendi cap a la Serra de Comiols, i el Cos de Bombers va adoptar una estratègia de contenció, amorrant el cap del foc contra conreus i contra una zona prèviament treballada amb cremes prescrites i tractaments silvícoles.

La presència en aquesta zona d’un Punt Estratègic de Gestió (PEG), identificat al Pla de prevenció del massís i preparat prèviament, va permetre concentrar els esforços al flanc esquerre per evitar que s’obrís cap al Nord, pel riu Tòrrec. Conèixer el moviment dels incendis històrics va permetre anticipar i preparar el territori per la gestió dels focs.

D’aquesta manera, un cop l’incendi va entrar a la zona gestionada del PEG i de camps, va frenar la propagació, saltant només puntualment amb focus secundaris, que es van treballar. La feina dels pagesos i del GEPIF llaurant va ser clau per aturar la propagació del cap i del flanc dret.

El flanc esquerre va quedar a una zona de barrancs i camps que, si aconseguia obrir-se pel Barranc de Tòrrec, hagués estat molt complicat frenar-lo i tenia potencial cap a la Serra de Comiols. Aquí es van concentrar els esforços de Bombers, amb línia d’aigua, descàrregues dels mitjans aeris i treball amb eines manuals durant el dia d’ahir. A la nit de divendres, els Bombers han afegit l’extinció amb foc tècnic, ancorant a les pistes el cap flanc esquerre de l’incendi.

També durant la nit i el dia d´avui, els Bombers han concentrat els esforços d’extinció al riu de les Seques. Aquest barranc, amb roquissars, parets i espadats, ha quedat sense cremar, amb zones verdes, mig cremades i cremades en un perímetre complex.

El PEG de Montargull és una zona tractada amb cremes prescrites i treballs silvícoles, que busca generar un canvi a les estructures de vegetació i permet frenar un incendi si es produeix per la zona, com ha estat el cas. Les cremes prescrites del PEG de Montargull són planificades i executades pel Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) el 2017 i el 2021, i els treballs silvícoles els ha executat la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

A les imatges adjuntes podeu veure amb claredat el canvi de comportament de l’incendi de Vilanova de Meià a l’entorn d’una zona tractada amb cremes prescrites i gestió silvícola. Els punts on es veu que ha cremat amb intensitat (imatge 1), que l’incendi ha pogut cremar capçades, es contraposa a la zona on es veu cremada, però amb menor intensitat i sense capacitat de cremar capçades (imatge 2). En aquesta darrera imatge, les cremes i els treballs silvícoles es van desenvolupar a banda i banda de la pista forestal, i es pot veure que hi ha una estructura diferent, amb menys densitat de vegetació arbrada, i es pot observar com l’incendi no va arribar a cremar en alta intensitat, aconseguint ancorar-lo a un costat de la pista i evitant que ens la saltés.

Artesa
Imatge 1
{"name":"2024/08/10/20/32/316b6bb3-9cf4-444e-a343-580f728104f8.jpg","author":"Bombers","type":"0","location":"0","weight":406823}
Artesa cap
Imatge 2
{"name":"2024/08/10/20/32/fd2a9178-fdd4-44c9-b977-f3d6ae6108fc.jpg","author":"Bombers","type":"0","location":"0","weight":351323}

La tercera imatge (imatge 3) mostra l’àrea de treball del Cos de Bombers, de color lila i amb el perímetre encara pendent de perfilar, i en groc tota la zona tractada del Punt Estratègic de Gestió. Tancant el flanc esquerre, com podeu observar, vam aconseguir que l’incendi s’orientés cap al PEG i que no s’obrís cap a Lluçars i Tòrrec.

PEG i perímetre
Imatge 3
{"name":"2024/08/10/20/46/c6a78b9d-e300-416d-ab89-a4286e13e860.jpg","author":"Bombers","type":"0","location":"0","weight":325610}

Poc després de l’inici de l’incendi, ahir a les 16.45 hores els Bombers van indicar el confinament de les poblacions de Boada i Montargull, i més tard, a les 18.10 hores, de les poblacions de Tòrrec i Lluçars. Poc abans de les 23 hores els Bombers van aixecar el confinament dels quatre pobles.

En aquest servei, els Bombers han treballat amb 575 bombers i bomberes, i han activat un total de 171 dotacions, entre les quals hi havia 17 mitjans aeris (8 helicòpters bombarders, 4 helicòpters de coordinació i comandament, 5 avions de vigilància i atac) de la unitat de mitjans aeris.

A l’incendi hi ha treballat també el Cos de Mossos d’Esquadra, el Cos d’Agents Rurals, Protecció Civil de la Generalitat, el Sistema d’Emergències Mèdiques, les Agrupacions de Defensa Forestal i pagesos de la zona, un tècnic del Departament d’Acció Climàtica, la Creu Roja i durant la tarda de divendres hem comptat també amb el suport de dos avions amfibis (FOCA) del Ministerio de Transicion Ecológica y Reto Demográfico.

Proteccio Civil de la Generalitat manté el pla INFOCAT en fase d’alerta pel perill extrem d’incendis forestals previst encara per demà diumenge en algunes comarques. Per demà es manté vigent la resolució que estableix restriccions als municipis que tenen activat el Pla Alfa en nivell 4.

Pel que fa a l’incendi d’Artesa de Segre, al llarg de tot el dia hi ha hagut personal de la Operativa Territorial de Protecció Civil al CCA per coordinar la informació amb el CECAT i la resta dels operatius. També hi han estat treballant el voluntariat de protecció civil d’Artesa de Segre. Amb l’incendi controlat ja es podran anar retirant del lloc. El vehicle d’avituallament de la Creu Roja, però, encara es mantindrà a la zona.

El Cos d’Agents Rurals informa que l’incendi iniciat a Artesa de Segre (Noguera) afecta una superfície d'unes 71,34 hectàrees, segons dades provisionals. D'aquestes, 68,99 afecten terreny forestal i 2,35 terreny agrícola.


Incendi de vegetació a Baldomar

Els Bombers de la Generalitat han treballat també en un incendi de vegetació a tocar del poble de Baldomar, també a Artesa de Segre. Han rebut l’avís de l’incendi a les 15.50 hores i de seguida han activat recursos cap a la zona, a pocs quilòmetres de l’incendi d’ahir a Artesa de Segre.

En total han treballat 109 bombers i bomberes, amb 38 dotacions, entre les quals hi havia 7 helicòpters i 3 avions de vigilància i atac.

L’incendi ha començat amb intensitat, llençant focus secundaris a camps de conreu propers. La tasca dels pagesos llaurant els camps ha estat també clau en aquest incendi per frenar-ne la progressió.

Els Bombers han centrat esforços en evitar l’entrada de les flames en zona forestal, i el cap de l’incendi ha anat direcció a la zona que va cremar a Baldomar el juny de 2022. Poc després de les 20.00 hores, els Bombers han donat per estabilitzat l’incendi.

Des del CECAT de Protecció Civil també s’ha estat fent seguiment de l’incendi de Baldomar iniciat aquesta tarda per si calia prendre alguna mesura de protecció per a la població, que finalment no ha estat necessària. Segons les dades provisionals dels Agents Rurals, l’incendi afecta una superfície aproximada de 11,5 hectàrees.

Podeu fer seguiment de totes les informacions relacionades amb incendis forestals a través de la xarxa social X dels Bombers de la Generalitat @bomberscat, al web incendisforestals.gencat.cat i amb el visor d’actuacions dels Bombers.