Cultura

L'Any Verdaguer reuneix 1.095 actes que han permès fer reviure i difondre l'obra del poeta en el conjunt de la societat

L'elevat programa d'iniciatives convida a ampliar la commemoració fins el juny vinent

query_builder   15 gener 2003 15:45

event_note Nota de premsa

L'Any Verdaguer reuneix 1.095 actes que han permès fer reviure i difondre l'obra del poeta en el conjunt de la societat

L'elevat programa d'iniciatives convida a ampliar la commemoració fins el juny vinent

La celebració de l’Any Verdaguer, impulsada pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per commemorar el centenari de la mort del poeta de Folgueroles, ha reunit 1.095 actes durant tot el 2002 i ha afavorit l’edició de 68 publicacions, entre edicions crítiques, reedicions, biografies i altres obres. Aquestes dades superen abastament la previsió que la Comissió de l’Any Verdaguer, constituïda pel Departament de Cultura per coordinar i dinamitzar aquesta commemoració, s’havia marcat en el moment de la seva posada en funcionament, ara fa un any.

L’elevat nombre d’activitats organitzades durant els darrers dotze mesos sobre la figura i l’obra del poeta, han fet decidir la Comissió de l’Any Verdaguer a ampliar la commemoració fins el mes de juny del 2003. La dinàmica generada per l’efervescència de l’Any Verdaguer i la bona resposta i acollida per part de diferents institucions i entitats han motivat aquesta ampliació del calendari. Fins el juny vinent, estan programades nou exposicions (algunes iniciades l’any passat). Bona part d’aquesta activitat expositiva es desenvoluparà, a diferents nivells, a Madrid, amb l’objectiu de contribuir a la difusió de l’obra i l’herència poètica de l’escriptor de Folgueroles.

Els 1.095 actes celebrats durant el 2002 superen accentuadament la previsió de 400 actes que la Comissió s’havia fixat i que va anunciar en l’acte d’inici oficial de l’Any Verdaguer el passat 15 de febrer. El cos principal d’aquestes activitats ha estat format per conferències, col·loquis i lectures poètiques (470) programades arreu del país. Els espectacles de música, dansa i teatre que han convidat els creadors a representar l’obra de Verdaguer han sumat 139, mentre que les rutes i excursions sobre els paisatges i espais que van inspirar la seva obra han estat 137.

En la globalitat de l’activitat de l’Any Verdaguer adquireixen un pes específic les iniciatives orientades a donar a conèixer la seva obra entre el públic infantil. Les promocions de lectura a les biblioteques (215), els tallers pedagògics i la distribució de material didàctic entre les escoles (educació primària i secundària) han constituït un dels eixos bàsics d’actuació, que ha permès la difusió de la seva obra i ha convidat a la seva lectura als nens i nenes.

68 edicions

Una de les herències que deixarà l’Any Verdaguer serà la seva obra publicada a diferents nivells i orientada a diversos segments de públic. Fins un total de 68 publicacions han estat editades durant el 2002 (durant aquest 2003 encara se n’afegiran algunes més). La major part corresponen a edicions crítiques i reedicions (24), a més de biografies i perfils (18), quaderns de música (7), rutes, rondalles i suplements i monogràfics literaris.

D’altra banda, el nombre d’exposicions programades durant aquest 2022 ha estat 42 (amb 91 itineràncies), que han contemplat diferents aspectes i facetes de la seva obra: des de la seva globalitat fins a les relacions amb altres escriptors o el territori.

 

Barcelona, 15 de gener de 2003

1  

Imatges

Fotografia de l'acte de presentació

Fotografia de l'acte de presentació 137

1  

Fitxers adjunts

Dossier

Dossier
DOC | 244