1. El termini de presentació de documentació per sol·licitar els ajuts de l’ordre de la convocatòria actualment oberta s’amplia fins el 18 de setembre (abans era fins el 2 de setembre)
  2. Així mateix s’amplia del període d’inclusió de les despeses realitzades, que inclouran les que s’han fet fins a finals d’agost (abans eren fins a finals de juny)

L’Agència Catalana de l'Aigua (ACA) amplia fins el 18 de setembre el termini de presentació de documentació per sol·licitar els ajuts per al transport d'aigua en vehicles cisterna als ajuntaments que es troben amb problemes de desabastament a causa de la sequera i també per a l'execució d'actuacions d'emergència derivades de l’ordre de la convocatòria d’ajuts per valor de 2.000.000 euros publicada el passat 15 de juliol.

Així mateix s’amplia del període de les despeses realitzades, que inclouran les que s’han fet fins a finals d’agost (abans eren fins a finals de juny).

El 18 de juliol de 2024, es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 9207) la Resolució ACC/2645/2024, de 15 de juliol, per la qual s’obre la convocatòria per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, destinades a cofinançar les despeses extraordinàries realitzades pels ens locals i les agrupacions d’ens locals generades pel transport d’aigua destinada a l’abastament de poblacions mitjançant vehicles cisterna o per l’execució d’obres o actuacions d’urgència equivalents destinades a resoldre de manera immediata problemes de potabilitat o manca d’aigua.

Des que es va publicar la Resolució ACC/2963/2021, de 29 de setembre, per la qual es declara per primera vegada l’entrada en estat de sequera hidrològica de diverses unitats d’explotació, hi ha hagut una seqüència pràcticament ininterrompuda de mesos amb pluviometria inferior a la que és usual, cosa que ha fet que s’acumulin uns importants dèficits hídrics amb la conseqüent reducció de la disponibilitat d’aigua en les fonts de les quals se subministren les xarxes d’abastament d’aigua potable dels municipis.

Les pluges de primavera de 2024 no han aconseguit compensar el dèficit hídric dels municipis de conques internes tal com reflecteix l’indicador normalitzat de pluja dels darrers 24 mesos que publica el Servei Meteorològic de Catalunya, que destaca un dèficit màxim en moltes de les zones del litoral, el prelitoral i la serralada transversal.

D’altra banda, les pluges del període usualment humit de març, abril i maig d’enguany no han estat homogènies a tot Catalunya, i presenten menors acumulats de pluviometria en la meitat sud del territori. Les prediccions mensuals que facilita el Servei Meteorològic de Catalunya no presenten pluviometria per sobre de la mitjana en el mes d’agost. Per tant, cal esperar que les necessitats de garantir el subministrament d’aigua a la població s’allarguin, com a mínim fins a finals del mes d’agost.

Amb l’objectiu de facilitar que els ajuntaments afectats per la sequera o amb problemes de desabastament puguin accedir amb la major celeritat als ajuts d’aquesta convocatòria s’amplien els terminis a través de la resolució de l’ACA que sortirà publicada al DOGC el proper 26 d’agost.


Síntesi de les bases reguladores de la convocatòria:


Objecte de subvenció


  1. Poden ser objecte de subvenció les despeses extraordinàries realitzades per les entitats locals per a la prestació del servei d'abastament d'aigua apta per al consum humà mitjançant el transport amb vehicles cisterna d'aigua potable per a la seva distribució, d'aigua crua per a la seva potabilització o d'aigua de substitució per a usos diferents del domèstic però abastits des de la xarxa de subministrament d'aigua que no requereixin potabilització, amb l'informe previ de les autoritats sanitàries o d'altres informes que siguin preceptius en relació amb les condicions per a l'ús d'aquestes aigües, o mitjançant l'execució d'obres o d'actuacions d'urgència equivalents, a fi de resoldre un problema de manca de potabilitat o d'escassetat de recurs.


  1. Les despeses esmentades s'han de referir exclusivament a les generades pel transport de l'aigua amb vehicles cisterna o similars, o per l'execució d'obres o d'actuacions d'urgència equivalents. Als efectes d'aquesta línia de subvencions, s'entenen per obres o actuacions d'urgència equivalents aquelles que tècnicament i econòmicament resulten més eficients que l'abastament amb vehicles cisterna per solucionar els problemes d'escassetat d'aigua o de contaminació. En relació amb el transport d'aigua amb vehicles cisterna o similars, als efectes d'aquesta línia de subvencions, s'entén tant el transport d'aigua potable com el transport d'aigua crua per a la seva posterior potabilització i d'aigua de substitució per a usos diferents del domèstic però abastits des de la xarxa de subministrament d'aigua que no requereixin potabilització.


  1. En els casos en què les inundacions fluvials, degudament acreditades mitjançant certificat de la persona titular de la Secretaria de l'Ajuntament amb documentació gràfica, afectin els sistemes de captació, potabilització o transport d'aigua en alta i provoquin la pèrdua de funcionalitat d'aquest servei, poden ser objecte de subvenció, a més de les indicades en l'apartat 2, les despeses realitzades per les entitats locals que hagin estat necessàries per tornar a posar en funcionament el servei en alta següents: despeses generades pel lloguer i la reparació d'equips electromecànics; la reparació de les infraestructures afectades per la inundació; el lloguer i la reparació de quadres elèctrics afectats per la inundació; les neteges de les instal·lacions per recuperar la funcionalitat del servei en alta; la compra d'aigua per a les neteges, i les reparacions, les proves de funcionament i el manteniment del servei de distribució d'aigua en alta a la població, que redueixin la necessitat de l'ús de vehicles cisterna.


  1. També poden ser objecte de subvenció, a més de les indicades en l'apartat 2, les despeses realitzades per les entitats locals que hagin estat necessàries per tornar a posar en funcionament el servei en alta següents: implantació de les instal·lacions necessàries per connectar l'aigua crua de camions cisterna a la planta potabilitzadora; lloguer i reparació de l'equipament de tractament de l'aigua i de control del procés; execució de pous d'investigació amb l'autorització preceptiva de l'Agència Catalana de l'Aigua; lloguer de grups electrògens per al servei d'aigua en alta, i les despeses pel lloguer d'equips de potabilització de l'aigua a instal·lar en la planta de potabilització o en fonts públiques que redueixin la necessitat de l'ús de vehicles cisterna.


  1. Les despeses objecte de subvenció han d'haver estat realitzades dins del període que estableixin les convocatòries (amb aquesta ampliació, es podran presentar les sol·licituds fins el 18 de setembre). Es considera despesa realitzada la justificada mitjançant certificacions i factures degudament intervingudes, encara que no hagin estat efectivament pagades a l'empresa contractada, i les efectivament pagades. No es consideren pagades aquelles despeses que hagin estat objecte de compensació per part de l'ens sol·licitant.


Import elegible

  1. L'import elegible a considerar és el justificat per les despeses generades de conformitat amb la base 1 i amb els límits expressats als apartats següents.


  1. En el cas que la sol·licitud es refereixi al transport d'aigua mitjançant vehicles cisterna, el valor màxim elegible pel volum transportat és de 250 litres per habitant i dia, incloent-hi la població estacional present en el període durant el qual ha estat necessari el subministrament amb cisternes. El valor màxim elegible pel cost unitari és de 50 euros per cada metre cúbic transportat.


  1. En cap cas el cost dels béns o serveis subvencionats no pot superar el valor de mercat. L'Agència Catalana de l'Aigua pot adaptar l'import de la subvenció corregint a la baixa els imports sol·licitats.


  1. Els imports subvencionables no inclouen l'IVA.


Més informació sobre les bases i la convocatòria oberta: https://aca.gencat.cat/ca/laca/subvencions/



xx d’agost de 2024


1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 49448