• En 12 anys els Agents Rurals han documentat més de 4 mil elements de patrimoni cultural català que es troba en el medi natural. Alguns d’ells inèdits.

• Les construccions més habituals són forns de calç, molins hidràulics fariners o paperers, forns rajolers o d’obra, forns de pega, pous de glaç, entre d’altres.

• Els Agents Rurals també vetllen per la conservació del patrimoni arqueològic i paleontològic, molt vulnerables a l’acció humana.

• La legislació prohibeix la recerca de restes arqueològiques o paleontològiques fora del marc d’una intervenció autoritzada.

Els Agents Rurals exerceixen competències pel que fa a la protecció, la custòdia i la col·laboració per a la gestió del patrimoni cultural que es troba al medi natural. Una d’elles en el marc d’un conveni amb la Direcció General del Patrimoni Cultural, del Departament de Cultura, que suposa la documentació d’elements inèdits o actualització de la informació existent a les bases de dades del Servei d’Inventari del Patrimoni Cultural.

Des de l’any 2011, que va començar aquesta col·laboració, els Agents Rurals han localitzat i documentat més de 4 mil elements que conformen el patrimoni cultural català. Alguns d’aquests elements eren inèdits, d’altres se’n tenia una informació parcial o d’altres s’ha actualitzat la informació existent.

Font de coneixement

La documentació d’aquest patrimoni cultural dispers pel medi natural representa una font de coneixement essencial per saber com els nostres ancestres aprofitaven els recursos existents al medi natural i com s’articulava el territori. La documentació que generen els Agents Rurals és el primer pas per a la seva protecció i posada en valor, així com la seva inclusió als planejaments urbanístics.

Agents Rurals prenent dades d'un element arquitectònic{"name":"2024/08/14/11/33/51d117f8-51e8-44c0-b65d-1735f2d95765.jpg","author":"Agents Rurals","type":"0","location":"0","weight":191243}


Un patrimoni cultural divers

El conveni de col·laboració té com a prioritat la recerca d’elements de tipus preindustrial, documentant el seu estat i característiques. Les construccions més habituals són forns de calç, molins hidràulics fariners o paperers, forns rajolers o d’obra, forns de pega, pous de glaç, entre d’altres.

Més enllà d’aquests elements de tipus preindustrial, les tasques abasten altres construccions i estructures molt diverses. Les creus de terme i creus commemoratives són un grup important, representant el 22,88% dels elements documentats. Seguidament, trobem amb un 15,14% d’elements inventariats el grup de “forns”, dins del que trobem forns de calç, d’obra, teuleries, forns de pega, forns d’oli de ginebre, etc. Les anomenades “estructures d’aigua” suposen un 12,85%. Aquí trobem basses, safarejos, sínies, aljubs, sèquies, etc. Els molins hidràulics fariners i paperers representen el 10,54% d’elements inventariats i les “estructures agrícoles” (barraques de pedra seca, cabanes de volta, etc.) són el 7,37%.

Tot i així, elements vinculats a la Guerra Civil Espanyola o estructures relacionades a la ramaderia, la comunicació o restes de tipus militar i eclesiàstic, són també objecte d’inventari ja que tots ells formen part del patrimoni cultural català.

Tota la informació generada pel Cos d’Agents Rurals és tramesa al Servei d’Inventari del Patrimoni Cultural, Departament de Cultura, qui és el responsable del seu tractament i inclusió a les bases de dades.

Patrimoni arqueològic i paleontològic

Els Agents Rurals també vetllen per la conservació del patrimoni arqueològic i paleontològic. Aquest patrimoni té unes característiques concretes que el fan més vulnerable a les accions humanes, especialment quan aquestes són il·lícites.

Aparells detectors de metalls

Els agents fan inspeccions de treballs que es realitzen al medi natural (moviments de terra, construccions, etc.) així com altres activitats que poden afectar de manera negativa, especialment l’ús dels aparells detectors de metalls, amb l’objectiu evitar la destrucció i pèrdua del patrimoni arqueològic.

Els elements de patrimoni arqueològic son de domini públic i un registre únic de la materialitat de les societats passades.

Crida a la conscienciació

Des del Cos d’Agents Rurals es fa una crida al respecte envers el medi natural i el patrimoni cultural que hi conté. I recorda que:

• La legislació prohibeix la recerca de restes arqueològiques o paleontològiques, llevat que es tracti d’una intervenció autoritzada.

• Si trobeu una resta arqueològica o paleontològica per atzar, ja sigui al medi natural o en el marc d’una obra, treball agrícola o forestal, cal donar avís a l’Administració.

• Si es pot evitar, no extraieu mai restes arqueològiques o paleontològiques del sòl, subsòl o fons marí; cal fotografiar-les, geoposicionar-les i donar avís al 112, Agents Rurals o al Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC).

2  

Imatges

Agents rurals prenent dades d'un element arquitectònic

Agents rurals prenent dades d'un element arquitectònic 191243

Agent Rural documentant un element patrimonial

Agent Rural documentant un element patrimonial 214051