Els consellers han mantingut una reunió amb els responsables de la Cooperativa de Cabacés i han visitat algunes de les finques d’oliveres afectades per la sequera
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, i el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, s’han reunit aquesta tarda amb representats de la Cooperativa de Cabacés, al Priorat, per conèixer de primera mà els efectes de la sequera que pateixen les finques del municipi. A la reunió també hi han assistit membres de l’Ajuntament i el president de la Comunitat de Regants del Pantà de Margalef.
Posteriorment, els dos consellers han visitat algunes finques a les partides de Peiró i Caballera per veure in situ les afectacions de la sequera persistent en aquesta zona.
La Cooperativa de Cabacés es dedica principalment a la producció d’oli i forma part de la DOP Siurana. L’any passat, la producció de la cooperativa va ser de 400.000 quilos d’olives, quan la producció habitual havia estat d’1,2 milions de quilos anuals; aquest any preveuen produir-ne encara menys.
Els dos consellers han analitzat amb la cooperativa possibles solucions a la sequera persistent, que afecta no només al municipi, sinó també a tota la comarca del Priorat. En aquest sentit, el conseller Ordeig ha apuntat que “sabem que la viabilitat de les collites depèn del fet que es pugui regar del pantà de Margalef”. “Hem de fer un esforç molt important des del Departament perquè les solucions que s’han estimat com a viables permetin aconseguir el reg que aquestes produccions necessiten i ho hem de fer possible, perquè així ha estat en altres indrets de Catalunya, com ara a les Garrigues, on ara poden regar, però que històricament havien tingut unes circumstàncies adverses per al desenvolupament dels cultius”, ha dit el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.
“Em consta que el Departament d’Agricultura està treballant per oferir solucions urgents, perquè l’aigua de reg arribi a la zona del Priorat. El 2027, es podrà garantir el subministrament i hem visitat la zona amb el conseller Òscar Ordeig amb la voluntat de ser presents al territori i parlar amb els regants afectats. La zona del Priorat és una de les zones més afectades per la manca d'aigua. Ja està en licitació la construcció de la canonada que ha d'unir la xarxa de reg Garrigues sud amb l'embassament de Palma d'Ebre i pujar l'aigua fins a Margalef” ha explicat la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica.
Intercooperació comarcal
Durant la trobada, tots dos consellers també han pogut conèixer de primera mà el projecte d’intercooperació comarcal que la Cooperativa de Cabacés està impulsant conjuntament amb la CooperativaFalset-Marçà i la Vinícola del Priorat de Gratallops. El projecte, que compta amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, té com a objectiu enfortir les infraestructures cooperatives de la comarca, potenciar la comercialització dels seus productes cooperatius, promoure el relleu generacional i millorar la qualitat de vida dels socis i sòcies. “La Cooperativa de Cabacés, com moltes cooperatives que funcionen en aquest país, és un projecte que fa extenses les arrels al territori. Això vol dir que gràcies a les persones que en formen part i al valor del seu esforç, els territoris no resten erms, és possible el relleu generacional i, per tant, el repoblament”, ha assenyat el conseller Ordeig.
Entre d’altres iniciatives, estan desenvolupant un catàleg digital de les finques per recollir informació sobre el seu estat agronòmic i el seu rendiment econòmic, i s’ha creat un departament d’exportació conjunt per promoure l’exportació internacional dels productes de les tres cooperatives. El Departament ha destinat fins ara a aquesta iniciativa un ajut de 114.736 €, a través del Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya (PEAC).
Així mateix, les tres cooperatives estan treballant conjuntament en diversos projectes per enfortir el territori i garantir que les noves generacions puguin viure i treballar la terra. En aquest sentit, es vol promoure l’ús d’energies renovables conjuntament amb la Cooperativa Falset Marçà, a través de l’impuls de comunitats energètiques renovables amb la instal·lació de plaques solars als edificis de les cooperatives. També s’està estudiant la possibilitat de reconvertir les antigues oficines de la Cooperativa a la Vilella Baixa en habitatge assequible per als joves de la comarca.