1. El 95% de les morts per reacció aguda a substàncies psicoactives, més conegudes com a sobredosi, mostren un patró de policonsum amb la presència de múltiples substàncies
  2. Les persones de sexe masculí representen el 80% de les morts per sobredosi
  3. Catalunya és pionera en polítiques de reducció de danys i de prevenció de les sobredosis; fins l’any 2023 s’han format 15.638 persones per evitar-les

Les últimes dades disponibles de l’any 2022 mostren que va haver-hi 201 morts per reacció aguda a substàncies psicoactives, més conegudes com a morts per sobredosi. La seva gran majoria, més del 95% dels casos, mostren un patró de policonsum amb la presència de múltiples substàncies. El policonsum i la interacció entre les diferents substàncies pot incrementar el risc de reacció adversa i les conseqüències fatals.

Les substàncies psicoactives més freqüentes trobades en les morts són la cocaïna (67% dels casos, n=135), els hipnosedants (55% dels casos, n=110), l’alcohol (51% dels casos, n=102 ) i els opioides (45% dels casos, n=90). Aquestes dades mostren un lleuger canvi de patró respecte als anys anteriors, especialment una disminució en la presència d’opioides, ja que l’any 2021, la presència d’opioides en morts per sobredosi representava el 63,6%.

Per sexe, els homes representen el 80% (n=160) de les morts, amb una mitjana d’edat 45,7 anys, i les dones el 20% (n=41), amb una mitjana d’edat de 46,9 anys. L’anàlisi de les morts segons sexe mostra diferències en les substàncies trobades: entre els homes s’observa una major prevalença de cocaïna (73,8%, n=118, dels homes vs. 41,5%, n=17, de les dones), i entre les dones una major presència d’hipnosedants (70,7%, n=29, de les dones vs. 50,6%, n=81, dels homes). Al llarg dels anys, s’observa un lleuger envelliment d’aquestes persones, ja que l’any 2022, gairebé el 40% de les persones mortes per sobredosi tenien més de 50 anys.

La gran majoria de les morts, concretament el 66% amb dades de l’any 2022, es van produir en un domicili. Això recolza la necessitat de continuar educant en la prevenció i l’atenció de les sobredosis dirigida a les persones que conviuen amb una persona que consumeix drogues. Per aquesta raó, és vital traslladar als convivents una bona informació per saber què cal fer davant una sobredosi i així evitar la mort.

A més, un nombre destacat de morts presentava patologies prèvies de base, com patologies cardiovasculars (hipertensió, ateromatosi coronària) i altres patologies. El consum de substàncies psicoactives pot agreujar les patologies i pot contribuir a desencadenar conseqüències fatals. S’observa que les substàncies estimulants com la cocaïna són les que tenen major presència entre les morts causades per patologia agreujada pel consum de substàncies.

Catalunya, pionera en la prevenció de sobredosi

Catalunya és pionera en polítiques de reducció de danys i de prevenció de les sobredosis en persones que s’injecten drogues. Des de l’any 2009, la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya coordina el Programa de Prevenció de la Sobredosi, implementat als diferents serveis de la xarxa d’atenció a les addiccions: Centres d’Atenció i Seguiment a les drogodependències (CAS), serveis de reducció de danys, sales de consum supervisat de drogues, comunitats terapèutiques. A través del programa, els professionals, les persones que consumeixen drogues i els familiars o persones properes adquireixen els coneixements i recursos per prevenir, identificar i actuar davant d’una sobredosi.

En el cas de les sobredosis per opioides, l'administració de naloxona com a antídot per revertir-les i la formació en l’ús d'aquest fàrmac, així com la reanimació cardiopulmonar, són decisius per evitar les morts. Des dels inicis del programa l’any 2009 fins a l'any 2023, a Catalunya s'han format 15.638 persones com a agents actius per a la identificació i atenció de la sobredosi i s'han distribuït un total de 16.180 vials de naloxona.

Kit de rescat en cas de sobredosi{"name":"2024/08/30/08/42/1cb72df6-17cf-45d8-b3c2-08d80ec8c0f8.png","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":398389}


D’altra banda, Catalunya disposa de 15 sales de consum supervisat i un centre residencial amb un espai de consum. L’any 2023 es van atendre més de 2.500 persones que van realitzar un total de 140.662 consums i es va donar resposta a 146 sobredosis, evitant la mort. Cal destacar que cap de les sobredosis que es produeixen en aquests espais acaba en mort, és a dir que la mort per sobredosi és evitable si s’actua a temps.

El Programa de Prevenció de la Sobredosi de Catalunya compta amb l’aval d’organismes i institucions internacionals com l’Agència Europea de Drogues (EUDA), que reconeix l’eficàcia dels programes de formació en l’ús de naloxona com a estratègia clau per reduir les morts per sobredosis per opioides, juntament amb les sales de consum supervisat i els programes de tractament amb agonistes opioides.

31 d'agost, Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi

El Departament de Salut, a través de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Sobredosis (International Overdose Awareness Day), una jornada global dedicada ala sensibilització, la reflexió i la prevenció de les sobredosis per consum de drogues. Aquesta data ens recorda la necessitat d’actuar davant d’una problemàtica que afecta les persones consumidores, famílies i comunitats arreu del món.

Accedeix aquí als materials de reducció de danys per a persones consumidores.