1. La titular del Departament ha afirmat: “hem vingut a donar una resposta de confiança als municipis que tant han patit aquests anys la falta d’aigua”.
  2. Aquest dilluns començaran les obres d'abastament d'aigua a diversos municipis de la Conca de Barberà, a través de la connexió de vuit municipis de la comarca amb la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT).
  3. S'iniciaran els treballs de la primera de les tres fases planificades, que suposaran una inversió de 5 milions d'euros, amb un ajut de l'ACA de 4 milions d'euros, una subvenció de la Diputació de Tarragona de 600.000 euros, i la resta de finançament serà aportada pels municipis beneficiats.
La consellera Paneque ha visitat els terrenys on la setmana vinent començaran les obres per a millorar l'abastament d'aigua a la comarca de la Conca de Barberà.{"name":"2024/08/31/15/06/2b235e08-4fe0-4b8f-97f5-ae46a0b8127d.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":95661}

La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, ha visitat avui els terrenys on la setmana vinent començaran les obres per a millorar l'abastament d'aigua a la comarca de la Conca de Barberà. La consellera ha fet la visita acompanyada del president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Joan Canela; la diputada delegada de Transició Ecològica de la Diputació de Tarragona, Carme Ferrer; el president del Consorci d'Aigües de Tarragona, Joan Alginet; i els alcaldes de Sarral i de Forès, Jaume Fornés i Julià Josep Plaza, entre altres autoritats.

El projecte dividit en tres fases donarà servei als municipis de Conesa, Forès, Llorac, Passanant i Belltall, Les Piles, Santa Coloma de Queralt, Sarral i Savallà del Comtat.

La primera fase dels treballs, executats pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà, preveu una inversió superior als 5 milions d'euros, dels quals 4 seran finançats per l'Agència Catalana de l'Aigua, 600.000 euros per la Diputació de Tarragona i la resta del cost serà assumit pels ajuntaments beneficiats. Les obres d'aquesta primera fase, que beneficiaran als municipis de Sarral i de Forès, es preveu que estiguin enllestides a mitjan 2025.

La consellera ha recordat que justament aquesta obra "va precisament en la línia no de dependre de l'esperança de pluja i dels pous sinó de tenir aquesta xarxa mallada i de garantia hídrica" que s'ha de facilitar a tot Catalunya. Cal tenir en compte que molts municipis de la comarca s'abasteixen amb captacions pròpies (pous), i això implica que en situacions llargues de dèficit de pluges poden patir escassetat. Ha afegit que a més de la garantia d'aigua, hi ha un aspecte ambiental fonamental, ja que "la densitat dels usos dels pous també afecta el riu Francolí i amb aquesta obra millorarem també el riu".

Paneque ha volgut explicar que el "que visitem avui és el resultat de dues qüestions importants i que marcaran la nostra acció de govern. Una primera és el manteniment dels acords; el que veiem aquí és el resultat del treball dels governs anteriors. I un segon element és la lleialtat institucional". Tal com ha explicat la consellera, "el govern del president Illa i tot el seu equip volem estar al costat de tots els pobles i ciutats, però especialment dels pobles més petits perquè sabem que és el que més ajuda necessiten". I ha afegit: “hem vingut a donar una resposta de confiança als municipis que tant han patit aquests anys la falta d’aigua”.

En relació amb la segona fase dels treballs, s'està enllestint la redacció del projecte constructiu que preveu una conducció des del dipòsit comarcal de Forès fins al municipi de Santa Coloma de Queralt, i que també donarà servei al municipi de Conesa. La tercera i darrera fase preveu cobrir les necessitats de la resta de municipis implicats.

31 d’agost de 2024

2  

Imatges

La consellera Paneque ha visitat els terrenys on la setmana vinent començaran les obres per a millorar l'abastament d'aigua a la comarca de la Conca de Barberà (I)

La consellera Paneque ha visitat els terrenys on la setmana vinent començaran les obres per a millorar l'abastament d'aigua a la comarca de la Conca de Barberà (I) 93197

La consellera Paneque ha visitat els terrenys on la setmana vinent començaran les obres per a millorar l'abastament d'aigua a la comarca de la Conca de Barberà (II)

La consellera Paneque ha visitat els terrenys on la setmana vinent començaran les obres per a millorar l'abastament d'aigua a la comarca de la Conca de Barberà (II) 95661