Territori i Sostenibilitat

Els peatges de Mollet i de Rubí-Les Fonts seran gratuïts a partir de l'1 de gener

query_builder   24 desembre 2002 13:55

event_note Nota de premsa

Els peatges de Mollet i de Rubí-Les Fonts seran gratuïts a partir de l'1 de gener

· Els usuaris habituals d’aquests peatges tindran un descompte del 100% l’any vinent· L’increment dels peatges de les autopistes de la Generalitat per l’any 2003 serà d’un 2,945%, molt per sota de l’actual variació de l’IPC

A partir de l’1 de gener de 2003, els usuari habituals del peatges de Mollet del Vallès (C-33) i de Rubí-Les Fonts (C-16) tindran un descompte del 100% en les tarifes. El Govern de la Generalitat, de conformitat amb els treballs acordats pel Grup de treball de reordenació de Peatges, ha aprovat avui els decrets que permetran gaudir de la seva gratuïtat als usuaris habituals d’aquests peatges.

En tots dos casos, els descomptes s’aplicaran amb l’acompliment d’aquests requisits:

-Fer 8 o més trànsits al mes, de dilluns a dissabtes no festius.

-Comptar amb el sistema de control de Teletac.

-Tenir un compte corrent domiciliat en qualsevol de les entitats bancàries autoritzades per la concessionària.

Cal recordar que aquests descomptes només s’apliquen als usuaris habituals de les autopistes que no tenen una alternativa vàlida o adequada a les necessitats que requereix una mobilitat obligada.

Són beneficiaris d’aquests descomptes qualsevol tipus de vehicles, des de motocicletes i turismes a vehicles pesants. L’única diferència entre vehicles serà l’identificatiu: mentre els turismes utilitzaran el Teletac, les motocicletes i els vehicles pesants duran una tarja específica.

Peatge de Rubí-les Fonts

El Govern ha aprovat l’aplicació dels descomptes del 100% als usuaris habituals del tram de l’autopista C-16 comprès entre Rubí Nord i Terrassa. La gratuïtat en aquest peatge es farà efectiva quan l’usuari acrediti 8 o més trànsits mensuals, de dilluns a dissabtes no festius, en qualsevol d’aquests itineraris:

ORÍGENDESTÍ

Entrada núm. 17 BP-1503 Rubí Nord-Les FontsSortida núm. 19 Terrassa Sud-Les Fonts

Entrada núm. 17 BP-1503 Rubí Nord-Les FontsSortida núm. 21 Terrassa Centre

Entrada núm. 17 BP-1503 Rubí Nord-Les FontsSortida núm.  22 Terrassa Centre

Entrada núm. 17 BP-1503 Rubí Nord-Les FontsSortida núm.  23 Terrassa Nord

Entrada núm. 23 Terrassa NordSortida núm. 17 BP-1503 Rubí Nord-Les Fonts

Entrada núm. 22A Terrassa CentreSortida núm. 17 BP-1503 Rubí Nord-Les Fonts

Entrada núm. 19 Terrassa Sud-Les FontsSortida núm. 17 BP-1503 Rubí Nord-Les Fonts

A banda del número determinat de trànsits, els requisits per accedir al descompte del 100% del peatge són:

-Ús del Teletac per als turismes, i tarja per a motocicletes i vehicle pesants fins que sigui tecnològicament possible l’ús del Teletac en tot tipus de vehicles.

-Tenir domiciliat un compte corrent a qualsevol de les entitats bancàries autoritzades per la concessionària amb oficina a Sant Cugat del Vallès, Rubí o Terrassa, independentment de la residència fixada per l’usuari.

Des de l’any 1999, s’ha establert una reducció general i un sistema de descomptes progressius en l’autopista Sant Cugat del Vallès-Terrassa-Manresa, que es veu completada amb la supressió de la barrera de Rubí-Les Font per als usuaris habituals.

Aquesta última mesura afavorirà la mobilitat del tram comprès entre Rubí i Terrassa, ja que comportarà un ús creixent de l’autopista i una progressiva descongestió de la resta de vies, especialment la BP-1503.

De manera transitòria, i a l’espera de la instal·lació del sistema de Teletac i del sistema informàtic corresponent als pòrtics d’entrada i sortida, el pagament serà per tarja de crèdit durant les primeres setmanes de l’any. Qualsevol pagament fet per aquest sistema en alguna de les 8 entrades o sortides no serà comptabilitzat fins la posada en funcionament del sistema de Teletac. Així, la tarja s’haurà d’utilitzar 2 vegades: una primera a l’entrada o sortida, i la segona vegada al peatge, per tal que quedi registrat el moviment.

Aquest no és el cas del peatge de Mollet, que ja aplica descomptes d’aquest tipus (d’un 45%) des de l’any 1999, i ja compta amb tota la infraestructura necessària.

Peatge de Mollet

El Govern ha aprovat també la gratuïtat del peatge de Mollet del Vallès a l’autopista C-33, Barcelona-Montmeló, per als usuaris habituals que passin per aquest peatge 8 o més vegades al mes de dilluns a dissabte no festius. Així, se’n podran beneficiar els usuaris habituals de la via que, a banda d’aquesta freqüència de pas, també acreditin el requisits següents:

-Utilització del Teletac: per als turismes, i tarja per a motocicletes i vehicle pesants fins que sigui tecnològicament possible l’ús del Teletac en tot tipus de vehicles.

-Tenir un compte domiciliat en qualsevol de les 16 entitats bancàries autoritzades per la concessionària, amb oficina als municipis que ja estan acollits al sistema de descomptes implantat l’any 1999 (Mollet del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda, La Llagosta, Palau Solità i Plegamans, Martorelles, Sant Fost de Campcentelles, Sant Feliu de Codines, Caldes de Montbuí, Castellterçol i Vilanova del Vallès). En aquest cas no caldrà acreditar residència en aquests municipis.

A la vegada, en aquest peatge es manté el sistema de descomptes vigent, per decret des del 6 de setembre de 1999 per als usuaris habituals de l’accés de Mollet a l’autopista, amb una reducció del 45%.

A banda de la gratuïtat de la via aprovada avui, aquest tram de la xarxa viària s’ha vist beneficiada per diferents millores impulsades pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques, així com actuacions en la xarxa ferroviària i la inclusió en el sistema d’integració tarifària en el transport públic.

Revisió de tarifes per al 2003: augment per sota de l’IPC

El Govern de la Generalitat ha aprovat un augment del 2,945% en els peatges de titularitat catalana per l’any 2003. Aquesta xifra està molt per sota de l’IPC estatal, d’un 3,6% entre els mesos de gener i octubre d’enguany, i que serà de prop d’un 4% a final d’any.

Aquesta mesura per a la reordenació dels peatges es veu complementada per la política de descomptes que la Generalitat ve duent a terme en els últims anys, i que aquest any es materialitzarà amb la gratuïtat dels peatges de Mollet i de Rubí-Les Fonts.

Una vegada aplicat l’increment, aquests seran alguns dels preus de referència per als vehicles turisme:

PEATGE ACTUAL(16% IVA)PEATGE GENER 2003(16% IVA)

C-16 TÚNEL DEL CADÍ   (*)8,31 EUR8,55 EUR

C-16 TRAM ST. CUGAT-TERRASSA (**)*Dilluns a divendres* Dissabtes i Festius0,89 EUR1,62 EUR0,92 EUR1,67 EUR

C-16 TRAM TERRASSA-MANRESA*Dilluns a divendres* Dissabtes i Festius2,73 EUR4,97 EUR2,81 EUR5,11 EUR

C-16 TÚNELS VALLVIDRERA*Dies-Hores Vall* Hores Punta2,37 EUR2,67 EUR2,44 EUR2,75 EUR

C-32 TRAM TÚNELS DEL GARRAF (***)4,07 EUR4,14 EUR

C-32  TRAM SITGES-VENDRELL1,99 EUR2,17 EUR

C- 32 TRAM MONTGAT-MATARÓ0,88 EUR0,91 EUR

C-32 TRAM MATARÓ-PALAFOLLS1,99 EUR2,04 EUR

C-33 BARCELONA-MONTMELÓ  (****)* Barcelona-Montmeló/Granollers* Accés Mollet: -Peatge general:      -Descompte 48,5% (D.246/1999)      -Nou Descompte 100% (2002)1,04 EUR1,04 EUR0,63 EUR------1,06 EUR1,06 EUR0,64 EUR0,20 EUR

 (*)  Túnel del Cadí: Descompte del 50% per als residents del les comarques de Berguedà, Alt Urgell i la Cerdanya-Decret 244/1999, de 6 de setembre.

(**) Itineraris Rubí-Terrassa: Descompte del 100 % des del primer trànsit, per als usuaris habituals, que en tot cas facin 8 o més trànsits mensuals, de dilluns a dissabte no festius, amb teletac o targeta específica vehicles pesants i motocicletes i docimicilació bancària a oficines autoritzades de certs municipis (ST. Cugat, Rubí o Terrassa).

(***) Túnels del Garraf: Descompte del 50% per als usuaris habituals de dilluns a divendres no festius, amb teletac o targeta autoritzada-Decret 245/1999, de 6 de setembre.

(****)

 -Barcelona-Montmeló/Granollers: A la barrera es paga el peatge total (1,06 EUR), resultat del  corresponent al tram de la Generalitat Barcelona-Montmeló (0,86 EUR) i el del tram de l’Estat (0,20 EUR), es faci o no la totalitat del Recorregut.

- Accés Mollet del Vallés: Els dos sistemes de descomptes s’apliquen només al peatge de la Generalitat de Catalunya, havent-se d’abonar el peatge parcial del tram de l’Estat no subjecte a descompte (0,20 EUR). 

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa peatges

Nota de premsa peatges
PDF | 35