Territori i Sostenibilitat

Els Agents Rurals denuncien un caçador furtiu per abatre un mascle de cabra salvatge al Parc Natural dels Ports

query_builder   24 desembre 2002 14:27

event_note Nota de premsa

Els Agents Rurals denuncien un caçador furtiu per abatre un mascle de cabra salvatge al Parc Natural dels Ports

 Aquesta infracció pot ser constitutiva d’un delicte contra la fauna, donat el precedent d’algunes resolucions judicials per caçar furtivament cabres salvatges

Membres del Cos d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya van denunciar, el passat 15 de desembre,  R.M. per la caça furtiva d’un mascle de cabra salvatge (Capra pyrenaica) al Parc Natural del Ports, valorat en més 6.000 €, donat que era un trofeu d’argent de 221 punts segons els barems oficials dels trofeus cinegètics.

Els fets van passar durant el matí de diumenge al paratge de Les Clapisses, al terme municipal de Paüls, dintre de l’Àrea Privada de Caça (APC) núm. T-10.281, denominada La tossa. Els agents rurals, que tenen encomanada la tasca de control d’aquesta activitat cinegètica regulada, van observar com R.M. acompanyat de P.L.G. i guiats per F.G.G. i J.LL.M., com a representants del titular de l’esmentada APC, van matar el mascle de cabra i, tot seguit, el van amagar entre la vegetació. Aquesta actitud sospitosa va quedar confirmada quan, al trobar-se amb els agents rurals, els caçadors van amagar qualsevol referència a la cabra abatuda i amagada i només van presentar una altra cabra que també havien abatut (un mascle jove) per a la seva certificació i col·locació del precinte legal.

Davant d’aquests fets, els agents rurals van identificar els caçadors, van comissar l’arma utilitzada i van redactar el corresponent atestat. Aquesta infracció podria ser constitutiva d’un delicte contra la fauna, si així ho aprecien els jutges, donat el precedent d’algunes resolucions judicials per fets semblants per caçar furtivament cabres salvatges. Un exemple recent és la resolució condemnatòria núm. 169/00, de 5 d’octubre de 2000, del Jutjat de Tortosa, a partir d’uns fets similars denunciats per la Guarderia de la Reserva Nacional de Caça (RNC) dels Ports i el Cos d’Agents Rurals, que van succeir dintre de la Reserva Nacional.

Val a dir que la cabra salvatge és una espècie que viu només a la península ibèrica i que, a Catalunya, es troba als Ports, serralades properes i un nucli poblacional en expansió al Massís de Montserrat. És una espècie que pot ser objecte d’aprofitament cinegètic de forma regulada a la Reserva Nacional de Caça (RNC) del Ports i a algunes de les Àrees Privades de Caça limitants que ho tenen aprovat en el seu Pla Tècnic de Gestió Cinegètica, com és el cas de l’APC de la Tossa de Paüls. En aquest cas, disposen d’autorització per caçar un número concret d’exemplars, amb edats i sexes determinats, d’acord amb el cens anual que realitza el Cos d’Agents Rurals i la Guarderia de la Reserva Nacional de Caça. Per controlar aquesta activitat, els caçadors estan obligats a avisar els agents rurals 48 hores abans de la cacera i també després d’abatre els exemplars autoritzats, per a la seva certificació i col·locació del precinte legal identificatiu. Els caçadors denunciats, per tant, pretenien aprofitar l’autorització de què disposaven per caçar més exemplars dels autoritzats.

Es dóna el cas, a més, que l’any 2001 els agents rurals ja van denunciar aquesta mateixa APC de La tossa de Paüls per abatre una cabra salvatge fora dels seus límits autoritzats, fets pendents a hores d’ara de resolució judicial.

1  

Imatges

Restes de la cabra salvatge abatuda

Restes de la cabra salvatge abatuda 38