Territori

El Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya: una nova eina per a la valoració del sòl des del punt de vista econòmic i ecològic

query_builder   29 gener 2003 14:45

event_note Nota de premsa

El Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya: una nova eina per a la valoració del sòl des del punt de vista econòmic i ecològic

 El conseller Espadaler valora i agraeix la dedicació dels professionals que han portat a terme aquest projecte, una eina que ens ajuda a estructurar-nos com a país Aquest mapa permet obtenir la superfície forestal o de conreus a diferents nivells, i planificar el disseny de mostrejos de camp, estudis per als planejaments urbanístics i territorials, plans de regadiu o avaluacions d’impacte ambiental

El conseller de Medi Ambient, Ramon Espadaler, ha presidit aquest matí la presentació del Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya (MCSC), una cartografia temàtica d’alta resolució dels principals tipus de cobertes del sòl del país (boscos, conreus, zones urbanitzades, etc.). El MCSC s’ha desenvolupat al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), consorci constituït per la Generalitat, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i l’Institut d’Estudis Catalans, inicialment va rebre el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i l’ha acabat de finançar el Departament de Medi Ambient.

El conseller Espadaler ha definit el MCSC com "una eina magnífica que ens ajuda a estructurar-nos com a país degut a la seva rigurositat científica, la seva modernitat i la seva utilitat per totes les Administracions. El Mapa de Cobertes del Sòl de Catalunya és un element profundament democratitzador ja que es troba a disposició de qualsevol ciutadà de Catalunya i del món. Podem sentir-nos orgullosos com a Govern i com a país, per la realització d’aquest instrument que justifica plenament la seva existència i la inversió de recursos personals i econòmics dedicats".

El MCSC es va iniciar l’any 1995 amb l’objectiu de cartografiar la superfície forestal arbrada a Catalunya, en el marc de l’Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya, encarregat al CREAF per la Generalitat de Catalunya. La idea inicial de fer un mapa de la superfície forestal arbrada va evolucionar, i el nombre de categories de la llegenda va anar creixent fins que l’any 1998 el projecte va esdevenir un veritable mapa de cobertes. Tota la sèrie cartogràfica del MCSC és de lliure consulta i utilització a través d’internet, així com els resultats relatius a les superfícies ocupades a Catalunya per les diferents cobertes del sòl. Aquest document, degut al seu elevat detall, és de gran interès per al coneixement del territori, però també per a la valoració de l’ocupació del sòl en cada lloc, tant des del punt de vista ecològic com econòmic. Amb el MCSC es pot obtenir la superfície forestal o de conreus a nivell comarcal, municipal, o de parc natural, i extreure’n els mapes corresponents, planificar el disseny de mostrejos de camp (com el de l’Inventari Ecològic Forestal), connectors entre espais naturals, infrastructures (distribució de xarxa elèctrica, traçat de vies de comunicació, etc.), estudis per als planejaments urbanístic i territorial, plans de regadiu, avaluacions d’impacte ambiental, entre d’altres.

El MCSC és un producte digital que comprèn els principals tipus de cobertes del sòl, amb una llegenda de 21 categories. El MCSC s’ha obtingut per digitalització en pantalla de les ortoimatges digitals en color natural elaborades per l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) a partir de fotografies aèries de l’any 1993. Aquestes imatges tenen una resolució de 2,5 metres, la qual cosa va permetre una escala de treball al voltant d’1:3.000 i una superfície mínima de digitalització de només 500 metres quadrats. Com a resultat, s’ha obtingut un mapa digital vectorial amb un gran nivell de detall, constituït per un conjunt de més de 700.000 polígons. Això fa del Mapa de Cobertes una eina molt potent per al coneixement, la planificació i la gestió del territori.

El MCSC s’utilitza en diversos organismes de l’administració pública, no només en el seu format original, sinó com a base d’alta precisió sobre la qual es realitzen altres aplicacions o estudis (mapes de models de combustible i d’inflamabilitat, mapes de vegetació, etc.) Els volums de l’Inventari Ecològic i Forestal de Catalunya van acompanyats de la superfície de cobertes del sòl per cadascuna de les regions forestals en què es divideix el territori català, a nivell municipal, comarcal i d’Espais d’Interès Natural, així com la distribució de cobertes del sòl en funció de l’altitud, el pendent, i l’orientació.

.- Regió Forestal I (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Vall d’Aran)

.- Regió Forestal II (Cerdanya, Garrotxa, Osona, Ripollès)

.- Regió Forestal III (Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany, Selva)

.- Regió Forestal IV (Anoia, Bages, Berguedà, Solsonès)

 .- Regió Forestal V (Alt Penedès, Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental)

.- Regió Forestal VI (Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Tarragonès)

.- Regió Forestal VII (Baix Ebre, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Terra Alta)

.- Regió Forestal VIII (Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià, Urgell)

1  

Imatges

Acte de presentació del Mapa de Cobertes del Sòl

Acte de presentació del Mapa de Cobertes del Sòl 1537