Justícia

El conseller de Justícia presideix el lliurament de diplomes de consessió de beques per a opositors a jutge/essa i fiscals

query_builder   21 maig 2004 12:00

event_note Nota de premsa

El conseller de Justícia presideix el lliurament de diplomes de consessió de beques per a opositors a jutge/essa i fiscals

El conseller de Justícia, Josep M. Vallès, presidirà l’acte de lliurament de diplomes a 30 becaris per a la preparació d’oposicions a jutge/essa i fiscal, que tindrà lloc al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia. Hi assistiran també el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Guillem Vidal, i el fiscal en cap, José M. Mena

L’acte s’enmarca dins la política d’ajut per a la preparació d’oposicions a jutge i fiscal que du a terme el Departament de Justícia des de 1982, amb la voluntat de facilitar l’accés a les carreres judicial i fiscal dels llicenciats en dret catalans i amb l’objectiu de garantir l’estabilitat de les plantilles judicial i fiscal a Catalunya, així com el coneixement de la llengua catalana per part de jutges i fiscals.

Vocació judicial

Les beques, d’un import mensual de 360,61 € i d’una durada de 3 anys, són un incentiu per als llicenciats en dret que volen preparar les oposicions. La mitjana de temps de preparació per aprovar-les és de 4 anys i 1 mes, d’acord amb les dades de l’Escola Judicial del Poder Judicial, i aquest temps de dedicació exclusiva a l’estudi, sense possibilitat de compaginar-ho amb una activitat econòmica (la preparació d’oposicions comporta unes 8 hores diàries d’estudi de mitjana diària) sovint desanima aquelles persones que per vocació voldrien preparar oposicions per arribar a ser jutge o fiscal.

Per accedir a la beca s’exigeix un any previ de preparació de les oposicions amb un magistrat, jutge/essa o fiscal. Amb aquesta exigència es pretén que el sol•licitant de la beca sigui conscient de la dificultat que comporta la preparació de les oposicions i garantir el compromís amb aquest objectiu, per tal d’evitar renúncies o l’abandonament de l’estudi. 

Els criteris de selecció establerts per la comissió que adjudica les beques es basen en la valoració del currículum i, especialment, l’expedient acadèmic, el coneixement del dret civil català i altres estudis i experiència professional en l’àmbit del dret i de la justícia. A més, des de 1999, es fa una entrevista a tots els sol•licitants que opten a la beca, per valorar altres elements d’interès com la motivació, els hàbits d’estudi o la tolerància a la frustació.

Les motivacions dels llicenciats en dret per començar a preparar les oposicions, tenint en compte la darrera convocatòria en la qual han participat 94 sol•licitants, són diverses: el 45.7% declara que el motiu és vocacional, és a dir des de sempre ha volgut ser jutge, principalment, o fiscal i que de fet va iniciar la carrera de dret per aquest motiu; el 23.4%, tot i que quan va començar la carrera tenia altres objectius, mitjançant els ensenyaments de dret i les diferents pràctiques fetes durant els estudis, ha decidit finalment iniciar la preparació; un 22.3% no tenia clara la sortida professional un cop acabada la carrera, però aquesta opció els ha semblat la més interessant; un 8.6% busca en la tasca de jutge o fiscal l’estabilitat que proporciona un lloc de treball a l’Administració pública.

Estadístiques de becaris i aprovats

El Departament de Justícia ha atorgat un total de 817 beques des de 1982 per a la preparació d’oposicions a jutges i fiscals. D’aquest total, 337 des de 1997, moment en què va assumir la gestió del programa el Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada. D’aquests 337 becaris, 43 han superat les oposicions a jutge o fiscal i 5 han aprovat les oposicions a secretari judicial.

Dels aprovats a les oposicions, gairebé un 80% són dones. Aquesta proporció elevada de dones que superen les oposicions és confirmada per les dades de l’Escola Judicial del Consell General del Poder Judicial, d’acord amb les quals, de la última promoció que ha ingressat en l’Escola, un 68.8% eren dones.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa amb estadístiques de becaris aprovats  (període 1997-2003)

Nota de premsa amb estadístiques de becaris aprovats (període 1997-2003)
DOC | 54