Justícia

Cinc interns de la presó Model fan el Camí de Santiago per guanyar-se la condició de peregrins

Van acompanyats per tres monitors i se'ls prepara per tornar a viure en llibertat

query_builder   7 maig 2004 13:07

event_note Nota de premsa

Cinc interns de la presó Model fan el Camí de Santiago per guanyar-se la condició de peregrins

Van acompanyats per tres monitors i se'ls prepara per tornar a viure en llibertat

Cinc interns de la Model de Barcelona, acompanyants de tres monitors, estan fent el Camí de Santiago per guanyar-se la condició de peregrins i dins d’un programa de tractament amb l’objectiu que tornin a viure en llibretat amb garanties que no reincideixin.

El seu objectiu és guanyar-se la condició de peregrins. S’ho han pres com a un repte personal, per enriquir les seves personalitats i ànimes. No han rebut cap promesa de que sortiran abans de la presó i l’únic premi que obtindran és el d’arribar a Santiago de Compostela, després de 113 quilòmetres de caminar, per oferir el seu esforç a l’Apòstol.

Cinc interns de la presó de Model, de segon grau i amb penes que arriben en alguns casos fins els 12 anys, van iniciar el passat diumenge el Camí de Santiago des de Sarrià (Lugo). Els hi acompanyen tres monitors: un d’esports, una especialista en pintura i un funcionari del centre.

Van arribar en tren el passat diumenge a Monforte de Lemos i des d’allà es van traslladar a Sarrià per iniciar a peu el Camí de Santiago, on esperen arribar el diumenge.

Són més d’un centenar de quilòmetres distribuïts en sis etapes, d’entre 18 i 25 quilòmetres diaris. Al final de la jornada, descansen en albergs del Camí de Santiago i alguns dies, després de tant esforç, han hagut de dutxar-se amb aigua freda, però no els importa.

També han hagut de suportar durant les primeres etapes les inclemències del temps, amb pluja i fred, però tampoc això els hi ha frenat.

El grup, inclosos els tres monitors, s’ha distribuït les feines diàries: un fa el dinar, un altre renta els plats, un altre planifica les etapes... Tota la logística de l’expedició s’ha estudiat durant mesos perquè res quedés a la improvisació.

Els cinc interns “peregrins”, que durant els últims mesos s’han preparat física i mentalment a consciència per aquest repte, van ser  seleccionats després de presentar-se voluntàriament  a aquesta aventura, que s’emmarca en una sortida programada amb l’objectiu de preparar a aquests reclusos perquè en un futur no molt llunyà tornin a viure en llibertat.

A més, l’experiència coincideix amb dos esdeveniments destacats aquest any: la commemoració del centenari de la presó Model de Barcelona i l’any Xacobeo.

Per això, no van amb les mans buides. A més de les seves motxilles porten una rèplica en metacrilat de la Model, el logotip de la presó  i un escrit redactat amb l’aportació d’interns del centre i que comença dient: “a la Model conviuen persones de procedència i característiques molt diverses, però amb el mateix objectiu de progrés”. 

Aquests tres presents seran oferts pels cinc interns i els tres monitors a l’Apòstol Santiago i desprès rebran el certificat que els acreditarà com a peregrins.

1  

Fitxers adjunts

Declaracions del responsable d'educadors de la Model, Rossend Vinyes, sobre aquesta experiència

Declaracions del responsable d'educadors de la Model, Rossend Vinyes, sobre aquesta experiència
WAV | 358