Relacions Institucionals i Participació

El conseller Josep Maria Pelegrí dóna a conèixer la nova composició provisional dels consells comarcals

query_builder   28 maig 2003 18:13

event_note Nota de premsa

El conseller Josep Maria Pelegrí dóna a conèixer la nova composició provisional dels consells comarcals

El conseller de Governació i Relacions Institucionals, Josep Maria Pelegrí, ha donat a conèixer en roda de premsa avui, dimecres, 28 de maig, els resultats provisionals per a la nova composició dels consells comarcals. Pelegrí també ha explicat l’encàrrec que ha rebut de l’executiu català perquè, des del Departament de Governació i Relacions Institucionals, es redacti la futura Llei de municipis petits de Catalunya.

El conseller Josep Maria Pelegrí ha confirmat que la composició dels consells comarcals es farà d’acord amb el model d’elecció sorgit de la Llei 6/1987, perquè la Junta Electoral Central (JEC) va acordar diumenge que “els nous criteris de distribució de consellers comarcals (determinats per la Llei 8/2003 del Parlament de Catalunya) no són aplicables en el present procés electoral”.

Pelegrí ha recordat que la resolució de la JEC respon a una consulta que es va fer des de Govern, mitjançant el Departament de Governació i Relacions Institucionals, perquè la Junta es pronunciés sobre si es podia interpretar que “la modificació, a través de la Llei 8/2003, del règim electoral comarcal vigent a l’inici del procés electoral ja convocat no hauria de ser aplicada per respecte al principi constitucional de seguretat jurídica i dels principis de certesa, objectivitat i transparència que han de regir tota elecció democràtica”. En aquest sentit, la JEC va resoldre que els criteris determinats per la Llei 8/2003 del Parlament no són aplicables en l’actual procés electoral.

Pelegrí ha facilitat les dates de constitució dels ajuntaments, diputacions i consells comarcals. Els ajuntaments, es constituiran  el 14 de juny i en el cas que s’hagin presentat recursos la data de constitució serà el 4 de juliol. Les diputacions ho faran el 26 de juny i si ha recursos presentats, el 16 de juliol. Pel que fa als consells comarcals, la data de constitució és el 7 de juliol i es preveu el dia 28 de juliol per si hi hagués algun recurs sotmès al regim electoral general.

Llei de municipis petits de Catalunya

Per últim, i després d’exposar el resultat de la convocatòria d’eleccions al Conselh Generau d’Aran, el conseller Pelegrí ha explicat l’encàrrec que ha rebut de l’executiu català perquè, des del Departament de Governació i Relacions Institucionals, es redacti la futura Llei de municipis petits de Catalunya. “Amb aquesta mesura el Govern pretén afrontar de forma unitària la problemàtica dels municipis petits, protegir la seva especificitat i garantir els benestar dels seus habitants”, ha afirmat, Pelegrí. Aquesta nova normativa tindrà també com a un dels seus objectius garantir l’accés del municipis petits a les noves tecnologies i atendre la seva realitat econòmica, social i política per tal de “garantir la seva adequada representació en els consistoris municipals i en els consells comarcals”, ha conclòs, Pelegrí.

1  

Fitxers adjunts

Dades provisionals composició consells comarcals

Dades provisionals composició consells comarcals
DOC | 96