El conseller del DURSI, Andreu Mas-Colell, ha presentat aquest migdia la nova convocatòria de Beques Predoctorals per a la Formació del Personal Investigador (FI 2004), que apareix publicada avui al DOGC. La principal novetat és que s’estableix la contractació laboral per als dos últims anys de la beca, de manera que els investigadors tindran les mateixes prestacions que la resta de treballadors, incloent per tant totes les prestacions de la Seguretat Social i el dret a atur. Aquesta havia estat una de les principals reclamacions del col·lectiu. Representants dels investigadors becaris s’han reunit aquest matí amb el director general de Recerca, Joaquim Casal, i han mostrat la seva satisfacció en conèixer la notícia.

Mas-Colell considera que d’aquesta manera es clarifica la situació laboral dels becaris, perquè els dos primers anys (que coincideixen amb la realització dels cursos de doctorat) es consideren de formació, i els altres dos anys (en què el becari elabora la tesi) són de treball. Segons el conseller, el nou model permetrà acabar amb algunes disfuncions existents actualment pel que fa a la dedicació dels becaris a tasques que no els són pròpies i permetrà resoldre un tema pendent des de fa anys, com és la cobertura mèdica i el dret a atur en cas que sigui necessari.

El conseller ha explicat que la intenció del DURSI era esperar a què el govern espanyol aprovés el seu “Estatuto del becario”, però que la falta de concreció en un tema tan important ha fet “decidir-nos a no esperar més”. Mas-Colell s’ha mostrat convençut que el model català és un “model sòlid i raonable” i ha recomanat al govern espanyol que el tingui en compte. També ha aclarit que, per a la Generalitat, el programa de beques afecta només els investigadors predoctorals, perquè un cop acabada la tesi la modalitat de beca ha de ser substituïda per la contractació laboral.

En la conferència de premsa ha acompanyat el conseller Joan Turró, director de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), l’entitat que gestiona tots els ajuts i beques d’ensenyament i recerca del DURSI. Les beques predoctorals per a la formació del personal investigador tenen com a objectiu la formació predoctoral d’investigadors mitjançant la seva incorporació a grups de recerca de les universitats o centres públics de Catalunya, que tinguin vigent un projecte d’R+D.

Turró ha ampliat la informació sobre la nova convocatòria i ha explicat que en els darrers dos anys dels quatre que preveu la beca els becaris estaran inclosos a la Seguretat Social i tindran dret a rebre i a cotitzar per totes les prestacions que ofereix (atur, jubilació, assistència sanitària, accident laboral). En els primers dos anys, que es consideren de formació acadèmica, les beques també tindran cobertura sanitària i farmacèutica a càrrec de la Generalitat.

Les condicions que estableix aquesta convocatòria seran aplicables tant als becaris que s’hi incorporin enguany com als que ja els ha estat concedida en convocatòries anteriors. Així doncs, la resolució afectarà uns 600 becaris que ja estan treballant en diferents universitats i centres de recerca i a 220 nous becaris que s’afegiran a aquests o a altres grups d’investigació.

Les bases de la convocatòria que avui s’ha fet pública especifiquen també els drets i els deures dels becaris i les obligacions dels centres d’aplicació de la beca, tant pel que fa a les característiques i condicions de treball, com a la gestió dels pagaments durant la segona etapa de la beca.

Una altra novetat d’aquesta convocatòria és l’ampliació de les Borses de Viatge, un ajut per fer estades temporals a fora de Catalunya. Fins ara els ajuts es concedien per estades que oscil·laven entre tres setmanes i tres mesos. A partir d’ara, els ajuts preveuen estades de fins a un curs acadèmic.

Finalment, i com a millora de tipus pràctic, hi haurà la possibilitat de tramitació electrònica de les beques i borses de viatge mitjançant el portal de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC), amb la qual cosa s’agilitaran i simplificaran les gestions per tramitar-les.

1  

Imatges

Joquim Casal, Andreu Mas-Colell i Joan Turró

Joquim Casal, Andreu Mas-Colell i Joan Turró 209