- L'espai, seu del futur Catalunya Media City impulsat pel Departament de Cultura, s’omple per primer cop de propostes artístiques
- La consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar, que ha participat en la inauguració de la biennal d’art europea, ha destacat que “l’espai de les Tres Xemeneies és símbol d’avantguarda i innovació, de sistema cultural de referència, i d’una cultura propera a tots els sectors i les persones”.
Els ciutadans ja poden visitar les Tres Xemeneies, seu del futur Catalunya Media City. Aquest espai únic i emblemàtic s’obre per primer cop als usos culturals, coincidint amb la biennal nòmada europea Manifesta 15 Barcelona Metropolitana, que se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre a Barcelona i 11 ciutats més de l’àrea metropolitana.
La Nau Turbines de les Tres Xemeneies, que es troba a Sant Adrià del Besós i Badalona, és un dels emplaçaments principals de les activitats de Manifesta, i on aquesta tarda s’ha fet la inauguració oficial. Durant tres mesos, les Tres Xemeneies acolliran l’exposició “Memòria del fum”, que rememora el passat dels treballadors de la central elèctrica. El recinte mostrarà intervencions artístiques a la sala de turbines i a les zones exteriors.
La inauguració, aquest dissabte 7 de setembre, ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, Sònia Hernández Almodóvar; de la directora i fundadora de Manifesta, Hedwig Fijen; i també amb el ministre de Cultura, Ernest Urtasun; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; l’alcaldessa de Sant Adrià de Besòs, Filo Cañete; i el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Pau González, entre d’altres.
La consellera de Cultura ha afirmat que “des del Govern de la Generalitat de Catalunya creiem fermament en la potència transformadora de la cultura, en la seva capacitat única de sacsejar i canviar les persones i la societat”, i ha afegit: “és per aquest ferm convenciment que volem dur la cultura a tot arreu, a tots els racons de Catalunya, perquè sigui accessible, i perquè tothom tingui l’oportunitat, també, de fer i participar activament en la cultura”.
En aquest sentit, Hernández Almodóvar ha afirmat que la biennal d’art europea és una oportunitat per posar en el mapa internacional les Tres Xemeneies, on s'instal·larà el futur hub de l’audiovisual i digital, que ha d’esdevenir referència a Europa en la recerca, la innovació i la producció.
“L’espai de les Tres Xemeneies, que hem cedit per a la biennal, representa precisament aquest objectiu. És símbol d’avantguarda i innovació, de sistema cultural de referència, i d’una cultura propera a tots els sectors i les persones”, ha manifestat Hernández Almodóvar.
La consellera ha agraït a Manifesta “l’estímul i la projecció internacional que aquest gran esdeveniment ens ofereix” i ha celebrat que aquest esdeveniment “ens hagi permès omplir ja de cultura –una mica abans del previst—aquest imponent escenari de futur”, “escenari del nostre patrimoni industrial més recent, que ben aviat ha d’acollir el Catalunya Media City”.
El Departament de Cultura ja té en marxa el concurs de projectes per a l’ampliació i reforma de l’esmentada Nau Turbines, seu del projecte Catalunya Media City, que s’ha de resoldre a inicis de 2025. Aquest edifici serà l’emblema del projecte i s’hi combinaran espais de formació, innovació i experiència en els àmbits audiovisual i digital. Es preveu comptar amb un projecte definitiu a finals de l’any 2025 i l’inici de les obres de construcció serà durant el 2026.
Manifesta 15 Barcelona Metropolitana
Manifesta 15 Barcelona Metropolita és un ambiciós experiment sobre com les intervencions artístiques poden impulsar la transformació ecosocial, i explora no només els reptes urbans, ambientals i polítics als quals s’ha d’enfrontar la regió metropolitana, sinó també com aquests reptes reflecteixen els que afecten altres metròpolis d’Europa.
La descentralització d'aquesta edició és la de major abast geogràfic de la història de la Biennal Nòmada Europea. A la 15a edició hi participen més de 90 artistes locals i internacional que al llarg de dotze setmanes proposaran tota mena d’intervencions artístiques en dotze ciutats. A més de Barcelona, les altres seus són Badalona, Cornellà de Llobregat, el Prat de Llobregat, Granollers, Mataró, l'Hospitalet de Llobregat, Sabadell, Sant Adrià del Besòs, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa. L’Institut Ramon Llull ha format part del comité organitzador.
El cor de Manifesta 15 és l’anticedifici de l’editorial Gustavo Gili, situat al barri de l’Eixample de Barcelona, i des d’allà s’estén a tota la regió metropolitana. L’edició s’organitza en tres clústers que són, alhora, temàtics i geogràfics: Equilibrant conflictes (delta del Llobregat), Cuidar i cuidar-nos (serra de Collserola cap al Vallès) i Imaginant Futurs (riu Besòs i voltants).
Les propostes catalanes que formen part d'aquest esdeveniment internacional són obra dels següents artistes: Antoni Tàpies (1923-2012), Aurèlia Muñoz (1925-2011), Moisès Villèlia (1928-1994), Magda Bolumar (1936), Antoni Miralda (1942), Fina Miralles (1950), Nora Ancarola (1955), Domènec(1962), Massa Salvatge & Lluc Mayol (1970), Carlos Bunga (1976), Alba G.Corral (1977), Tania Safura Adam (1979), Rosa Tharrats & Gabriel Ventura (1983), Lola Lasurt (1983), Mónica Rikić (1986), Ariadna Guiteras & Diversorium (1986), Matías Daporta (1987), Eva Fàbregas (1988), Clàudia Pagès (1990) i els col·lectius Tornen a les esquelles, La Casa dels Futurs, Jokkoo & cantdefine.me i OJO estudio.
Manifesta es va originar a principis dels anys 90 com a resposta als canvis polítics, econòmics i socials derivats del final de la Guerra Freda, certificat amb la caiguda del Mur de Berlín (1989), i els passos posteriors cap a la integració europea. Des d'aleshores, el certamen s'ha convertit en una plataforma itinerant que se centra en el diàleg entre l'art i la societat a Europa.
Prèviament, la biennal ha fet parada a Rotterdam (1996), Luxemburg (1998), Ljubljana (2000), Frankfurt (2002), Sant Sebastià (2004), Nicòsia (2006 – que va ser cancel·lat), Trentino-Tirol Sud (2008), Múrcia en diàlegamb el Nord d’Àfrica (2010), Limburg (2012), Sant Petersburg (2014), Zuric (2016), Palerm (2018), Marsella (2020) i Pristina (2022). La propera edició es faràel 2026 a la regióalemanya del Ruhr.