- La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ha visitat l'evolució dels treballs que permetran aportar aigua regenerada en un tram del riu la Muga
- Aquesta mesura incrementarà la disponibilitat d'aigua al riu copiant així el model que ja està implantat al tram final del Llobregat
- A més d'aquesta actuació, la nova estratègia del Govern preveu construir una Estació de Regeneració d'Aigua a la depuradora de Figueres per dotar d'aigua regenerada a altres usos com l'agricultura o els usos urbans
La consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque i Sureda, ha afirmat que el tractament que es farà de les aigües depurades a Figueres “respon al primer acord que vam portar a debat al Govern de la Generalitat que és anar cap a una transició hídrica, dona resposta al canvi de model”. Paneque, acompanyada de diverses aturitats, ha visitat avui l'estat de les obres que permetran l'aportació d'aigua regenerada des de la depuradora de Figueres fins al riu la Muga. Els treballs, fets per via d'emergència, suposen una inversió de 6,2 milions d'euros i la previsió és que estiguin enllestits durant el mes d'octubre.
Ha destacat que “aquest tractament que es fa a comarques gironines és pioner a Catalunya. S’havien fet proves pilot i ara ja és en continu; ens permetrà alimentar la Muga i donar un cabal ecològic”. Ha afegit que aquest fet significa “omplir els aqüífers”. En aquesta línia, ha volgut fer incidència que aquesta obra “té una importància mediambiental molt gran; també té un altre pilar fonamental que és assegurar el reg agrícola, una demanda que per aquesta zona s’havia fet de manera insistent”. Aquest fet significa doncs que “aquesta aigua regenerada és importantíssima per aquest nou model de gestió de l’aigua a Catalunya”. Per això la consellera considera “que aquesta nova manera de treballar el cicle de l’aigua ens ha de permetre desacoblar la manca de pluviometria a Catalunya sumada a tota aquesta tecnologia pel reaprofitament i la reutilització de l’aigua”.
La titular del Departament ha avançat que aquest mètode es replicarà: “allà on es pugui replicar ho farem. És un tractament fàcil que ocupa un volem reduït i si aquestes primeres proves donen bons indicadors, ho aplicarem a altres llocs on es pugui adaptar”.
L'actuació consisteix, per una banda, en l'aplicació d'un tractament de desinfecció previ al bombament de l’aigua tractada a la depuradora de Figueres, i per l'altra, una conducció de gairebé 10 quilòmetres de longitud des de la depuradora fins a Pont de Molins. L’aportació de l’aigua es farà a l’altura de la resclosa de Pont de Molins, podent abocar el cabal tant aigües amunt de l’assut existent (on es troba la derivació als canals de reg i també a l’aigua que es deriva cap a la xarxa del Consorci d’Aigües Costa Brava Girona), com aigües avall.
L'aportació d'aigua regenerada des de la depuradora de Figueres permetrà aportar al riu la Muga 100 litres per segon (que anualment suposarà una capacitat total de 2,7 hm3), que actualment s'aporten a la riera de Figueres i que acaben al mar. Amb aquesta actuació es retorna aigua al riu Muga (replicant el model que des de 2023 s'està aplicant al tram final del riu Llobregat) i es facilita, per una banda, l’aportació de major recurs al riu i també la recàrrega de l'aqüífer.
A més llarg termini, la nova estratègia de l'aigua del nou Govern de la Generalitat preveu avançar la construcció d'una Estació de Regeneració d'Aigua a la depuradora de Figueres, que permetrà un major i millor reaprofitament de l'aigua depurada, i disposant així de més recurs per a les demandes agrícoles i urbanes.
Millores a l'Alt Empordà
La comarca de l'Alt Empordà és una de les zones de Catalunya més afectades per la sequera. Les seves reserves naturals provinents de l'embassament de Darnius Boadella i l'aqüífer del Fluvià Muga, han patit una escassetat d'aportacions durant més de 3 anys, provocant que els nivells d'aquests reservoris hagin baixat de manera progressiva. Tot i que actualment la situació ha millorat sensiblement, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està duent a terme dues actuacions per a incrementar la disponibilitat.
A més de l'aportació d'aigua depurada al riu la Muga, l'ACA està desenvolupant, també per via d'emergència, la construcció de 5 nous pous a l'entorn de Peralada, juntament amb la xarxa, un dipòsit i una estació de bombament, amb una inversió de 4,4 MEUR, finançats en un 90% per l’ACA i la resta per part del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, la Mancomunitat Intermunicipal d'Aigües i l'Ajuntament de Peralada, amb un ajut de la Diputació de Girona.
Les obres consisteixen en buscar nous punts d’extracció en un antic braç de la Muga que permetria que la zona actual de captació es recuperi. L'actuació, per tant, consisteix en diversificar els actuals punts d’extracció en benefici de tots i sobretot de l’aqüífer.