- Per prevenir l’exposició prenatal a l’alcohol i altres drogues Salut impulsa la implementació del programa Embaràs sense alcohol i sense drogues en el marc del Protocol del seguiment de l’embaràs
- Des del 2021, els equips GUIA són equips multidisciplinaris integrats a la xarxa de salut mental i addiccions que garanteixen una atenció més eficaç en casos d’elevada complexitat clínica en els TEAF
- S’estima que la prevalença dels trastorns de l’espectre alcohòlic fetal entre infants i joves a Europa és de 19,8 per cada 1.000 habitants
A Europa, la prevalença dels TEAF es calcula en 19,8 casos per cada 1.000 habitants. En els casos més greus poden ser alteracions molt incapacitants i interferir de forma rellevant durant tota la vida, especialment en l’adolescència i la vida adulta, tant en la persona afectada com en les del seu entorn. A Catalunya, el TEAF és molt prevalent entre infants adoptats de l'Europa de l'Est, amb un 50% d’afectats entre els i les adoptades en el període 1998 i 2015.
Els trastorns de l’espectre alcohòlic fetal (TEAF) són un conjunt d’alteracions físiques, cognitives, conductuals i d’aprenentatge que es manifesten com a resultat de l'exposició a l’alcohol durant l’embaràs. Per conscienciar sobre la importància de no consumir alcohol abans i durant l’embaràs, el Departament de Salut, a través de la Subdirecció General de d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques (SGAVIH), el Servei de Salut Maternoinfantil de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i el Pla Director de Salut Mental i Addiccions impulsen la implementació del programa Embaràs sense alcohol i sense drogues, en el marc del Protocol del seguiment de l’embaràs. L’objectiu és prevenir l’exposició prenatal a l’alcohol i les drogues i els trastorns relacionats.
D’altra banda, per millorar l’atenció a les persones afectades amb TEAF i les seves famílies, Catalunya compta des del 2021 amb els equips GUIA, equips multidisciplinaris totalment integrats a la xarxa de salut mental i addiccions que treballen per garantir una atenció més eficient i eficaç amb els casos d’elevada complexitat clínica. Aquests equips GUIA, que des del 2021 han valorat 434 casos principalment amb trastorns del neurodesenvolupament, de conducta, de personalitat i de TEAF, intervenen en la prevenció, l’assistència, el benestar, la rehabilitació i la integració a la societat de les persones amb aquest tipus de trastorns i a les seves famílies.
Sensibilització, formació i prevenció dels TEAF
Les principals recomanacions internacionals per a la prevenció dels TEAF indiquen implementar polítiques no estigmatitzadores amb caràcter multicomponent que incloguin, entre d’altres, la sensibilització, la formació i la coordinació a tots els nivells.
En termes de sensibilització, cap a la ciutadania s’està promovent l’avaluació d’un material de sensibilització per informar sobre els riscos associats al consum de substàncies i com prevenir-los. Cap als professionals, s’ha publicat una guia de butxaca dels serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR)per facilitar la detecció precoç i la intervenció breu dels riscos del consum d'alcohol i altres drogues durant l’embaràs. A més, s’està actualitzant el Protocol d’Activitats Preventives i de Promoció de la Salut a l’edat pediàtrica, que inclou els cribratges i aspectes d’educació per a la salut en l’etapa de 0 a 14 anys. El Protocol, mitjançant visites preventives i de promoció de la salut, incorpora la detecció del TEAF on l’equip de pediatria pot identificar, des de la primera visita, si es tracta d’un infant de risc. Si hi ha sospita a qualsevol edat (exposició prenatal a l’alcohol, clínica física o neuropsicològica) caldrà una avaluació diagnòstica del TEAF. A més, s’està elaborant una guia de consens per a la reducció de riscos durant l’alletament.
En quant a la formació, la Subdirecció General de d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques (SGAVIH), en col·laboració amb tots els Departaments de la Generalitat i amb el suport del Servei de Neonatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, està elaborant un curs de formació especialitzat per a professionals dels diferents àmbits (salut, educació, justícia,...) i adaptat segons les competències professionals i les necessitats formatives. L'objectiu és dotar als professionals de les eines necessàries per prevenir els TEAF però també per identificar de forma precoç, atendre adequadament les persones afectades i les seves famílies des de tots els àmbits i nivells. A més, es reforça la formació dels professionals dels ASSIR; enguany s’ha estès la formació sobre l’embaràs i alcohol a l’ASSIR de Lleida i als ASSIR de la Regió Sanitària de Girona.
Finalment, en quant a la coordinació, la Subdirecció General de d’Addiccions, VIH, ITS i hepatitis víriques (SGAVIH) ha contribuït en l’elaboració del Pla de Salut Mental Perinatal, impulsat pel Servei Català de la Salut, que amb un enfocament preventiu i comunitari pretén garantir el benestar mental de la mare, la parella i el nadó en l’etapa perinatal. El Pla té un enfocament desestigmatitzador i cobreix des de la promoció de la salut mental en població general fins a l’atenció especialitzada durant el període perinatal.
Més informació:
- Guies adreçades a famílies i a professionals de la salut i de l’àmbit educatiu per tractar a les persones afectades de TEAF
- Associacions de familiars amb persones afectades pels TEAF
- Programa Embaràs sense alcohol ni drogues