El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran, ha dit aquest divendres que la Generalitat ‘aplicarà polítiques que fomentin la creació de continguts dins de l’àmbit de les noves tecnologies, que fomentin la seva divulgació i la innovació en les diferents maneres de difondre aquest coneixement’.

Oriol Ferran ha fet aquestes declaracions durant la inauguració de la jornada que ha servit per a presentar les llicències en català i castellà de Creative Commons, una corporació nord-americana sense ànim de lucre que promou la lliure utilització de material en xarxa preservant-ne els drets fixats pel propi autor, i que la Universitat de Barcelona ha adaptat a l’Estat espanyol.

En els propers dies la STSI publicarà una convocatòria d’ajuts a la formació en les TIC on es demana que els materials de nova creació siguin d’accés públic sota llicència CREATIVE COMMONS.

Catalunya ha estat un dels primers països del món, juntament amb Alemanya, Àustria, Brasil, Finlàndia, Holanda, Japó i Taiwan, a estendre l’ús de llicències Creative Commons, relacionades amb el concepte Copyleft en oposició al Copyrigth, i que ofereixen noves possibilitats que combinen la propietat intel•lectual amb una utilització més oberta per part de tercers de qualsevol creació.

Entre el Copyright i el domini públic existeix un ampli ventall de possibilitats per a aquelles persones que volen difondre i compartir el seu material en xarxa. La corporació nord-americana Creative Commons (CC) ha transformat aquestes possibilitats en una col•lecció de llicències que permeten distribuir, exposar, copiar i difondre tot tipus de material sota les condicions d’ús fixades pel propi autor.

Amb la signatura d’un acord amb la CC ara fa un any, la UB va iniciar l’adaptació a la jurisdicció espanyola i la traducció al català i al castellà d’aquestes llicències. El conveni amb CC ofereix a més a la UB pautes per a la creació de llicències pròpies. De moment, ja se n’han elaborat dues per regular l’ús del material docent generat pel professorat, que ja està disponible al portal de Publicacions de l’UBWeb (www.publicacions.ub.es) mitjançant un identificador digital DOI.

1  

Imatges

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Oriol Ferran. 1379