- El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, encapçala l’acte organitzat per la Delegació del Govern, que ha comptat amb la conferència de la xef Gessamí Caramés
L’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya a les Terres de l’Ebre ha tingut lloc aquest dilluns a la plaça dels Dolors de Tortosa, amb una nodrida representació institucional i dels principals agents econòmics i socials de les comarques ebrenques i la conferència de la xef Gessamí Caramés, amb el títol ‘Vaig marxar del poble amb lo poble’.
Organitzat per la Delegació del Govern a les Terres de l’Ebre i encapçalat pel conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, durant l’acte s’ha reivindicat un territori “unit i fort” i el potencial del sector agroalimentari. “Les Terres de l’Ebre són un territori que necessita garantir oportunitats pels seus ciutadans i les seves famílies i té en el sector agroalimentari un potencial molt gran i des del Govern i el Departament tenim molts projectes en marxa i molts altres de futur”, ha destacat Ordeig, recordant que el de l’alimentació “és el primer sector econòmic”. El conseller Ordeig també ha reivindicat “totes les persones que fan possible que puguem tenir una gastronomia de referència internacional, com són els agricultors, els ramaders, els pescadors... que hem de fer costat des de les administracions i el conjunt de la societat”.
Precisament, durant la seva conferència, Gessamí Caramés ha fet una defensa de les Terres de l’Ebre, del seu parlar i de la cuina, la gastronomia i els productes de les Terres de l’Ebre. “Per sentiment, també per necessitat, i amb tot el potencial que tenen, sento que he de reivindicar unes Terres de l’Ebre fortes i unides”, ha dit. Nascuda a l’Ametlla de Mar, Gessamí Caramés és xef del seu propi restaurant, que es diu Meleta de Romer. Cuinera, pastissera, barista i comunicadora audiovisual de formació, copresenta el programa Cuines de TV3. També ofereix demostracions de cuina en directe, tallers, xerrades i esdeveniments, sempre relacionats amb el món de la cuina. Ha treballat amb grans xefs internacionals i porta publicats dos llibres: ‘Meleta de Romer’ i ‘Els ranxos de la Gessa’.
Durant la seva intervenció, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Joan Castor Gonell Agramunt, ha fet una crida a la unitat. “Estem en un moment ple d’oportunitats que hem de saber aprofitar, hem de treballar tots junts, des del consens i en acords, per no perdre’n ni una”, ha reivindicat, afegint: “Només així avançarem al ritme que ens mereixem”.
El delegat Gonell s’ha posat a disposició dels alcaldes i alcaldesses i els sectors econòmics i socials de les Terres de l’Ebre. “Tenim qüestions a millorar i solucionar i hem de treballar per totes les necessitats i mancances que avui dia encara hi ha a les Terres de l’Ebre”, ha assegurat. “Sense cap intenció de tirar res enrere. No ens podem permetre començar de nou en cap dels projectes engegats”, ha incidit.
El delegat del Govern prioritza la “millora dels serveis públics, sobretot els bàsics: la salut, l’educació, la seguretat” i, també, “les infraestructures”. Gonell també ha reivindicat “el nostre sector primari i els nostres pagesos i pageses”. “Hem de treballar amb ells i escoltar-los, per continuar avançant cap a un sector primari competitiu i de futur”, ha conclòs.
La commemoració de la Diada Nacional de Catalunya ha acabat amb Els Segadors, l’Himne Nacional de Catalunya, interpretat pel duet format per Clàudia Xiva, a la veu, i Josep Lanau, a la guitarra, que han acompanyat musicalment l’acte.
10 setembre 2024