Més de 1.000 participants de 45 països i més de 1.000 contribucions científiques.

El Servei Meteorològic de Catalunya va ser premiat per la seva feina de proveïment a la ciutadania de certificats de dades meteorològiques.

Barcelona ha acollit, del 2 al 6 de setembre, el congrés anual de la European Meteorological Society (EMS) en la celebració del seu 25è aniversari, on diverses personalitats mundials de l’àmbit de la meteorologia i el clima han pogut compartir els seus coneixements.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), juntament amb l’Associació Catalana de Meteorologia (ACAM), han estat els amfitrions locals ajudant a mobilitzar la comunitat de recerca meteorològica i climàtica i organitzant visites com a l’Observatori Fabra, al Barcelona Supercomputing Center o al dipòsit pluvial del Parc Joan Miró.

Finalment el congrés ha tingut una assistència per sobre del previst, tancant amb 1068 participants, de 45 països diferents, dels quals 984 han assistit de forma presencial a Barcelona i 84 en remot.

A més de millorar la comprensió dels processos meteorològics i climàtics s’ha pogut debatre sobre com millorar la comunicació i la disseminació del coneixement alhora que s’evita la desinformació, quin paper ha de jugar la intel·ligència artificial en el pronòstic, o com incorporar el concepte de probabilitat en la predicció meteorològica de manera que l’usuari final prengui decisions més encertades.

Participació científica de l’SMC amb premi

L’SMC ha participat activament en el congrés, presentant 31 treballs, repartits en 12 ponències orals i 19 pòsters, a més d’oferir diàriament el brífing de predicció en directe, compartint amb la resta dels congressistes les eines que s’utilitzen per al monitoratge de l’estat actual del temps i per al seu pronòstic dies enllà.

El jurat internacional va decidir escollir com a millor pòster del congrés el treball presentat per Albert Aparicio, Anna Rius, Laura Barbería, Anna Miró, Juan Carlos Peña i Adrián Ruiz, tots tècnics de l’SMC, sobre “Millorant l’accés dels informes meteorològics i el temps de resposta: com l’SMC encara l’augment de les reclamacions relacionades amb la meteorologia”. El pòster explica com anualment s’atenen al voltant de 5.000 sol·licituds de dades, sigui per reclamacions a les assegurances o sigui per altres qüestions, i com s’ha optimitzat aquest servei públic reduint a la meitat el seu temps de resposta.

El pòster va ser guardonat pel seu disseny, per la innovació que representa sintetitzar automàticament dades complexes en una resposta adaptada a les necessitats de l’usuari i, sobretot, pel valor social que l’ha impulsat.


10 de setembre de 2024

2  

Imatges

Foto_EMS24

Foto_EMS24 344825

Foto_EMS24_PremiSMC

Foto_EMS24_PremiSMC 186447

1  

Fitxers adjunts

NP_EMS_2024

NP_EMS_2024
PDF | 261619